• Peste 35.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită guvernului condus de Giorgia Meloni să oprească planul.
  • Matteo Salvini a declarat că va da undă verde finală unei decizii de a redenumi aeroportul Malpensa în memoria prietenului meu Silvio”.
  • În mod normal, după decesul unei persoane, este obligatorie o perioadă de așteptare de 10 ani înainte ca un loc public să poată primi numele acesteia.

În Italia crește reacția împotriva deciziei de a redenumi principalul aeroport din Milano după controversatul fost prim-ministru Silvio Berlusconi, primarul orașului calificând decizia drept nebunească”.

Peste 35.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită guvernului condus de Giorgia Meloni să oprească planul, după ce ministrul transporturilor, Matteo Salvini, a declarat că va da undă verde finală unei decizii a Enac, autoritatea italiană pentru aviație civilă, de a redenumi aeroportul Malpensa în memoria prietenului meu Silvio”, scrie The Guardian.

Primarul din Milano, Beppe Sala, a acuzat Enac că a cedat presiunilor exercitate de politicienii de dreapta, susținând în același timp că decizia a fost luată fără consultarea SEA, compania care operează aeroporturile din Milano.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Berlusconi s-a născut la Milano și a murit în oraș anul trecut, la vârsta de 86 de ani. Forza Italia, partidul fondat de el, este partener în coaliția de guvernare a lui Meloni.

Este o nebunie ca în Italia o astfel de decizie să fie luată de un președinte al Enac”, a declarat Sala, care a blocat deja o propunere de a dedica al doilea aeroport din Milano, Linate, după Berlusconi. Nu pot înțelege cum politica se corelează cu un astfel de mod de a face lucrurile”, a declarat el presei italiene.

În mod normal, după decesul unei persoane, este obligatorie o perioadă de așteptare de 10 ani înainte ca un loc public să poată primi numele acesteia.

Petiția a fost lansată de aripa de tineret a Partidului Democrat de centru-stânga, care a susținut că aeroportul ar trebui, în schimb, să poarte numele unei figuri care întruchipează valorile onestității, integrității și serviciului pentru comunitate”.

Silvio Berlusconi nu reflectă aceste valori, după cum o demonstrează numeroasele condamnări penale pe care le-a primit de-a lungul anilor”, se arată în petiție.

Marco Grimaldi, deputat al Alianței Verzilor și Stângii, a citat o mulțime de figuri ilustre neștirbite” născute la Milano cărora aeroportul le-ar putea purta numele, printre care compozitorul Giuseppe Verdi, poetul Alessandro Manzoni, dansatoarea Carla Fracci și poeta Alda Merini.

Citește și