• Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Premierul britanic Sir Keir Starmer l-au apărat pe Biden, cerând înțelegere pentru defectele sale de exprimare.
  • În contrast, Premierul ungar Viktor Orbán a plecat imediat după summit la Mar-a-Lago, reședința din Florida a lui Donald Trump.
  • Alți lideri NATO, precum Președintele polonez Andrzej Duda, l-au susținut deschis pe Biden.

Liderii occidentali l-au susținut pe Joe Biden la summitul NATO, pe fondul preocupărilor legate de vârsta Președintelui american și de capacitatea acestuia de a îndeplini un nou mandat, scrie BBC.

Se fac tot mai multe apeluri pentru ca Biden să se retragă din cursa prezidențială din noiembrie, iar încercările sale de a diminua temerile legate de candidatura sa la realegere la Summit au fost afectate de două gafe grave.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Biden a fost „responsabil” și „clar în ceea ce privește problemele pe care le cunoaște”, în timp ce Premierul britanic Sir Keir Starmer a afirmat că a fost „într-o formă bună”. Dar prima gafă a lui Biden, în care l-a prezentat pe liderul ucrainean Volodymyr Zelenski drept Președintele Putin, a fost ridiculizată în presa rusă. Iar mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă – prima apariție publică fără scenariu a lui Biden de la dezbatere – el s-a referit la „vicepreședintele Trump”, când ar fi vrut să spună Kamala Harris.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Președintele american este presat să demisioneze de la prestația dezastruoasă pe care a avut-o în urmă cu două săptămâni într-o dezbatere cu rivalul său republican în viitoarele alegeri, Donald Trump. Cu toate acestea, pe tot parcursul Summitului, alți lideri NATO l-au apărat și i-au susținut capacitatea de a conduce.

Macron, vorbind după dineul de joi de la Casa Albă, a declarat că a avut o discuție lungă cu Biden în timpul mesei și a făcut apel la înțelegerea defectelor sale. „L-am văzut întotdeauna ca pe un Președinte care este responsabil, clar cu privire la problemele pe care le cunoaște bine”, a spus el. „Cu toții facem greșeli de exprimare uneori. Mi s-a mai întâmplat, probabil mi se va întâmpla și mâine. V-aș ruga să arătați aceeași îngăduință care ar trebui să fie arătată între oameni grijulii”.

Cancelarul german Olaf Scholz a abordat, de asemenea, gafele. „Scăpările se întâmplă și, dacă îi monitorizați mereu pe toți, veți găsi destule”, a spus el.

Premierul britanic Sir Keir a declarat în repetate rânduri în timpul Summitului că Președintele american a realizat multe lucruri de care să fie mândru acolo și că a fost „peste toate detaliile”. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat că a fost un privilegiu și o plăcere să lucreze cu Biden. „Profunzimea experienței [lui Biden], gândirea sa, fermitatea sa cu privire la cele mai mari probleme și provocări ale timpului nostru reprezintă un credit pentru munca pe care o facem cu toții împreună”, a spus el.

Președintele polonez Andrzej Duda, văzut ca fiind apropiat de fostul Președinte Trump, a declarat, citat de AFP: „Am vorbit cu Președintele Biden și nu există nicio îndoială că totul este în regulă”.

Între timp, Președintele finlandez Alexander Stubb a combinat o apărare a lui Biden cu temeri legate de atmosfera din alegerile din SUA.

Totuși, nu toți liderii NATO au fost pregătiți să se pronunțe în favoarea lui Biden. Prim-ministrul ungar Viktor Orbán nu a făcut aproape niciun comentariu pentru mass-media la Washington. În schimb, a plecat imediat după încheierea summitului la Mar-a-Lago, reședința din Florida a lui Trump, unde cei doi bărbați au discutat despre războiul din Ucraina.

„Am discutat despre modalități de a face pace”, a declarat Orbán pe rețelele sociale. „Vestea bună a zilei: el o va rezolva!”

Citește și