• Iranul și aliații săi au avertizat Israelul că „vor răspunde sever” la asasinarea lui Ismail Haniyeh.
  • SUA sprijină pe deplin Israelul și se angajează să sporească numărul forțelor americane din regiune.
  • Pentagonul cântărește o varietate de opțiuni, inclusiv aeronave și active navale.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a informat Israelul despre viitoarele schimbări privind dislocarea forțelor americane în Orientul Mijlociu, a declarat Pentagonul vineri, în timp ce amenințările Iranului și a aliaților săi, Hamas și Hezbollah, se intensifică, scrie Reuters.

Pentagonul a adăugat că Austin nu a luat o decizie finală în legătură cu tipul forțelor care vor fi dislocate. Oficialii au declarat pentru Reuters că o varietate de opțiuni sunt luate în considerare, inclusiv aeronave și active navale.

Aceste schimbări vin pe fondul amenințărilor Iranului de a „răspunde” la asasinarea de acum două zile din Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh – doar una dintr-o serie mai mare de asasinări a unor figuri de rang înalt din gruparea teroristă palestiniană.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

„Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a informat Ministerul cu privire la schimbările în cadrul forțelor defensive pe care Departamentul Apărării le va face pentru a sprijini apărarea Israelului”, a declarat pentru reporteri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, după un apel între Austin și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

„Austin și-a asumat angajamentul în fața ministrului Gallant, iar Președintele Joe Biden în fața prim-ministrului Benjamin Netanyahu, că SUA vor consolida protecția forțelor în regiune”, a adăugat Singh.

Nu este clar dacă pregătirile SUA sunt la fel de intense ca înainte de 13 aprilie, când Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone și rachete. La acel moment, Israelul a doborât cu succes aproape toate cele aproximativ 300 de drone și rachete, cu ajutorul Statelor Unite și al altor aliați.

Biden, într-un apel telefonic de joi cu Netanyahu, a discutat despre noile desfășurări militare defensive ale SUA, cu scopul de a sprijini Israelul în fața amenințărilor Iranului cu rachete și drone, a spus Casa Albă.

Iranul și Hamas au acuzat Israelul de asasinarea lui Haniyeh și s-au jurat să „răspundă sever”. Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea liderului Hamas, dar nici nu a negat-o.

Singh a spus că Statele Unite „nu vor un conflict regional extins”, dar „nu cred că o escaladare este inevitabilă”.

„Cred că suntem foarte direcți în mesajele noastre că, cu siguranță, nu vrem să vedem tensiuni crescute. Credem că există o rampă de închidere a conflictului și acesta este acel acord de încetare a focului”, a spus Singh.

Citește și