• Recuperarea epavei Bayesian este considerată esențială pentru clarificarea circumstanțelor scufundării.
  • Se suspectează că o trapă ar fi rămas deschisă, ceea ce ar fi contribuit la scufundarea rapidă a navei.
  • Investigarea va fi dificilă fără acces la epavă, iar căpitanul iahtului va fi supus interogatoriilor pentru a determina ce s-a întâmplat.

Procurorii italieni au sugerat că scufundarea superiahtului Bayesian în largul coastei Siciliei, care a dus la moartea a șapte persoane, ar putea fi rezultatul unei erori umane, conform The Guardian.

Bayesian, care transporta 22 de pasageri, s-a scufundat în largul coastei Siciliei luni dimineața devreme, după ce a fost lovit de un tip de vânt puternic numit „downburst”.

Șapte persoane au murit, inclusiv antreprenorul britanic de tehnologie Mike Lynch și fiica sa Hannah, în vârstă de 18 ani. Cincisprezece persoane au supraviețuit, inclusiv soția lui Lynch, a cărei companie deținea Bayesianul, și căpitanul iahtului.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Ambrogio Cartosio, șeful biroului procurorului din Termini Imerese, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la tribunalul din oraș, că biroul său a deschis o anchetă inițială pentru ucidere din culpă și naufragiu din neglijență. „Această tragedie ar fi și mai sfâșietoare dacă investigațiile noastre ar dovedi că scufundarea navei a fost cauzată de acțiuni care nu sunt în conformitate cu codul maritim”, a declarat Cartosio.

În timpul briefingului, Bentivoglio Fiandra, de la serviciul local de salvare a pompierilor, a declarat: „cadavrele au fost găsite în partea cea mai înaltă a navei, deoarece era clar că oamenii încercau să se adăpostească în cabinele de pe partea stângă”. Nava a aterizat pe partea dreaptă după ce s-a scufundat. „Primele cinci corpuri au fost găsite în prima cabină de pe partea stângă, iar ultimul corp a fost găsit în a treia cabină”, a declarat Fiandra.

Oficialii italieni au declarat că ar fi dificil de investigat pe deplin scufundarea dacă epava nu este recuperată. Fiandra a declarat că au fost efectuate 123 de scufundări de către 30 de scafandri pentru un total de 4.370 de minute.

Procurorul Raffaele Cammarano, a declarat că iahtul a fost lovit de un downburst, care sunt vânturi puternice care coboară dintr-o furtună și se răspândesc rapid odată ce ating solul.

Experții sunt nedumeriți de modul în care Bayesian s-a scufundat în 60 de secunde. Presa italiană, vorbind cu surse din paza de coastă, a raportat că o trapă ar fi rămas deschisă și că chila a fost parțial ridicată, ceea ce a dus la scufundarea rapidă a navei.

Scoaterea navei Bayesian din mare ar putea ajuta anchetatorii să stabilească ce s-a întâmplat, însă operațiunea va fi probabil complexă și costisitoare. Epava se află aparent intactă pe o parte, la o adâncime de 50 de metri.

Primul cadavru care a fost recuperat a fost cel al bucătarului Recaldo Thomas, luni după-amiază. Alte patru cadavre au fost recuperate miercuri dimineață, cele ale avocatului lui Lynch de la Clifford Chance, Chris Morvillo, și ale președintelui Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, împreună cu soțiile lor, Neda și Judy. Corpul lui Mike Lynch a fost găsit seara, iar decesul său a fost confirmat joi. Vineri, scafandrii au recuperat cadavrul fiicei sale, Hannah.

Descris cândva drept „Bill Gates al Marii Britanii”, Lynch începea o nouă viață, după ce a fost achitat în iunie de acuzațiile de fraudă din SUA legate de achiziționarea companiei sale, Autonomy, de către Hewlett-Packard în 2011. Magnatul a ales să sărbătorească în stil mare în Italia, alături de familia sa. Aceștia s-au bucurat de o călătorie fastuoasă prin Sicilia la bordul lui Bayesian, un iaht magnific de 56 de metri.

Căpitanul Bayesian, James Cutfield, 51 de ani, din Noua Zeelandă, va fi supus mai multor interogatorii, adăugând că a fost „extrem de cooperant”.

Citește și