• Peste 70% dintre ucraineni speră ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene și a NATO până în 2030, conform unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) și Institutul Național Democrat (NDI).
  • 90% dintre respondenți au declarat că ar dori ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană până în 2030.
  • 77% dintre respondenți se așteaptă ca Ucraina să devină membră a UE până în 2030, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE ORA 21:00 – Cine este Evan Gershkovich? Reporterul închis în mod fals de Rusia în mijlocul schimbului de prizonieri dintre SUA și Moscova

Reporterul Wall Street Journal a simțit întotdeauna atracția patriei părinților săi, crezând că abilitățile și cunoștințele sale de limba rusă l-au pus într-o poziție unică pentru a explica țara lumii exterioare. Dar, după cum scrie Chris Stevenson, el ar ajunge să fie condamnat pentru acuzații de spionaj false

UPDATE ORA 20:00 – Vadim Krasikov: cei mai notori dintre prizonieri s-au întors în Rusia

Vadim Krasikov, asasinul în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crimă de către un tribunal german în 2021.

El a fost arestat după un asasinat în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, împușcându-l pe comandantul separatist cecen și inamicul Kremlinului, Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Purtând o perucă neagră, Krasikov l-a împușcat pe Khangoshvili, în vârstă de 40 de ani, născut în Georgia, căruia i s-a acordat azil politic în Germania, împușcându-l de două ori în cap și o dată în tors, folosind un Glock 26 prevăzut cu un amortizor, potrivit datelor.

Cu toate acestea, Kremlinul a negat orice implicare sau orice legătură între Krasikov și statul rus. Asemenea acuzații erau „absolut nefondate”, a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Krasikov a fost primul care a coborât vineri dimineața dintr-un avion al guvernului rus pe aeroportul Vnukovo din Moscova, unde a fost întâmpinat cu o îmbrățișare de către Putin.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina adaugă o altă corvetă turcească în marina sa pentru războiul cu Rusia

Ucraina a primit o a doua corvetă navală construită de Turcia, au spus oficialii, deși nu au spus în mod specific cum ar putea fi folosite navele de război împotriva Rusiei.

Prima doamnă a Ucrainei,  Olena Zelenska , a participat la ceremonia de lansare a corvetei în timpul unei vizite în  Turcia , a anunțat președinția ucraineană pe site-ul său.

Corveta pe care o avea deja Ucraina este în prezent în curs de teste pe mare.

Navele turcești din clasa Ada sunt de obicei capabile să lovească avioane, alte nave și submarine.

Ucraina, care are linii de coastă la Marea Neagră și la Marea Azov, mai mică, avea o flotă mică la momentul invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

UPDATE ORA 18:00 – Armata ucraineană a spus că a scufundat un submarin rusesc și că a deteriorat sistemul de rachete antiaeriene

Armata ucraineană a spus că a scufundat un submarin rusesc și a avariat un sistem de rachete antiaeriene S-400 în peninsula Crimeea ocupată ilegal.

Armata a declarat că atacul său a avariat în mod semnificativ patru lansatoare ale sistemului de apărare aeriană „Triumf” vineri.

De asemenea, forțele ucrainene au lovit și scufundat cu succes submarinul rus „Rostov pe Don” în portul din Crimeea Sevastopol, a spus armata.

UPDATE ORA 17:00 – Prizonierul eliberat Vladimir Kara-Murza: Le-am spus rușilor „Mă întorc mai devreme decât credeți”

Disidentul spune că îndepărtarea sa din Rusia a fost ilegală și că se va întoarce în curând în patria sa

UPDATE ORA 16:00 – Rusia a suferit 1.170 de victime în ultimele 24 de ore

Rusia a suferit 1.170 de morți și răniți în luptă în ultima zi, ridicând totalul de la începutul invaziei la aproximativ 581.760, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, 8.406 tancuri rusești, 16.238 de vehicule blindate de luptă și 363 de avioane de război de la invazie, transmite agenția de presă Ukrinform.

UPDATE ORA 15:00 – 123 de angajamente de luptă în ultima zi

Peste 120 de angajamente de luptă au fost înregistrate pe linia frontului din Ucraina în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Potrivit unei actualizări, ieri inamicul a lansat un atac cu rachete împotriva pozițiilor unităților ucrainene și a zonelor populate folosind trei rachete, precum și 80 de lovituri aeriene, lansând 114 bombe aeriene ghidate. În plus, inamicul a lansat 4 693 de bombardamente, dintre care 93 cu sisteme de rachete cu lansare multiplă”, se arată într-o actualizare a situației.

La 2 august, forțele ucrainene au lansat 15 lovituri asupra unor zone cu trupe ruse, a unei zone cu echipamente militare și a unui post de control UAV.

Acestea au lovit, de asemenea, două sisteme de apărare antiaeriană și un depozit de muniție rusesc, potrivit actualizării situației pe linia frontului de către forțele armate ale Ucrainei.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia a folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina în ultima săptămână, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski spune că Rusia a folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca țara sa în ultima săptămână.

„Aviația de luptă rusă trebuie să fie distrusă oriunde s-ar afla, prin toate mijloacele eficiente. De asemenea, este foarte corect să atacăm aerodromurile rusești. Și avem nevoie de această soluție comună cu partenerii noștri – o soluție de securitate”, a declarat Zelenski într-o postare pe social media.

Armata ucraineană a declarat mai devreme sâmbătă că a atacat în cursul nopții aerodromul rusesc Morozovsk, lovind un depozit de muniție care depozita, printre altele, bombe aeriene ghidate.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina adaugă încă o corvetă turcească

Ucraina a luat în primire o a doua corvetă a marinei militare construită de Turcia, au declarat oficialii, deși nu au spus în mod specific cum ar putea fi folosite navele de război în războiul împotriva Rusiei.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a participat la ceremonia de lansare a corvetei din clasa Ada în timpul unei vizite în Turcia, a anunțat președinția ucraineană pe site-ul său.

Corveta pe care Ucraina o avea deja este în prezent supusă unor teste pe mare. Navele turcești din clasa Ada sunt de obicei capabile să lovească avioane, alte nave și submarine.

UPDATE ORA 11:00 – Un atac aerian rusesc a avariat „infrastructura critică” în Ucraina

Un atac cu drone rusești a avariat peste noapte „infrastructura critică” în regiunea Vinnytsia din centrul Ucrainei, a declarat un oficial local.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 24 din cele 29 de drone de tip Shahed lansate de Rusia în atacul de peste noapte asupra a nouă regiuni.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, două rachete ghidate antiaeriene S-300 și două rachete Kh-31, a declarat forțele aeriene.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a declarat că a respins unul dintre cele mai mari atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune ale Rusiei din februarie 2022, doborând toate cele 89 de drone care includeau un număr „semnificativ” de momeli care încercau să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00 – Kara-Murza a crezut că a fost „condus spre execuție”

Criticul Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, care a fost eliberat de Rusia în cel mai mare schimb de prizonieri de la Războiul Rece încoace, a declarat că nu știa nimic despre evoluție și a crezut că este condus la moarte.

Cetățeanul britanic-rus a declarat pentru Sky News că nu știa nimic despre un schimb de prizonieri în timp ce era scos din celula sa din Siberia pentru a fi transferat la Moscova.

„În noaptea în care am fost luat din celula mea din Siberia, așa cum știu acum că am fost luat în pregătire pentru acest lucru, am fost aproape sigur că am fost condus afară pentru a fi executat”, a declarat el.

Kara-Murza a fost arestat în aprilie 2022 pentru că s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina, a fost inculpat un an mai târziu și apoi ținut în izolare, într-o colonie penitenciară din Siberia, la peste 9.000 km de familia sa din statul american Virginia, timp de un an, până la eventualul său schimb.

UPDATE ORA 09:00 – Depozit de petrol din Rusia lovit

Dronele au lovit un depozit de petrol din regiunea Belogorod din Rusia în cursul nopții, a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov.

Atacul a provocat o explozie la instalația din districtul Gubkinsky al regiunii, situat în apropierea graniței cu Ucraina.

Un rezervor a fost, de asemenea, incendiat de explozie, a declarat guvernatorul, adăugând că nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 08:00 – Turcia lansează o navă de război antisubmarin pentru Ucraina

Turcia a lansat o navă de război antisubmarin nou construită care urmează să fie livrată Ucrainei. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a participat la evenimentul de lansare a navei Hetman Ivan Vyhovskyi.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat: „Corvetele Hetman Ivan Vyhovskyi și [lansate anterior] Hetman Ivan Mazepa, care au fost construite în Turcia din cauza agresiunii rusești, sunt echipate cu arme de ultimă oră și vor deveni un plus semnificativ pentru flota noastră.

„Ucraina a rupt deja dominația flotei ruse pe mare, distrugând zeci de nave. Extindem în mod activ capacitățile marinei ucrainene în mările Neagră și Azov.”

Rămâne incert momentul în care oricare dintre cele două nave de război va ajunge în Ucraina, deoarece Convenția de la Montreux restricționează în general intrarea sau ieșirea navelor de război ale părților beligerante din Marea Neagră prin Bosfor, care este controlat de Turcia.

UPDATE 04:28 Sirenele de raid aerian au început să sune în Kiev

După atactul din Rostov, Rusia, sirenele de raid aerian au început în capitala Ucrainei, la Kiev.

UPDATE 03:45 Ucraina atacă baza aeriană Morozovsk a Rusiei

Forțele Armate ucrainene au lovit baza aeriană Morozovsk a Rusei, din regiunea Rostov din sudul Rusiei, folosind drone. Explozii mari sunt în desfășurare.

Peste 70% dintre ucraineni speră ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord până în 2030, arată un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) în cadrul studiului Institutului Naţional Democrat (NDI)

Respondenţii au fost întrebaţi dacă şi-ar dori ca Ucraina să devină membră a UE şi a NATO până în 2030 şi dacă se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple, relatează Ukrainska Pravda.

În total, 90% dintre respondenţi au declarat că ar dori ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană până în 2030, iar 77% se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple. 

Citește și