• Armata rusă a spus vineri că a „cucerit” un alt sat în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
  • Pe de altă parte, forțele ucrainene spun că au doborât vineri un avion de luptă rusesc Sukhoi Su-25 în regiunea Donețk.
  • Yurivka este al treilea sat pe care Rusia susține că l-a cucerit în această săptămână.
  • Zelenski îi cere lui Starmer să „dea dovadă de leadership” și să lase Ucraina să atace cu arme britanice în Rusia.

UPDATE ORA 15:00 – Armată rusă capturează un sat din regiunea Donețk

Forțele ruse au capturat satul Yurivka din regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării al Rusiei. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia atacă malul drept al Hersonului

Atacurile rusești au ucis două persoane pe malul drept al regiunii Herson, din sudul Ucrainei , la o zi după ce Ucraina a recunoscut că locul său de pe malul stâng a fost în mare parte distrus. În orașul Bilozerka, la aproximativ 5 km spre râul Nipro, „lovituri masive ale artileriei cu rachete ruse” au omorât două persoane, a declarat guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin.

Cel puțin alte cinci persoane din Herson au fost rănite, inclusiv un paramedic care a fost lovit de o dronă în timp ce îi ajuta pe răniți.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

UPDATE ORA 13:00 – Iryna Farion a fost împușcată în orașul Lviv

Un bărbat înarmat a împușcat și a ucis o fost membră naționalistă al parlamentului ucrainean cunoscut pentru campanii zgomotoase de apărare a limbii ucrainene, au declarat autoritățile. Poliția a spus că încă caută un suspect despre care se presupune că a ucis-o pe Iryna Farion, în vârstă de 60 de ani, pe o stradă din orașul de vest Lviv. Ministrul de Interne Ihor Klymenko a spus că anchetatorii leagă pentru moment împușcătura fie de activitatea politică a lui Farion, fie de un motiv personal.

UPDATE ORA 12:00 – Sportivii ruși de la JO 2024 condamnă invadarea Ucrainei

Două treimi dintre sportivii ruși aprobați de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris în calitate de neutri și-au exprimat sprijinul pentru invadarea Ucrainei de către Rusia sau au legături cu armata, potrivit unui raport al Global Rights Compliance, o fundație bazată la Haga. CIO și Franța au spus că au fost respectate regulile de verificare adecvate. Cincisprezece ruși și 16 bieloruși au acceptat invitații pentru a concura sub un steag neutru la jocurile, care încep pe 26 iulie, potrivit CIO.

UPDATE ORA 11:00 – Zelenski susține că Polonia accelerează livrarea de avioane F-16

Zelenski a spus că Polonia a luat o decizie care ar accelera livrările de avioane F-16 atât de necesare în țara sa, dar nu a spus despre ce este vorba. Polonia, care se învecinează cu Ucraina și a fost un aliat apropiat în timpul războiului, nu se numără printre țările care s-au angajat să furnizeze avioanele Ucrainei. Nu a existat niciun anunț imediat din partea biroului premierului polonez Donald Tusk cu privire la această remarcă.

UPDATE ORA 10:00 – Blinken crede că Ucraina se poate descurca și fără ajutorul Americii

Ucraina este pe cale „să se țină pe propriile picioare” din punct de vedere militar, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, menționând că alte peste 20 de țări s-au angajat să-și mențină propriul ajutor militar și financiar pentru țară, chiar dacă Statele Unite ale Americii urmau să-și retragă sprijinul sub alt președinte. Blinken a abordat pentru prima dată direct posibilitatea ca fostul președinte american Donald Trump să câștige alegerile din noiembrie și să se îndepărteze de angajamentele față de Ucraina.

UPDATE ORA 09:00 – Infrastructura energetică a Ucrainei este bombardat

Dronele rusești lansate într-un atac peste noapte asupra Ucrainei au lovit infrastructura energetică din două regiuni din nordul țării, a raportat agenția de presă Reuters, citând oficiali regionali ucraineni. Una dintre dronele Shahed a lovit o instalație energetică din regiunea Sumy, în timp ce alta a lovit un loc din regiunea Cernihiv. Nu s-au raportat imediat victime.

UPDATE ORA 08:00 – Armata rusă atacă locurile de joacă din Ucraina

O rachetă rusă a lovit un loc de joacă pentru copii din orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, ucigând un copil și doi adulți și rănind alți cinci, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram. Vitaliy Kim, guvernatorul regional, i-a lăudat pe rezidenții care s-au grăbit la fața locului să ajute înainte de sosirea medicilor și a spus că o altă rachetă a aterizat în altă parte din regiune.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata rusă a spus vineri că a „cucerit” un alt sat în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat satul Yurivka”, o mică așezare situată la aproximativ 32 de kilometri nord de capitala regională, Donețk.

Yurivka este al treilea sat pe care Rusia susține că l-a cucerit în această săptămână, scrie The Independent.

Forțele ucrainene spun că au doborât vineri un avion de luptă rusesc Sukhoi Su-25 în regiunea Donețk.

„Tunurile noastre antiaeriene au doborât un Su-25 rusesc în regiunea Donețk”, a declarat Grupul de forțe strategice operaționale Khortytsia pe Telegram, spunând că avionul supersonic „încerca să tragă asupra pozițiilor unităților Forțelor de apărare”.

Citește și