• Lui Putin îi e frică mai mult de UE decât de NATO.
  • Rusia a susținut financiar partidele eurosceptice din țările membre ale UE.
  • Aderarea Ucrainei în UE ar putea da o lovitură fatală președintelui rus Vladimir Putin.
  • Pe modelul Ucrainei, rușii ar putea vedea beneficiile unui viitor alternativ Kremlinului.

UE, nu NATO, este cea care reprezintă adevărata amenințare existențială pentru Kremlin, se arată într-o analiză Foreign Policy.

Aderarea și integrarea Ucrainei în UE ar putea da o lovitură fatală președintelui rus Vladimir Putin și regimului său, transformând Ucraina în ceea ce Rusia se teme cel mai mult: o alternativă politică, economică și socioculturală la Rusia însăși.

Deși popularitatea lui Putin în rândul rușilor rămâne ridicată, Kremlinul ar putea foarte bine să se îngrijoreze că cetățenii ruși ar putea începe să vadă beneficiile apartenenței la UE peste graniță și să dorească un viitor alternativ pentru țara lor.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Rusia a făcut eforturi notabile pentru susținerea partidelor eurosceptice de extremă dreapta din Blocul comunitar, de la plata unor politicieni europeni, la campanii masive de dezinformare.

De ce îl sperie atât de mult pe Putin extinderea UE?

Un sfert dintre deputați sunt eurosceptici, lucru care ar putea împiedica viitoarele aderări precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

Putin știe că din punct de vedere militar, Rusia nu poate f iocupată, ținând cont de arsenalul nuclear, de 6000 de focoase nucleare.

Știe că pericolul la adresa regimului e o mișcare pornită din interior, iar aceasta poate fi făcută când rușii văd beneficiile apartanenței la un alt sistem, un sistem democratic și liberal; de aceea ține cu dinții de țările de lângă Rusia – de exemplu Belarus, un stat satelit al Rusiei.

Acum, lupta se da pentru Ucraina – acolo e un război real – dar mai sunt lupte care nu se văd, razboaie hibride în Moldova, în Georgia, unde este un guvern pro-rus, iar UE a suspendat negocierile cu Georgia sunt presiuni asupra țărilor din Asia Centrală, amenințări împotriva Kazakhstanului.

Putin se teme de o mișcare din interior și îi sperie pe ruși cu amenințările exterioare ale NATO.

NATO nu va ataca niciodată Rusia, și nici invers.

Însă, sub această umbrelă a amenințărilor, Putin își mărește presiunea și restricțiile asupra poporului rus.

Citește și