• Consilierul pentru securitate națională al Kamalei Harris spune că este tulburat de rapoartele de abuz.
  • Acuzațiile „necesită o investigație rapidă și credibilă”.
  • Un grup de soldați israelieni au fost filmați violând un prizonier palestinian.

UPDATE ORA 21:00 – Cinci persoane au fost ucise în Gaza de bombardamentele israeliene

Cinci palestinieni au fost uciși în bombardamentele din cartierul Sheikh Radwan, tabăra de refugiați Nuseirat și Rafah, relatează agenția de presă Wafa.

Raportul, citând surse locale, spune că avioanele israeliene au bombardat o casă din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, care a ucis un palestinian și i-au rănit pe alții.

Acesta a adăugat că avioanele de război au vizat și o casă aparținând familiei Hamdan la vest de tabăra Nuseirat, care a ucis două persoane.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Echipajele de ambulanță și de salvare au declarat că au recuperat cadavrele a încă două persoane din cartierul Tal as-Sultan, la vest de orașul Rafah, după bombardarea unei clădiri de către Israel.

UPDATE ORA 20:00 – Două persoane au murit în atacul israelian asupra Libanului

Ministerul Sănătății din Liban a confirmat că două persoane au fost ucise într-un raid aerian israelian care a vizat Taybeh în partea de sud a țării.

UPDATE ORA 19:00 – OLP condamnă declarația israeliană cu privire la tabăra de refugiați din Jenin

Rawhi Fattouh, șeful Consiliului Național Palestinian al OLP, a condamnat remarcile Ministrului israelian de Externe Israel Katz, care susțin că taberele de refugiați din Cisiordania sunt „focare ale răului sub influența iraniană”.

Fattouh a spus că comentariile lui Katz au fost o încercare de a justifica agresiunea israeliană în curs în Cisiordania, în special în tabăra de refugiați Jenin.

Mai devreme, Katz a spus: „Trebuie să ne adresăm unui centru terorist precum tabăra de refugiați Jenin, evacuându-i temporar rezidenții într-o locație sigură și demontând complet infrastructura teroristă din lagăr, așa cum s-a făcut în Gaza”.

Fattouh a spus că „acesta face parte din războiul tăcut lansat de Israel în Cisiordania și include totul, de la confiscarea terenurilor până la demolările de case și distrugerea taberelor de refugiați”.

UPDATE ORA 18:00 – Netanyahu respinge „zvonurile” din presa israeliană despre frustrarea armatei

Prim-ministrul israelian a contrazis rapoartele presei israeliene despre frustrarea conducerii militare israeliene față de lipsa obiectivelor politice în luptele din Fâșia Gaza.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în timpul unei analize de securitate în cadrul unei reuniuni a cabinetului că nu a existat nicio frustrare în Statul Major General, potrivit ziarul israelian Yedioth Ahronoth.

„Am auzit zvonuri în mass-media că nu există niciun obiectiv de luptat și că nivelul politic împiedică armata israeliană să avanseze”, a spus el. „Acest lucru nu este adevărat. Scopul este victoria. [Armata] zdrobește sistematic Hamas, cu scopul de a-și elimina capacitățile militare și autoritare, eliberând în același timp toți răpiții.”

Azi mai devreme, Yedioth Ahronoth a raportat că armata era din ce în ce mai frustrată că „nu există nicio direcție din partea cabinetului, nu există nicio decizie pe termen lung cu privire la locul în care vrea guvernul să se desfășoare luptele din Gaza și fricțiunile în curs și explozive din nord”.

UPDATE ORA 17:00 – Mai multe informații sunt dezvăluite despre atacul de lângă Mahola

Am raportat mai devreme că un cetățean israelian a fost ucis și altul rănit într-o împușcătură în Cisiordania, potrivit armatei israeliene.

Echipele medicale „au declarat decesul unui bărbat în vârstă de 20 de ani”, în timp ce un bărbat de 33 de ani a fost evacuat cu elicopterul „cu răni de armă la membrele inferioare”, au declarat serviciile de urgență israeliene într-un comunicat.

Trupele israeliene au închis intrările și punctele de ieșire din orașul Jericho din apropiere, a raportat agenția de presă palestiniană Wafa, în timp ce soldații au atacat două sate adiacente – Kardala și Bardala – în Valea Iordanului, lângă Mahola.

UPDATE ORA 16:00 – Un cetățean israelian ucis într-un atac cu împușcătură lângă așezarea ilegală Mahola

Cel puțin un cetățean israelian a fost ucis și altul rănit într-un atac cu împușcături în apropiere de Mahola din Cisiordania, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Anunțul de pe X spunea că împușcătura a venit de la un vehicul care trecea la intersecția Mahola de pe Route 90, în zona diviziei Bekaa și Emekim a armatei.

Radioul Armatei Israelului a raportat că trupele urmăresc mașina.

UPDATE ORA 15:00 – Președintele palestinian va vizita Rusia pe fondul apelurilor pentru încetarea focului

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, va vizita Moscova săptămâna viitoare pentru a discuta despre războiul din Gaza cu liderul rus Vladimir Putin, a declarat ambasadorul palestinian la Moscova.

Agenția rusă de știri de stat TASS l-a citat pe ambasadorul Abdel Hafiz Nofal, spunând că Abbas va sosi luni și se va întâlni cu Putin marți.

Nofal a declarat că cei doi lideri vor discuta despre evenimentele din Gaza de la atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.

El a adăugat: „Avem o situație foarte dificilă, iar Rusia este o țară care ne este apropiată. Trebuie să ne consultăm reciproc”.

UPDATE ORA 14:00 – Brigăzile Al-Quds revendică atacuri asupra unor ținte israeliene în apropiere de Khan Younis

Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian afirmă că a bombardat soldați și vehicule israeliene la nord-est de oraș.

Gruparea a declarat pe Telegram că luptătorii săi au bombardat, de asemenea, un centru de comandă israelian lângă o zonă numită Hill 86 din aceeași regiune.

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah confirmă atacul asupra unui amplasament militar din nordul Israelului

Gruparea libaneză afirmă pe Telegram că a lovit soldații israelieni cu rachete în apropierea unui avanpost militar din jurul comunității Matat.

Declarația susține că atacul a avut loc la ora 11:10 dimineaa și a lovit direct ținta.

Corespondentul nostru în regiune a raportat anterior că patru rachete au fost trase din sudul Libanului, în timp ce sirenele au fost auzite în unele părți din nordul Israelului.

UPDATE ORA 12:00 – Liban lansează 4 rachete către Israel

Corespondentul Al Jazeera raportează că au fost trase rachete din sudul Libanului către un loc din nordul Israelului.

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce sirenele de raid aerian sunau în comunitatea israeliană Matat de la granița cu Libanul.

UPDATE ORA 11:00 – Ben-Gvir spune că Israelul ar trebui să ocupe Gaza permanent

Ministrul israelian de extremă-dreapta al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut în urmă cu câteva momente ocuparea permanentă a Fâșiei Gaza.

El s-a pronunțat împotriva unui efort de mediere susținut de SUA și a declarat că Hamas „trebuie zdrobit” până când „se predă complet”. Transferul întregului ajutor umanitar și al combustibilului ar trebui oprit până când toți prizonierii deținuți de Hamas sunt eliberați, iar autoritățile israeliene trebuie „să încurajeze imigrația și să ocupe teritoriile din Fâșia Gaza pentru a le menține permanent în mâinile noastre”, a scris el.

Anterior, Ben-Gvir a declarat pentru canalul 14 din Israel că participarea Israelului la negocierile de încetare a focului de joi ar fi „o greșeală gravă”. El a declarat că i-a spus lui Netanyahu că armata israeliană „face o treabă grozavă în Gaza” și „atunci de ce să-i retragem?”

El a adăugat: „De ce ar trebui să mergem acum și să avem un dialog? Hamas este zdrobit de acest război și îl putem câștiga. Am spus în mod clar că sper și mă rog ca Netanyahu să nu încheie o înțelegere nesigură. Suntem victorioși și avansați”.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană afirmă că a lovit luptători în Rafah

O declarație militară pe X spune că luptătorii au fost loviți într-un atac aerian după ce au fost văzuți ieșind din puțul unui tunel în orașul situat în sudul Gaza.

Luptătorii au fost reperați de echipe de supraveghere, se arată în declarație.

Într-un eveniment separat în Rafah, soldații israelieni au lansat un atac aerian asupra unei clădiri în care au reperat luptători, potrivit armatei.

Aceasta a adăugat că alte aproximativ 30 de ținte au fost lovite de atacuri aeriene israeliene în enclavă în ultima zi, inclusiv clădiri folosite de luptători, poziții antitanc și depozite de arme.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană efectuează arestări în toată Cisiordania ocupată

Armata israeliană a arestat șase persoane din orașul al-Issawiya, la nord-est de Ierusalimul ocupat, relatează agenția de presă Wafa.

Forțele israeliene au arestat, de asemenea, trei bărbați din orașul Hebron din Cisiordania ocupată, relatează Wafa, în timp ce un alt bărbat a fost arestat în orașul Bani Naim, la est de Hebron.

De asemenea, trei persoane au fost arestate în urma confruntărilor din tabăra el-Ein de lângă Nablus, unde forțele israeliene au împușcat și rănit anterior un palestinian, în timp ce un bărbat a fost arestat și în orașul Azzun, la est de Qalqilya.

UPDATE ORA 08:00 – Palestinienii din Jenin protestează împotriva „masacrului” de la școala israeliană

Agenția de presă Wafa relatează că palestinienii din orașul Jenin din Cisiordania ocupată au organizat o manifestație pentru a condamna atacul mortal al Israelului asupra școlii al-Tabin din orașul Gaza.

Protestatarii au mărșăluit pe străzile orașului, scandând sloganuri „denunțând crimele ocupației și masacrele continue” din Fâșia Gaza, a raportat Wafa.

De asemenea, ei au făcut apel la comunitatea internațională să intervină și să pună capăt războiului Israelului împotriva Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Consilierul pentru securitate națională al Kamalei Harris spune că este tulburat de rapoartele de abuz sexual împotriva prizonierilor palestinieni deținuți în Israel.

Acuzațiile „necesită o investigație rapidă și credibilă”, a spus el, adăugând că „autorii violenței sexuale de pretutindeni trebuie să răspundă”.

Acest lucru vine după ce un grup de soldați israelieni au fost filmați violând un prizonier palestinian, un incident pe care Kamala Harris nu l-a comentat personal.

Citește și