- Lloyd Austin a condus menținerea coaliției internaționale care a înarmat și aprovizionat Ucraina.
- Bill Blair a povestit lupta dificilă pe care a dus-o pentru a convinge cabinetul și biroul prim-ministrului Justin Trudeau să crească cheltuielile de apărare ale Canadei.
- Keir Starmer a promis o largă continuitate față de predecesorii săi în ceea ce privește politica externă și de apărare.
- David Lammy avea doar 27 de ani când a fost ales în parlament în 2000 și este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni laburiști ai țării.
- Președintele Franței, Emmanuel Macron, va căuta angajamente puternice pentru Ucraina la summitul NATO.
- După mai bine de 15 ani în mediul academic, think tank-uri și ONG-uri, Benedetta Berti s-a alăturat NATO în 2017 pentru a conduce echipa de planificare a politicilor a secretarului general.
- Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a fost în centrul atenției incredibil de eficiente a Ucrainei către partenerii din Vest.
- Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și-a păstrat un profil mai scăzut decât predecesorul său, care a fost eliberat de datorie după o serie de scandaluri de corupție în septembrie anul trecut.
- În calitate de ambasador al Germaniei la NATO, Géza Andreas von Geyr este principalul responsabil pentru punerea în aplicare a planurilor cancelarului Olaf Scholz.
- Cezary Tomczyk este fără îndoială tânăr pentru rolul său de ministru adjunct al apărării din Polonia. A fost activ politic de la vârsta de 25 de ani.
- Klaus Iohannis a co-fondat Bucharest Nine, un grup NATO de state est-europene format după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.
- Tomáš Pojar, consilierul pe probleme de securitate națională al guvernului ceh, este considerat unul dintre cei mai influenți experți în domeniul securității din Praga.
Săptămâna aceasta, liderii și diplomații din cele 32 de state membre ale NATO coboară în Washington, unde a fost semnat tratatul fondator al alianței în urmă cu 75 de ani. Așteptați-vă la zile lungi pline de discuții despre înarmarea Ucrainei, creșterea producției de arme, descurajarea Rusiei și confruntarea cu China, scrie POLITICO.
Advertisment
De asemenea, acești lideri își vor promova probabil agendele și în afara sălilor de conferință – participând la mai multe paneluri și amestecându-se cu jurnaliști și politicieni în interiorul bulei lor de securitate bine definite – în speranța de a ajunge la acorduri care să fie în beneficiul alianței și al propriilor alegători.
Șefii apărării din America de Nord
Lloyd Austin – Chiar dacă Joe Biden câștigă în noiembrie, tradiția sugerează că Secretarul Apărării, Lloyd Austin, va demisiona la scurt timp după alegeri, după patru ani de gestionare a crizelor internaționale din Afganistan, Ucraina și Orientul Mijlociu și cu tensiunile cu China care rămân ridicate. Acesta va fi probabil unul dintre ultimele evenimente internaționale majore la care va participa înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
Recomandări
Austin a condus menținerea coaliției internaționale care a înarmat și aprovizionat Ucraina, iar mâna sa fermă a sprijinit scena internațională adesea haotică, cu războaie în Ucraina și în Orientul Mijlociu care continuă fără să se întrevadă sfârșitul. În timp ce Austin a prezidat Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, el a fost într-o oarecare măsură deschis față de un rol mai important al NATO în coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei, o aluzie la alte probleme presante ale șefului Pentagonului în regiunea Indo-Pacific, unde China își desfășoară propria dezvoltare militară.
Bill Blair – Bill Blair, ministrul canadian al apărării, este în funcție de numai un an, dar a atras atenția prin franchețea sa cu privire la starea dezastruoasă a armatei canadiene, exprimându-și public îngrijorarea cu privire la flotele de vehicule învechite, capacitățile în declin și ceea ce el a numit o „spirală a morții” în materie de recrutare. El a povestit, de asemenea, lupta dificilă pe care a dus-o pentru a convinge cabinetul și biroul prim-ministrului Justin Trudeau să crească cheltuielile de apărare ale Canadei.
Delegația Marii Britanii
Keir Starmer – Călătoria fulminantă a lui Keir Starmer de la statutul de unul dintre cei mai buni avocați ai Marii Britanii la cel de prim-ministru i-a luat mai puțin de un deceniu. El a intrat în parlament în 2015, după o carieră apreciată ca avocat specializat în drepturile omului și apoi ca director al procuraturii, și a devenit lider al Partidului Laburist din Marea Britanie în aprilie 2020. Starmer a promis o largă continuitate față de predecesorii săi în ceea ce privește politica externă și de apărare. El s-a angajat să sprijine Ucraina în aceeași manieră ca Johnson și Rishi Sunak, promițând în același timp să crească cheltuielile de apărare la 2,5% din PIB „atunci când condițiile [fiscale] permit”.
David Lammy – David Lammy avea doar 27 de ani când a fost ales în parlament în 2000 și este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni laburiști ai țării. A fost cunoscut în principal în Marea Britanie pentru că a fost un militant vehement anti-Brexit din 2016 până în 2019 și un oponent vocal al lui Donald Trump. De atunci s-a reîncarnat în diplomatul-șef al lui Keir Starmer, care vorbește adesea despre injectarea „realismului progresist” în politica externă a Marii Britanii.
Delegația franceză
Președintele Franței, Emmanuel Macron, va căuta angajamente puternice pentru Ucraina la summitul NATO. Dar s-a trezit într-o poziție incomodă: după convocarea unor alegeri anticipate în Franța, el și coaliția sa de centru au pierdut teren în fața partidelor de extremă dreaptă și de extremă stângă, care au înregistrat câștiguri semnificative în Adunarea Națională duminică. Încă nu este clar cum Macron poate forma o coaliție de guvernare între centru, stânga și extrema dreapta, niciunul dintre acestea nu deținând majoritatea în adunare.
Rămân multe întrebări și despre restul delegației franceze, întrucât summitul începe la mai puțin de 48 de ore de la alegeri. Prim-ministrul lui Macron s-a oferit să demisioneze, dar nu este clar cine îi va lua locul – între timp și ministrul apărării este probabil să fie și el înlocuit – punându-l pe Macron într-o poziție semnificativ slăbită atât acasă, cât și pe scena mondială.
Conducerea NATO
Benedetta Berti — După mai bine de 15 ani în mediul academic, think tank-uri și ONG-uri, Benedetta Berti s-a alăturat NATO în 2017 pentru a conduce echipa de planificare a politicilor a secretarului general. În ultimii șase ani, ea a oferit secretarului general consiliere strategică și idei noi pentru alianță, inclusiv privind schimbările climatice, securitate și parteneriate. Ea a condus proiectarea agendei de politică NATO 2030 – care a stabilit prioritățile pentru adaptarea NATO la viitorul războiului și a introdus noi inițiative pe probleme precum reziliența, inovația în apărare și angajamentul cu Indo-Pacific.
Ucrainenii
Dmytro Kuleba — Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a fost în centrul atenției incredibil de eficiente a Ucrainei către partenerii din Vest. Dar cea mai mare provocare a lui urmează: introducerea Ucrainei în alianța NATO.
Acea invitație nu va fi oferită la summitul de la Washington, dar există o mișcare de a pune cap la cap unele dintre acordurile bilaterale de securitate dintre națiunile individuale și Kiev, pe care liderii speră să le anunțe la întâlnire. Între timp, Kuleba și consilierul de top Volodymyr Zelenskyy, Andriy Yermak, vor avea mâinile pline la summitul NATO pentru a menține impulsul pentru o eventuală invitație oficială a Kievului de a adera și ei insistă să obțină promisiuni mai concrete în acest an decât la summitul NATO. în Lituania vara trecută.
Rustem Umerov — Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și-a păstrat un profil mai scăzut decât predecesorul său, care a fost eliberat de datorie după o serie de scandaluri de corupție în septembrie anul trecut. În ciuda faptului că s-a ferit de declarațiile publice mari, Umerov s-a dovedit a fi un operator eficient în supravegherea unei dezvoltări din ce în ce mai organizate a industriei de apărare a Ucrainei, coordonând în același timp ajutorul militar occidental.
Un impuls major al ucrainenilor a fost încercarea de a încheia acorduri de co-producție pentru muniții și echipamente de apărare cu firme de apărare americane și europene, un efort care a fost lent, dar care începe să plătească dividende. Kievul s-a concentrat pe producerea de muniție de artilerie extrem de necesară pentru războiul său, dar se uită și spre viitor, prezentându-se ca un potențial exportator de drone mici către țările aliate.
Europa Centrală și de Est
Géza Andreas von Geyer – În calitate de ambasador al Germaniei la NATO, Géza Andreas von Geyr este principalul responsabil pentru punerea în aplicare a planurilor cancelarului Olaf Scholz. În calitate de fost ambasador al Germaniei în Rusia între 2019 și 2023, acest bărbat în vârstă de 62 de ani este mai potrivit pentru această sarcină decât mulți alți diplomați din corpul Ministerului de Externe, a cărui politică față de Rusia din ultimele două decenii a fost adesea ghidată de iluzii cu privire la motivațiile lui Vladimir Putin. Von Geyr a lucrat, de asemenea, în cadrul Serviciului Federal de Informații și al Ministerului Apărării, astfel încât, chiar înainte de perioada în care a fost ambasador la Moscova, nu și-a făcut iluzii cu privire la natura autoritară a regimului Putin.
Cezary Tomczyk – La 39 de ani, Cezary Tomczyk este fără îndoială tânăr pentru rolul său de ministru adjunct al apărării din Polonia. Dar a fost activ politic de la vârsta de 25 de ani, când a fost ales în parlament și a făcut parte din comisiile pentru apărare și UE. De asemenea, a lucrat pentru scurt timp în biroul prim-ministrului și ca purtător de cuvânt al guvernului.
Tomczyk este membru al partidului premierului Donald Tusk – Platforma Civică – spre deosebire de ministrul apărării Władysław Kosiniak-Kamysz, care conduce Partidul Popular Polonez. Și, de asemenea, spre deosebire de șeful său, care se află la prima sa funcție în domeniul apărării, Tomczyk este considerat un expert în domeniu. Deși ministrul apărării are experiență în guvern și este considerat un bun strateg, experții polonezi în securitate au îndoieli cu privire la competența sa în acest rol – ceea ce face din Tomczyk un om de încredere pentru Tusk în Ministerul Apărării.
Klaus Iohannis – Când Klaus Iohannis a devenit președintele României în 2014 (și din nou în 2019), națiunea a sperat că acesta își va respecta promisiunea de a face progrese în lupta împotriva corupției. Aceste progrese nu s-au materializat niciodată. Nici ambițiile sale de a deveni următorul secretar general al NATO. El a agitat destul de mult lucrurile la Bruxelles prin depunerea numelui său, aparent fără a se consulta în prealabil în cadrul alianței, și în cele din urmă s-a retras pentru a elibera calea pentru Rutte.
Iohannis a co-fondat Bucharest Nine, un grup NATO de state est-europene format după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Dar această alianță este în curs de fracturare. Ungaria și Slovacia au lipsit de la summitul din iunie, iar Bulgaria a blocat o poziție unitară privind ajutorul pentru apărare acordat Ucrainei, lăsând grupul fără o declarație comună pentru prima dată.
Tomáš Pojar – Tomáš Pojar, consilierul pe probleme de securitate națională al guvernului ceh, este considerat unul dintre cei mai influenți experți în domeniul securității din Praga, cu o reputație de negociator iscusit și rețelist talentat. Deși Pojar este în funcție doar din 2022, anul în care funcția sa a fost creată, acesta are ani de experiență anterioară, printre care Ministerul de Externe ceh și funcția de ambasador în Israel. Afinitatea sa politică este de familie: tatăl său, scriitorul și istoricul Miloš Pojar, a fost ambasadorul Cehoslovaciei în Israel între 1990 și 1994.
Premierul Petr Fiala are atât de multă încredere în Pojar, încât l-a numit și negociator principal pentru UE. Totuși, cea mai mare realizare a lui Pojar este, probabil, influența sa asupra politicii externe cehe. El este considerat arhitectul sprijinului intransigent al Republicii Cehe pentru Ucraina și al relațiilor sale strânse cu Israelul.
Citește și
- Rezultatele după contestații la Evaluarea Națională 2024 au fost afișate. Expert: „Mecanismul de contestație cred că va genera dezbateri serioase”
- Prim-ministrul indian Narendra Modi s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova într-o vizită de două zile. Ce subiecte au fost discutate între cei doi
- Apple îmbunătățește funcția Siri prin Inteligența Artificială. Când va fi disponibilă noua actualizare
Partenerii noștri