• Statele Unite vor trimite un ajutor de 3,9 miliarde de dolari către Ucraina, care va fi utilizat pentru salariile profesorilor, personalului de urgență și asistență.
  • Ajutorul face parte dintr-un pachet mai mare de 60 de miliarde de dolari.
  • Sprijinul bugetar direct din partea SUA pentru Ucraina a ajuns la aproape 27 de miliarde de dolari din februarie 2022.

UPDATE ORA 22:00 – Rusia l-a arestat pe șeful militar al „Disneyland” și un oficial de rang înalt al Ministerului Apărării pentru fraudă

Moscova l-a arestat pe directorul unui parc de expoziții care prezintă puterea militară a Rusiei, sub acuzație de fraudă, împreună cu un oficial de top al Ministerului Apărării, în cadrul unei investigații ample privind abuzul în serviciu în eșaloanele superioare ale conducerii militare.

Viaceslav Akhmedov, șeful Parcului Patriot – numit uneori „Disneylandul militar” al Rusiei – și general-maior Vladimir Shesterov, adjunct al departamentului de inovații al Ministerului Apărării, au fost reținuți, a declarat Comisia de Investigații a Rusiei.

Cei doi sunt suspectați că au deturnat fonduri guvernamentale alocate parcului, care a fost deschis în 2015, a declarat cea mai importantă agenție de investigații penale din Rusia.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Detenția lui Ahmedov și Shesterov este urmarea unei serii de arestări a înalților oficiali militari care făceau parte din cercul intim al fostului Ministru al Apărării Serghei Șoigu, demis de Vladimir Putin la scurt timp după investirea sa în mai pentru un al șaselea mandat.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina „doboară rachete balistice și de croazieră” în atacurile rusești de peste noapte

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât două rachete balistice Iskander-M sau KN-23, două rachete de croazieră Kh-59 și 15 drone de atac pe care Rusia le-a lansat peste noapte, susțin oficialii.

Se pare că mai multe explozii au fost auzite la Kiev luni seara, după ce a sunat o sirenă de raid aerian, dar autoritățile au spus că unitățile de apărare aeriană au interceptat rachete sosite.

Rusia a lansat în total patru rachete balistice Iskander-M sau KN-23, au spus forțele aeriene ucrainene, fără a spune ce s-a întâmplat cu cele două rachete care nu au fost distruse.

Ruslan Kravchenko, guvernatorul regional de la Kiev, nu a raportat lovituri directe asupra infrastructurii rezidențiale sau critice, dar a spus că resturile au deteriorat ferestrele unui bloc de apartamente, o clădire de birouri și două benzinării din regiune.

Între timp, guvernatorul regiunii de sud Mykolaiv a spus că forțele aeriene au distrus 13 drone Shahed deasupra regiunii sale. Atacul a provocat trei incendii care au fost stinse de atunci. De asemenea, a deteriorat trei clădiri rezidențiale, un centru de recreere și o clădire de utilități, a spus el.

UPDATE ORA 20:00 – Decizia de a doborî rachete deasupra Ucrainei ar trebui să fie aprobată de membrii NATO, spun SUA

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a fost întrebat despre ordinul președintelui Zelenski ca diplomații ucraineni să lucreze la crearea unei coaliții de state care să ajute la doborarea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean.

Dar Miller a spus că este o „discuție care trebuie purtată între membrii NATO” și o decizie la care alianța trebuie „să ajungă în mod colectiv”.

Când a fost întrebat dacă Ucraina va fi autorizată să lanseze arme occidentale mai adânc pe teritoriul Rusiei decât este permis în prezent, Miller a spus că cerințele Ucrainei sunt în mod constant evaluate.

„Noi facem aceste determinări atât în ​​ceea ce privește aceste arme specifice pe care le oferim Ucrainei, cât și restricțiile, dacă există, pe care le punem asupra utilizării acestor arme”, a spus el.

Ucrainei i s-a permis pentru prima dată să tragă cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei în urmă cu două luni, în urma unei schimbări de politică din partea aliaților care se temeau anterior o escaladare.

UPDATE ORA 19:00 – Lunetiştii ucraineni ucid cinci soldaţi ruşi

Forțele de operații speciale (SOF) ale Ucrainei susțin că au ucis cinci soldați ruși pe frontul Toretsk, care se apropiau de pozițiile ucrainene.

Doi lunetiști din Regimentul 3 al SOF au fost creditați că au ucis doi dintre soldați de la 40 de metri distanță, înainte de a detecta alți cinci soldați și de a neutralizat trei dintre ei.

Cei doi soldați rămași au fost răniți, dar s-au retras cu succes, a susținut SOF pe Telegram.

Regimentul 3 separat al forțelor speciale poartă numele prințului Sviatoslav cel Viteazul, prințul Kievului din 945 până la moartea sa în 972.

Personalul SOF rămâne activ pe frontul Toretsk, a subliniat unitatea în mesajul Telegram.

UPDATE ORA 18:00 – Școlile rusești predau „faptele eroice” ale soldaților în invazia Ucrainei

Din septembrie anul acesta, școlile rusești vor învăța copiii despre soldații trimiși la război în Ucraina.

Ministerul Educației al lui Putin a publicat o listă a „eroilor de război” care sunt implicați în invazia sa beligerantă și ilegală a Ucrainei – pe care Rusia o descrie drept o „operație militară specială”.

Programul îi va învăța pe copii despre soldații ruși din epocile pre-revoluție, sovietice și moderne.

Printre acestea se numără Vladimir Zhoga și Olga Kachura, pro-separațiști ruso-ucraineni pe care publicația ucraineană Ukrainska Pravda îi descriu drept „teroriști și militanți”.

Organismele de propagandă pro-rusă l-au sărbătorit pe Zhoga ca un erou de război după moartea sa în luptă în martie 2022.

Olga Kachura a fost ucisă de o rachetă ucraineană în iulie 2022.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia lovește la periferia orașului Herson, rănind șase civili, a spus administrația locală

Dronele rusești au bombardat orașul Herson din sud „de două ori în aceeași zi”, potrivit șefului administrației militare a regiunii.

Oleksandr Prokudin a declarat pe Telegram: „Herson a fost atacat de drone rusești de două ori în aceeași zi. În suburbii, inamicul a folosit o dronă pentru a arunca explozibili asupra oamenilor de pe străzi. Acum știm despre cinci victime. Sunt [doi] bărbați. în vârstă de 57 și 53 de ani și [trei] femei de 68, 46 și 37 de ani.”

Victimele au suferit răni de schije și răni directe din cauza explozivilor, a informat Ukrainska Pravda .

Aceștia au fost transportați de urgență la spital și în prezent primesc îngrijiri medicale.

Ulterior, administrația a raportat o altă victimă în urma atacului, un bărbat de 36 de ani suferind o „rană cu fragmente de tibie”, ridicând numărul total la șase.

Două femei au fost, de asemenea, rănite în loviturile de pe Stanislav, un sat aflat la aproximativ 40 km vest de Herson.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina mărește finanțarea pentru programul intern de rachete, spune Zelenski

Forțele armate ucrainene vor crește cheltuielile pentru rachetele lor interne, în încercarea de a reduce decalajul față de Rusia în ceea ce privește capacitățile de rachete.

Președintele Zelenski a anunțat actualizarea pe Telegram astăzi, fără a oferi detalii suplimentare.

„Au fost alocate fonduri suplimentare programului nostru de rachete. Urmează să vină mai multe rachete produse pe plan intern”, a scris președintele ucrainean în aplicația de mesagerie.

Ucraina a acordat prioritate producției de drone de atac cu rază lungă de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Președintele Zelenski a declarat în iulie că Kievul dorește să își reducă dependența de rachetele furnizate de aliații Ucrainei, inclusiv de cele utilizate pentru apărarea aeriană.

Ucraina s-a bazat foarte mult pe asistența militară pe tot parcursul războiului și, în iunie, a făcut lobby cu succes pentru a obține autorizarea de la aliați să folosească armele militare occidentale pentru lovituri în Rusia.

UPDATE ORA 15:00 – Potrivit autorităților, numărul victimelor a crescut la cinci în urma atacului cu rachete rusești asupra centrului orașului Harkov

Au apărut mai multe detalii și imagini cu privire la atacul raportat anterior asupra centrului orașului Harkov, unde numărul victimelor a crescut acum la cinci.

Potrivit primarului orașului, Ihor Terekhov, o unitate medicală a fost avariată în urma atacului cu rachete. Potrivit Ukrainska Pravda, două persoane au fost spitalizate și cinci au fost rănite în urma atacului, în urma căruia o rachetă rusească Iskander ar fi lovit districtul Shevchenkivskyi din centrul Harkovului.

Atacul a avariat un centru de sănătate, mai multe mașini și alte infrastructuri civile, rapoartele locale adăugând că a declanșat un incendiu.

Șeful administrației militare din Kharkiv, Oleh Syniehubov, a declarat „Atacul asupra districtului Shevchenkivskyi din Kharkiv: în jurul orei 10 dimineața, forțele de ocupație [ruse] au vizat zona cu o rachetă Iskander. Există temeri că ar putea exista și alte victime sub dărâmături.

UPDATE ORA 14:00 – Peste 130 de ciocniri pe linia frontului în ultima zi, potrivit Statului Major al Ucrainei

Majoritatea acestor confruntări au avut loc pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei, unde forțele ruse își concentrează multe dintre atacuri.

Potrivit Statului Major, trupele ucrainene din Pokrovsk au respins 41 de atacuri din partea Rusiei – reprezentând aproape o treime din totalul de 133 de atacuri de ieri.

Orașul reprezintă o rută de aprovizionare cheie pentru linia frontului ucrainean, iar satele din estul acestuia au devenit principalul focar de luptă în ultimele săptămâni, pe măsură ce forțele ruse avansează.

Președintele Zelenski a declarat recent că luptele de pe frontul Pokrovsk sunt „extrem de dificile”, dar că Ucraina „are puterea de a-și atinge obiectivele”, în timp ce forțele de pe teren au declarat că vor „continua să se apere cu curaj”.

Ministerul rus al Apărării a afirmat în această dimineață că forțele lui Putin au cucerit încă un sat, Tymofiivka, la 30 km est de orașul-cheie.

UPDATE ORA 13:00 – Șeful Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov, a vizitat o zonă de luptă din Ucraina pentru a inspecta forțele ruse, a declarat Ministerul Apărării

Gerasimov ar fi primit rapoarte de la comandanții de pe teren și „a stabilit sarcini pentru acțiuni ulterioare” în timpul vizitei sale.

Ministerul Apărării nu a confirmat unde a avut loc vizita. Dar acest lucru nu este neobișnuit pentru Gerasimov, care a vizitat trupele de pe linia frontului de mai multe ori de la invazia lor beligerantă în februarie 2022.

Gerasimov a primit un mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale în iunie, alături de fostul ministru al apărării Serghei Șoigu, pentru crima de război de a direcționa atacuri împotriva civililor și a infrastructurii civile.

Aceștia au fost acuzați de „provocarea de vătămări accidentale excesive civililor sau deteriorarea bunurilor civile” și de comiterea crimei împotriva umanității de „acte inumane”.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina „doboară rachete balistice și de croazieră” în atacurile rusești de peste noapte

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât două rachete balistice Iskander-M sau KN-23, două rachete de croazieră Kh-59 și 15 drone de atac lansate de Rusia peste noapte, au afirmat oficialii.

Mai multe explozii ar fi fost auzite la Kiev luni târziu, după ce o sirenă de raid aerian a sunat, dar autoritățile au declarat că unitățile de apărare aeriană au interceptat rachetele care se apropiau.

Rusia a lansat în total patru rachete balistice Iskander-M sau KN-23, a declarat forțele aeriene ucrainene, fără a spune ce s-a întâmplat cu cele două rachete care nu au fost distruse.

Ruslan Kravchenko, guvernatorul regiunii Kiev, nu a raportat lovituri directe asupra infrastructurii rezidențiale sau critice, dar a declarat că resturile au deteriorat ferestrele unei clădiri de apartamente, ale unei clădiri de birouri și ale două stații de gaz din regiune.

UPDATE ORA 11:00 – „Aproximativ 100 de luptători” încearcă să treacă granița în Rusia, susține un raport

Un canal rusesc Telegram cu contacte în securitatea statului rus a susținut că aproximativ 100 de luptători au încercat să treacă frontiera din Ucraina în zona Sudzha din regiunea Kursk.

Aceasta vine după ce guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a afirmat că soldații ruși și forțele de frontieră ale Serviciului Federal de Securitate au respins un atac ucrainean în regiune.

Grupări ucrainene neoficiale care cuprind, de asemenea, luptători ruși anti-Kremlin au încercat anterior incursiuni rare peste graniță de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia susține că a zădărnicit tentativa de penetrare a frontierei Kursk cu Ucraina

Forțele ruse au zădărnicit o tentativă din partea Ucrainei de a penetra frontiera în regiunea rusă Kursk, a afirmat guvernatorul interimar al regiunii.

Bombardamentele Ucrainei au rănit cinci persoane, inclusiv trei copii, în regiunea Kursk din Rusia, a declarat anterior Alexei Smirnov.

Kursk se află peste granița cu regiunea Sumy din nordul Ucrainei, care se află la puțin peste 160 km est de Kiev.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia arestează directorul „Disneylandului” militar și un înalt funcționar din Ministerul Apărării pentru fraudă

Moscova l-a arestat pe directorul unui parc de expoziții care prezintă puterea militară a Rusiei pentru fraudă, precum și pe un oficial de rang înalt al Ministerului Apărării, în cadrul unei ample anchete privind abuzul în serviciu în eșaloanele superioare ale conducerii militare.

Vyacheslav Akhmedov, șeful parcului Patriot – numit uneori „Disneylandul militar” al Rusiei – și generalul-maior Vladimir Shesterov, adjunct al departamentului de inovații al Ministerului Apărării, au fost reținuți, a declarat Comitetul de Investigații din Rusia.

Cei doi sunt suspectați de deturnare de fonduri guvernamentale destinate parcului, care a fost deschis în 2015, a declarat cea mai importantă agenție de investigații penale din Rusia.

Reținerea lui Akhmedov și Shesterov urmează unei serii de arestări ale unor înalți oficiali militari care făceau parte din cercul restrâns al fostului ministru al apărării Serghei Șoigu, demis de Vladimir Putin la scurt timp după învestirea sa în mai pentru un al șaselea mandat.

UPDATE ORA 08:00 – Cinci răniți în bombardamentele ucrainene din Rusia și 26 de drone doborâte, susține guvernatorul rus

Cel puțin cinci persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în bombardamentele forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, a declarat în această dimineață guvernatorul interimar al regiunii.

Rusia și-a activat sistemele de apărare aeriană și a distrus cel puțin 26 de drone lansate de Ucraina în cursul nopții, a declarat guvernatorul.

Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate de bombardamente în orașul Sudzha din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina în sud-vestul Rusiei, a declarat Alexei Smirnov, guvernatorul interimar, pe Telegram.

Într-o postare separată, Smirnov a declarat că atacurile nocturne au urmat unei serii de atacuri cu drone și incidente de bombardament din Ucraina în cursul zilei de luni, când 41 de drone au fost distruse și o persoană rănită.

Atât Rusia, cât și Kievul dezvăluie rareori întreaga amploare a pagubelor provocate de atacurile de pe teritoriul lor, cu excepția cazului în care civilii sunt răniți sau infrastructura non-strategică este avariată.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un ajutor de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite va fi direcționat către salariile profesorilor, ale personalului Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență și ale altor angajați publici, precum și către asistența acordată persoanelor strămutate, familiilor cu venituri reduse și persoanelor cu handicap, a declarat Ministerul de Finanțe al Ucrainei.

„Ajutorul va ajuta guvernul Ucrainei să ramburseze cheltuielile sociale și umanitare prioritare fără a crește povara datoriei”, a declarat luni ministrul de finanțe Serhiy Marchenko.

Ministerul a declarat că, din februarie 2022, sprijinul bugetar direct din partea SUA a ajuns la aproape 27 de miliarde de dolari, fiind cea mai mare sursă de asistență financiară pentru Ucraina. Marchenko a declarat că ajutorul face parte dintr-un pachet mare de 60 de miliarde de dolari de sprijin pentru Ucraina.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au declarat că au distrus 24 de drone de luptă rusești Shahed în șapte regiuni din Ucraina.

„În noaptea de 5 august 2024, invadatorii ruși au atacat [Ucraina] cu drone de luptă de tip Shahed din zonele Primorsko-Akhtarsk și Kursk din Rusia. Trupele de inginerie radio ale Forțelor Aeriene au detectat și au urmărit 24 de drone de luptă”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, general-locotenentul Mykola Oleshchuk, într-o postare pe Telegram.

Citește și