• Putin a declarat că Moscova „va lua decizii care nu vor fi pe placul actualei conduceri a Coreei de Sud” dacă Seulul decide să furnizeze arme Kievului.
  • Incidentele de frontieră între cele două țări s-au agravat în ultimele săptămâni, cu trupe nord-coreene care au „trecut pentru scurt timp” frontiera.
  •  Putin a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, ceea ce a fost condamnat de Coreea de Sud.

Vladimir Putin a avertizat Coreea de Sud că ar face „o mare greșeală” dacă ar înarma Ucraina în războiul împotriva Rusiei, conform BBC.

Comentariile vin după ce Seulul a declarat că ia în considerare o astfel de posibilitate, ca răspuns la noul pact dintre Rusia și Coreea de Nord de a se ajuta reciproc în caz de „agresiune” împotriva uneia dintre țări.

Moscova „va lua decizii care nu vor fi pe placul actualei conduceri a Coreei de Sud” dacă Seulul decide să furnizeze arme Kievului, a declarat joi Putin reporterilor.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Liderul rus a vorbit în Vietnam, la scurt timp după o vizită fastuoasă la Pyongyang, unde a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. De asemenea, Putin a avertizat că Moscova este dispusă să înarmeze Pyongyangul dacă SUA și aliații săi continuă să furnizeze arme Ucrainei.

„Cei care furnizează aceste arme cred că nu sunt în război cu noi. Am spus, inclusiv la Pyongyang, că atunci ne rezervăm dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii”, a declarat Putin.

Seulul a condamnat anterior acordul ruso-nord-coreean drept o amenințare la adresa securității sale naționale, iar Consilierul pe Probleme de Securitate Națională Chang Ho-jin a declarat că țara sa intenționează să „reconsidere problema sprijinului cu arme pentru Ucraina”.

În urma remarcilor lui Putin, biroul prezidențial al Coreei de Sud a declarat vineri că va lua în considerare diverse opțiuni în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, iar poziția sa va depinde de modul în care Rusia abordează această problemă.

De asemenea, Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus Georgy Zinoviev pentru a protesta împotriva pactului, cerând Moscovei să înceteze imediat cooperarea militară cu Pyongyang.

Deși Coreea de Sud a oferit Ucrainei ajutor umanitar și echipamente militare, a refuzat până în prezent să furnizeze arme letale, deoarece are o politică oficială de a nu înarma țările aflate în război.

În timpul vizitei, Kim a promis sprijin deplin pentru invazia Rusiei în Ucraina. Există tot mai multe dovezi că Rusia a desfășurat deja rachete nord-coreene în Ucraina.

La începutul zilei de vineri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, s-a exprimat cu privire la acordul ruso-nord-coreean, afirmând că acesta ar trebui să îngrijoreze orice țară căreia îi pasă de menținerea păcii și stabilității în regiune.

Din punct de vedere tehnic, cele două țări sunt încă în război și mențin o frontieră puternic păzită, unde tensiunile s-au agravat în ultimele săptămâni. Într-un incident separat petrecut joi, trupele nord-coreene au „trecut pentru scurt timp” frontiera și s-au retras după ce Sudul a tras focuri de avertisment, au declarat vineri autoritățile de la Seul.

Acesta este cel de-al treilea incident de acest fel în mai puțin de trei săptămâni. Șeful Statului Major interarme al Coreei de Sud a declarat că cele două cazuri anterioare – din 9 iunie și 18 iunie – păreau a fi neintenționate.

Citește și