• Ucraina a atacat o stație radar importantă din regiunea Krasnodar, Rusia, care era capabilă să urmărească rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS.
  • Stația făcea parte din sistemul de avertizare timpurie al Rusiei contra rachetelor balistice nucleare.
  • Oficialii Marinei ucrainene au declarat că mai mulți instructori și cadeți au fost uciși în urma atacului.

Fotografiile din satelit ale Ucrainei arată distrugerea unui depozit rusesc folosit pentru lansarea dronelor de fabricație iraniană și pentru instruirea cadeților, conform BBC.

Fotografiile – postate de marina ucraineană – urmează rapoartelor privind o explozie masivă în apropierea unui aerodrom rusesc din regiunea sudică Krasnodar. Moscova nu a comentat încă rapoartele, dar a declarat că a doborât mai multe drone în regiune în cursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Oficialii Marinei de la Kiev au declarat că mai mulți instructori și cadeți care învățau să opereze dronele Shahed de fabricație iraniană au fost uciși în urma atacului, care, potrivit acestora, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Într-o postare pe Telegram, oficialii Marinei din Kiev au declarat că operațiunea a fost planificată și desfășurată în parteneriat cu agențiile ucrainene de informații. Baza se afla pe Marea Azov, vizavi de orașul ucrainean ocupat Mariupol, arată datele furnizate de Planet Labs – compania cu sediul în SUA care a realizat fotografiile

Fotografiile postate pe rețelele de socializare păreau să arate două depozite mari împărțite în două de un drum care merge în direcția nord-sud la 11 aprilie. Fotografiile ulterioare făcute sâmbătă arată că unul dintre depozite este complet distrus, iar celălalt a suferit daune semnificative.

Rusia a declarat vineri că a doborât 114 drone în timpul unui atac ucrainean asupra rafinăriilor de petrol și a unor obiective militare din sudul țării. Oficialii au declarat că o persoană a fost ucisă de resturile căzute, dar nu au menționat atacul asupra bazei de drone.

Sâmbătă, oficialii instalați de Rusia în Crimeea ocupată au declarat că două persoane – inclusiv un copil de doi ani – au fost ucise într-un atac ucrainean cu rachete asupra peninsulei.

Mikhail Razvozhaev – care a fost instalat de Moscova ca guvernator regional în 2020 – a declarat că alte 22 de persoane au fost rănite. El a declarat că cinci proiectile au fost distruse de apărarea aeriană, dar resturi de la interceptări au căzut pe zonele de coastă.

Oficialii de la Kiev au declarat că două persoane au fost rănite și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate în urma unui atac cu rachete și drone rusești asupra capitalei ucrainene, sâmbătă seara.

Ruslan Kravchenko, șeful administrației regionale din Kiev, a declarat că persoanele au fost rănite de căderea de resturi. El a precizat că șase blocuri turn, 20 de case particulare și mai multe magazine au fost avariate în urma atacului.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus două din cele trei rachete lansate de Rusia către regiunea Kiev.

În timpul discursului său de seară din capitală, Zelenski și-a reînnoit încă o dată apelul către țările occidentale de a furniza Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană, solicitând în special sisteme Patriot de producție americană.

Citește și