• Numărul pacienților din Anglia cărora li s-au prescris medicamente pentru ADHD aproape s-a triplat din 2015.
  • ADHD este o afecțiune relativ nouă, recunoscută oficial la adulți doar în 2008.
  • ADHD poate duce la dificultăți în reglarea emoțiilor și impulsurilor, precum și la probleme asociate cu abuzul de substanțe.

Numărul persoanelor care iau medicamente pentru ADHD a atins un nivel record, iar NHS simte presiunea pe măsură ce încearcă să diagnosticheze și să trateze această afecțiune, conform BBC.

Din 2015, numărul pacienților din Anglia cărora li s-au prescris medicamente pentru tratarea ADHD aproape s-a triplat, iar cercetările sugerează că ar fi nevoie de opt ani pentru a evalua toți adulții de pe listele de așteptare.

Anul trecut, ADHD a fost a doua cea mai vizionată afecțiune pe site-ul NHS. Îngrijorarea față de această creștere a cererii a determinat NHS din Anglia să înființeze un grup de lucru.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Dr. Ulrich Müller-Sedgwick spune: „Nimeni nu a prezis că cererea va crește atât de masiv în ultimii 15 ani, și mai ales în ultimii trei ani”. El conduce clinici ADHD pentru adulți din 2007. La acea vreme existau doar câteva astfel de centre.

ADHD este o afecțiune destul de nouă – au trecut doar 16 ani de când Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire a recunoscut-o oficial la adulți. Atunci când se analizează dacă ar putea să crească, Dr. Müller-Sedgwick susține că există două concepte de luat în considerare: prevalența și incidența.

Prevalența este procentul de persoane care suferă de ADHD – Dr. Müller-Sedgwick preconizează că acesta va rămâne destul de stabil, la 3 până la 4% dintre adulții din Regatul Unit. Incidența este numărul de cazuri noi – persoane care primesc un diagnostic. Aici asistăm la o creștere.

Prof. Emily Simonoff este psihiatru pentru copii și adolescenți. Ea crede că între 5 și 7% dintre copii suferă de ADHD în Regatul Unit – și spune: „Este destul de similar în întreaga lume, a fost constant.”

S-ar aștepta ca între 3 și 4 % dintre copiii din Regatul Unit să aibă nevoie de medicamente pentru ADHD, dar, în realitate, doar 1 până la 2 % le folosesc.

ADHD merge însă dincolo de problemele de concentrare sau de hiperactivitate. Persoanele care suferă de această afecțiune pot avea dificultăți în a-și regla emoțiile și impulsurile. Această afecțiune a fost asociată cu abuzul de substanțe și cu dificultăți financiare, precum și cu o rată mai ridicată a criminalității și chiar a accidentelor auto.

În prezent, tratamentul gravitează în jurul medicației și terapiei, dar există și alte opțiuni la orizont.

Un plasture purtat de copiii cu ADHD pe frunte în timpul somnului – conectat la un dispozitiv care trimite impulsuri stimulatoare în creier – este în vânzare în Statele Unite. Acesta nu este prescris în Regatul Unit, dar cadrele universitare de aici și din SUA lucrează la studii clinice care îl examinează.

Citește și