• Președintele american Joe Biden și Premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre un proiect de acord între Israel și Hamas.
  • Există încă unele probleme nerezolvate legate de punerea în aplicare a acordului, dar răspunsul Hamas a făcut ca procesul să avanseze.
  • Următoarele discuții Israel-Hamas privind încetarea focului vor avea loc probabil la Doha.

UPDATE ORA 21:00 – O rachetă Hezbollah lovește o clădire din nordul Israelului

O înregistrare video postată pe X de mass-media israeliană arată o clădire din Kiryat Shmona, în nordul Israelului, cuprinsă de flăcări după ce a fost lovită de o rachetă lansată din Liban.

Tirurile transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat în ultimele zile, de când Israelul a asasinat un comandant militar de rang înalt al Hezbollah în orașul Tyre din sudul Libanului.

Hezbollah a revendicat până acum 17 atacuri asupra teritoriului israelian numai astăzi.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

UPDATE ORA 20:00 – Noul Ministru britanic de Externe Lammy susține „încetarea imediată a focului” în Gaza

Noul ministru de externe al Regatului Unit, David Lammy, și-a reiterat sprijinul pentru eforturile internaționale de a asigura o „încetare imediată a focului” în Gaza și eliberarea celor rămași captivi.

„Treaba acum este să ne apucăm de treabă cu o diplomație neobosită pentru a sprijini o încetare imediată a focului și pentru a trece la eliberarea ostaticilor”, a declarat Lammy posturilor de televiziune britanice în primele sale comentarii după ce a fost numit cel mai înalt diplomat al țării.

UPDATE ORA 19:00 – Șase palestinieni uciși în Jenin sunt înmormântați

Agenția de știri palestiniană Wafa a relatat că mii de persoane mărșăluiesc la procesiunile funerare ale palestinienilor uciși.

Persoanele în doliu au scandat împotriva ocupației și a „crimelor Israelului” în Gaza și în Cisiordania, a precizat aceasta.

Trupul celei de-a șaptea persoane ucise în raidul israelian, identificată drept Hamam Hashash, rămâne în custodia Israelului.

UPDATE ORA 18:00 – Armata israeliană bombardează orașul Nabatieh din Liban

Presa libaneză raportează că forțele israeliene au vizat orașul Yahmar al-Shaqif din zona Nabatieh, în sudul Libanului.

O înregistrare video postată pe X de localnici arată fumul care se ridică dintr-un incendiu izbucnit după raiduri.

UPDATE ORA 17:00 – Palestinieni răniți de focuri de armă în timpul unui raid israelian în Hebron

Cinci civili palestinieni au fost răniți de muniție reală în timpul unui raid militar israelian în orașul Beit Ummar, la nord de Hebron, potrivit agenției de știri Wafa.

Mohammed Awad, un activist local, a declarat pentru agenția palestiană că forțele israeliene au luat cu asalt orașul și au deschis focul asupra civililor, rezultând că o femeie a fost rănită cu șrapnel la mână și patru tineri au fost răniți la membrele inferioare.

Aceștia au fost transportați de urgență la spital pentru tratament.

De asemenea, zeci de persoane au inhalat gaze lacrimogene trase de trupele israeliene, dar au primit tratament pe teren fără a fi transportate la spital, a relatat Wafa.

UPDATE ORA 16:00 – Străzile din Khan Younis, inundate cu ape uzate

O înregistrare video postată pe Instagram de jurnalistul palestinian Hassan Islah arată ceea ce el a numit un „lac” de canalizare stagnantă pe o stradă din orașul Khan Younis din sudul Gazei, printre rânduri de clădiri distruse.

Rezidenții se plâng de răspândirea țânțarilor, de mirosurile neplăcute de pe stradă și de dificultatea lor de a se deplasa dintr-un loc în altul din cauza apelor uzate care le înconjoară casele, a declarat el.

Conform rapoartelor ONU publicate luna trecută, 67% din instalațiile și infrastructura de apă și canalizare din Gaza au fost distruse sau deteriorate în războiul Israelului împotriva Gaza, ceea ce a sporit răspândirea bolilor.

UPDATE 15:00

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, și-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la ordinele armatei israeliene de a evacua peste 250 000 de palestinieni din zona estică a Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

„Această decizie de evacuare va agrava cu siguranță supraaglomerarea și va cauza penurii grave în spitalele rămase deja copleșite, într-un moment în care accesul la îngrijiri medicale de urgență este critic”, au scris cei doi în declarația lor comună, adăugând că evacuările forțate creează „o criză umanitară în cadrul crizei”.

„O încetare a focului este cu atât mai importantă acum și ar face posibilă o intensificare a asistenței umanitare în Gaza, precum și eliberarea tuturor ostaticilor”, au declarat aceștia.

UPDATE 14:00

Aripa armată a Hamas afirmă că soldații au fost uciși într-o operațiune pe strada al-Nazaz din cartierul estic al orașului Gaza.

Într-o declarație pe Telegram, grupul a declarat că luptătorii au țintit o clădire ocupată de trupele israeliene cu o rachetă TBG (termobarică), înainte de a intra în clădire și de a-i ucide de la distanță pe soldații rămași.

UPDATE 13:00

Gruparea libaneză afirmă că a lovit cu rachete poziții militare israeliene în dealurile ocupate Kfar Shuba în două atacuri.

Grupul a declarat pe Telegram că atacurile au fost efectuate la 12:30 pm (09:30 GMT) și 12:45 pm (09:45 GMT) și au lovit direct țintele.

Israelul și Hezbollah au avut schimburi de focuri aproape zilnice de când Israelul a lansat războiul împotriva Gazei în urma atacurilor mortale ale Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie.

UPDATE 12:00

Aripa armată a grupării palestiniene Jihadul Islamic afirmă că a bombardat cu obuze de mortieră poziții ale armatei israeliene în coridorul Netzarim și în cartierul Shujayea din orașul Gaza, precum și la punctul de trecere Rafah din sudul Gaza.

Coridorul Netzarim, numit după așezarea evreiască din Gaza care a fost dezmembrată în 2005, a fost creat de armata israeliană pentru a separa nordul Gaza de partea sa sudică la începutul războiului.

Separat, Brigăzile al-Quds au declarat pe Telegram că luptătorii săi din Brigada Jenin s-au angajat în ciocniri cu soldații israelieni în jurul taberei de refugiați Jenin din Cisiordania ocupată.

UPDATE 11:00

Israelul a bombardat casa familiei Radwan din orașul Bani Suheila, la est de orașul Khan Younis din sudul Gazei, omorând un cuplu.

UPDATE 9:00

Armata israeliană susține că forțele sale terestre din Divizia 98 au ucis „aproximativ 100 de teroriști, peste 100 de infrastructuri teroriste și arme localizate” de la începutul invaziei sale terestre în cartierul Shujayea din orașul Gaza.

UPDATE 8:00

Wissam Bakr, directorul spitalului guvernamental din Jenin, spune că forțele israeliene au înconjurat unitatea medicală din orașul Jenin din Cisiordania ocupată, unde continuă un raid militar.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Veștile sunt din ce în ce mai pozitive privind posibilitatea încheierii unui acord între Israel și Hamas. Acestea vin, de data aceasta, din SUA.

Un oficial american de rang înalt a declarat reporterilor că Biden și Netanyahu au trecut în revistă proiectul de acord în timpul convorbirii pe care au avut-o astăzi și că a existat un „progres”, potrivit Reuters.

Există încă probleme nerezolvate legate de punerea în aplicare a acordului, dar răspunsul Hamas a făcut ca procesul să avanseze și poate oferi o bază pentru încheierea unui acord privind eliberarea prizonierilor deținuți în Gaza și o încetare a focului în enclavă.

SUA consideră că există o deschidere semnificativă pentru un acord, iar Hamas și-a ajustat semnificativ poziția cu privire la un acord.

Următoarele discuții Israel-Hamas privind încetarea focului vor avea loc probabil la Doha. O delegație a SUA va lua parte la discuțiile Israel-Hamas.

Citește și