• Liderii NATO se reunesc la Washington în perioada 9-11 iulie, într-un moment crucial pentru Alianța Nord-Atlantică.
  • Statele Unite și aliații săi vor aloca mai mult de 1 miliard de dolari pentru a consolida sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.
  • Statele Unite și aliații vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană și alte 5 sisteme strategice de apărare aeriană în următoarele luni.
  • Blinken a spus că Danemarca și Țările de Jos au început să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Antony Blinken a anunțat, în cadrul Forumului Public de la NATO, că SUA și aliații trimit chiar acum avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Acestea vor ajunge în Kiev în această vară, spune Secretarul de stat al SUA: „Ne asigurăm că Ucraina poate continua să se apere împotriva agresiunii Rusiei”.

Statele Unite și aliații vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană și alte 5 sisteme strategice de apărare aeriană în următoarele luni, a spus Biden la Ceremonia Aniversară NATO.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Statele Unite și aliații săi vor aloca mai mult de 1 miliard de dolari pentru a consolida sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, au declarat Washington și partenerii săi într-o declarație comună.

De asemenea, SUA și aliații vor anunța la Summitul NATO intenția de a oferi Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro în 2025, a confirmat Casa Albă.

Declarația comună

Piloții ucraineni vor zbura cu avioane de luptă F-16 în această vară, iar procesul de transfer a început, au declarat Danemarca, Țările de Jos și Statele Unite într-un comunicat.

„Noi, co-liderii Coaliției pentru Capacitatea Forțelor Aeriene pentru Ucraina, am lucrat pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 operaționale.

Guvernul danez și olandez sunt în procesul de a dona Ucrainei F-16 de fabricație americană, cu sprijinul Statelor Unite.

Procesul de transfer pentru aceste F-16 este acum în curs de desfășurare, iar Ucraina va zbura cu F-16 operaționale în această vară. Nu putem oferi detalii suplimentare în acest moment din cauza problemelor de securitate operațională.

Suntem recunoscători Belgiei și Norvegiei pentru angajamentul de a furniza avioane suplimentare și celorlalți membri ai Air Force Capability Coalition pentru sprijinul acordat.

Ne angajăm să îmbunătățim și mai mult capacitățile aeriene ale Ucrainei, care vor include escadroane de aeronave moderne F-16 multirol de a patra generație. Coaliția intenționează să sprijine susținerea și armamentul acestora, precum și formarea suplimentară asociată pentru piloți pentru a spori eficiența operațională.

Vom continua să ne coordonăm în comun în sprijinul capacității Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse”.

Citește și