• A. Axinia: Ne-am câștigat dreptul de a nu vota pentru Ursula von der Leyen la Comisia Europeană.
  • Grupul ECR are mai mulți membri decât Renew, devine al treilea grup din Parlamentul European.
  • Grupul ECR are mai mulți membri decât Renew, devine al treilea grup din Parlamentul European.

Cei șase europarlamentari AUR se afiliază grupului Conservatorilor Reformiști din Parlamentul European. ECR are deja 84 de membri și, în premieră, un grup de extremă dreapta devine al treilea grup din Parlament. Giorgia Meloni conduce negocierile grupului.

Ursula von der Leyen caută sprijinul lui Meloni pentru al doilea mandat la președinția Comisiei. Știm, AUR nu o vrea pe actuala președintă.

Cum vor vota?

Am vorbit cu Adrian Axinia, care este unul dintre cei 6 eurodeputați aleși pe lista AUR. Mi-a spus că și-au câștigat dreptul de a nu vota cu grupul, dacă Meloni o susține pe von der Leyen. Negocierile, discuțiile, împrietenirea dintre AUR și Fratelli d Italia au durat mai multe luni. Iar delegația românească nu este deloc neglijabilă, vorbim de șase oameni. Și-au pregătit deja și lista de comisii și delegații din care vor să facă parte, fiecare potrivit competențelor pe care le are. Pe 26 va avea loc ședința constitutivă a grupului, la care se vor stabili președintele, vicepreședinții, secretarii. Aici se negociază.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Singurul lucru pe care nu îl vor negocia este votul pentru von der Leyen. Vorbind despre românii din Parlamentul European, penelistul Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al grupului PPE, iar președinte este Martin Weber. Social democrații nu și-au ales liderii de grup, Nicolae Ștefănuță merge la verzi, iar Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, de pe lista SOS România, ar purta negocieri cu celălalt grup de extremă dreaptă, Identitate și Democrație.

Cum se va schimba raportul de forțe din Parlamentul European?

Se joacă puternic. ECR are acum 83 de membri, cu 3 mai mult decât Renew. Dar și Renew mai poartă negocieri ca să atragă noi deputați. Abia pe 4 iulie vom ști situația finală. Dar, după ce la cina informală de luni seară, la care s-a discutat despre funcțiile de top din UE, Giorgia Meloni a stat retrasă, acum i-a venit puțin inima la loc și i-a revenit și glasul. A spus că are de gând să ceară pentru Italia, care are 11 deputați în grup, una dintre funcțiile importante, de obicei grupului de pe locul al treilea îi revine reprezentantul de politică externă. E posibil însă să fie și un comisar important. Piesa la schimb ar fi votul pentru realegerea Ursulei von der Leyen. PPE, Social Democrații și Renew spun că este exclus că negocieze cu extrema dreaptă și că, adunate, au mai mult de 400 de voturi, iar pentru ca Ursula von der Leyen să fie realeasă e nevoie de doar 361. S-ar putea însă să fie nevoiți să accepte noua realitate, la voturile precedente în jur de 10-12% din eurodeputați nu au votat la fel ca grupul din care făceau parte. Se joacă puternic la Bruxelles.

Citește și