• Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin.
  • Peste 90 de țări și instituții globale participă la eveniment. Este cea mai mare adunare pentru Ucraina de la invazia la scară largă.
  • Cancelarul german Olaf Scholz spune despre planul lui Putin că este o „pace dictatorială”.

Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Zeci de țări s-au reunit la un summit de două zile în Elveția pentru a discuta despre încheierea conflictului.

Președintele rus a cerut ca Ucraina să își retragă trupele din regiunile parțial ocupate Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia și să renunțe în mod oficial la intențiile sale de a adera la NATO, înainte de a putea începe orice încetare a focului și negocieri.

Propunere a fost respinsă de oficialii ucraineni ca fiind „propagandă” și o „farsă”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins, de asemenea, oferta lui Putin, declarând că aceasta „nu a fost făcută cu bună credință”.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a calificat planul președintelui rus drept „propagandă”, care sugerează că Ucraina „trebuie să se retragă din Ucraina”. Cancelarul german Olaf Scholz spune despre planul lui Putin că este o „pace dictatorială”. Premierul britanic Rishi Sunak l-a acuzat pe Putin că a lansat o „narațiune falsă despre dorința sa de a negocia”.

Un proiect de declarație publicat în cadrul summitului reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei și respinge fără echivoc orice amenințare nucleară împotriva țării.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru BBC la summitul elvețian că nu va exista „niciun compromis în ceea ce privește independența, suveranitatea sau integritatea teritorială”.


Citește și