• Tancurile pătrund mai adânc în cele două orașe principale din sudul Gazei, în timp ce luptele dintre soldații israelieni și luptătorii palestinieni se intensifică, fiind emis un nou ordin de evacuare pentru zonele centrale supraaglomerate.
  • Liderii israelieni discută un potențial răspuns militar la atacul mortal de pe Înălțimile Golan ocupate, în timp ce cresc temerile privind izbucnirea unui război total în Orientul Mijlociu.
  • Israelul a aprobat anterior ca 150 de copii grav bolnavi din Gaza să primească tratament în EAU.

UPDATE ORA 23:30

Ministrul de externe al Israelului a cerut NATO să expulzeze Turcia ca membru al alianței militare, într-o mișcare care ar putea crește și mai mult tensiunile între țări.

„În lumina amenințărilor președintelui turc Erdogan de a invada Israelul și a retoricii sale periculoase, ministrul de externe Israel Katz le-a instruit diplomaților să se angajeze de urgență cu toți membrii NATO, cerând condamnarea Turciei și expulzarea acesteia din alianța regională”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului.

UPDATE ORA 21:00

Președintele ales al Iranului avertizează cu privire la „consecințe grave” dacă Israelul atacă Libanul.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

UPDATE ORA 20:00

Casa Albă spune că Israelul are „dreptul de a răspunde” la atacul Hezbollah din Înălțimile Golan.

UPDATE ORA 19:00

Hamas îl acuză pe Netanyahu că a stabilit „noi condiții și cerințe” la discuțiile de la Roma de încetare a focului, împiedicând progresul în adoptarea unui acord.

UPDATE ORA 17:00

Răspunsul Israelului la atacul mortal cu rachete asupra lui Majdal Shams din weekend „va fi sever”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu în timpul unei vizite în oraș luni, potrivit unui comunicat al biroului său.

UPDATE ORA 16:00

Statele Unite și mai multe țări europene au reiterat apelurile către cetățenii lor să părăsească Libanul de urgență, în timp ce țara se pregătește pentru un răspuns israelian la atacul mortal cu rachetă pe care Israelul l-a pus pe seama grupării militante libaneze Hezbollah.

UPDATE ORA 15:00 – Aproape 3.000 de palestinieni uciși în primele săptămâni de război, menționați de Airwars

Observatorul de conflicte Airwars a identificat 2.993 de palestinieni uciși în Gaza în aproape 350 de incidente în timpul primelor 17 zile de război al Israelului asupra teritoriului asediat.

Investigația a constatat o corelație ridicată între datele oficiale ale Ministerului Sănătății și ceea ce civilii palestinieni au raportat online, trei sferturi din numele raportate public apărând, de asemenea, pe lista ministerului, a declarat Airwars.

„Această cercetare minuțioasă oferă o validare puternică atât pentru prima listă cu morți a Ministerului Sănătății, cât și pentru fiabilitatea postărilor palestinienilor de pe rețelele de socializare colectate de Airwars în aceeași perioadă”, a declarat Mike Spagat, profesor specializat în cifrele victimelor la Royal Holloway, Universitatea din Londra și președinte al Every Casualty Counts.

„Niciuna dintre liste nu este completă, dar rata de concordanță de 75% demonstrează în mod convingător că ambele surprind o mare parte din realitatea de bază.”

UPDATE ORA 14:00 – Mai multe suspendări ale zborurilor spre Beirut

Air France și transportatorul low-cost Transavia France și-au suspendat zborurile între Paris și Beirut din cauza „situației de securitate” din Liban, potrivit companiilor.

Anunțul, care urmează unei decizii similare a companiei germane Lufthansa, vine la o zi după ce Israelul a decis să riposteze în urma unui tir de rachetă care a ucis 12 persoane în Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Gruparea libaneză Hezbollah, învinuită de Israel pentru atac, a negat responsabilitatea.

UPDATE ORA 13:00 – Eforturi în curs de desfășurare pentru a limita răspunsul israelian așteptat: Șeful diplomației libaneze

Ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, a declarat că o serie de activități diplomatice sunt în curs de desfășurare pentru a limita un răspuns israelian așteptat împotriva Hezbollah.

Statele Unite, Franța și alții încearcă să prevină un conflict regional, a declarat el într-un interviu acordat ieri seară radiodifuzorului local al-Jadeed.

„Israelul va escalada într-un mod limitat și Hezbollah va răspunde într-un mod limitat… Acestea sunt asigurările pe care le-am primit”, a declarat Bou Habib.

Premierul libanez Najib Mikati a declarat ieri că „discuțiile sunt în curs de desfășurare cu părțile internaționale, europene și arabe pentru a proteja Libanul și a îndepărta pericolele”.

Răspunsul așteptat al Israelului vine după ce un atac cu rachetă pe care Israelul l-a atribuit Hezbollah a ucis 12 tineri în Înălțimile Golan ocupate de Israel. Gruparea libaneză a negat responsabilitatea.

UPDATE ORA 12:00 – Turcia ar putea interveni în războiul Israelului împotriva Gazei, spune Erdogan

Vorbind în fața membrilor partidului său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că țara sa ar putea interveni în războiul Israelului împotriva Gaza.

Erdogan s-a referit la conflictul din Libia din 2020, când țara sa a sprijinit guvernul recunoscut de ONU.

El a menționat operațiunea de anul trecut, când Azerbaidjanul, aliat al Turciei, a preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, spunând că țara sa „ar putea face ceva similar” pentru a ajuta palestinienii, dar nu a detaliat.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene demolează o casă palestiniană lângă Jericho, în Cisiordania

Canalele palestiniene locale de pe Telegram au publicat videoclipuri și fotografii care arată buldozerele israeliene demolând o casă palestiniană în satul Ein ad-Duyuk at-Tahta, lângă Ierihon, în Cisiordania ocupată, în timpul raidului lor din această dimineață.

Videoclipurile au fost verificate de Sanad.

UPDATE ORA 09:00 – Ministrul turc de Externe spune că Erdogan este „vocea conștiinței umanității”

Hakan Fidan a luat apărarea lui Erdogan pe X, în timp ce războiul de cuvinte cu Israelul se intensifică. „Președintele nostru a devenit vocea conștiinței umanității”, a scris Fidan.

„Cei care încearcă să reducă la tăcere această voce dreaptă, în special cercurile sioniste internaționale, inclusiv Israelul, sunt într-o stare de mare panică. Istoria s-a încheiat la fel pentru toți autorii genocidelor și susținătorii lor”.

Declarația a fost făcută după ce omologul israelian al lui Fidan l-a atacat pe Erdogan pe X, după ce președintele turc a declarat că țara sa ar putea interveni în războiul Israelului din Gaza.

UPDATE ORA 08:00 – Trump spune că „democrații urăsc Israelul”, iar Schumer a „devenit palestinian”

Candidatul republican la președinție a declarat în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri în Deal, New Jersey, că probabila sa rivală democrată, Harris, și Partidul Democrat al acesteia „urăsc Israelul”.

Fostul Președinte a mai spus că liderul Senatului, Chuck Schumer, un democrat evreu-american, a „devenit un palestinian” și a întrebat: „Ce s-a întâmplat cu acest om?”

Trump a continuat spunând că Netanyahu, în timpul întâlnirii lor recente din Florida, i-a spus că evreii americani votează pentru Partidul Democrat din „obișnuință”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mass-media israeliană raportează că Netanyahu a fost înfuriat de răspunsul ministrului apărării Yoav Gallant la atacul de ieri de la Majdal Shams, acesta fiind cel mai recent semn de dezacord în cadrul guvernului.

Radiodifuzorul public Kan a declarat că Netanyahu a fost înfuriat de declarația lui Gallant potrivit căreia a discutat „opțiuni de acțiune” cu șefii securității înainte ca prim-ministrul să se întoarcă de la Washington.

Netanyahu a fost, de asemenea, înfuriat de remarca lui Gallant că a „determinat căile de acțiune și a instruit instituțiile de apărare în consecință”.

Potrivit rapoartelor mass-media israeliene, Israelul a aprobat anterior ca 150 de copii grav bolnavi din Gaza să primească tratament în EAU.

Cu toate acestea, în urma incidentului din Majdal Shams, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a suspendat această decizie, potrivit rapoartelor.

Tania Hary, director executiv la Gisha – Legal Center for Freedom of Movement, a declarat că copiii ar fi trebuit să plece mâine prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) din Israel.

Citește și