• Guvernul libanez consideră Israelul ca fiind responsabil pentru exploziile pagerelor și consideră incidentul o încălcare a suveranității libaneze.
  • Netanyahu își anulează călătoria la Adunarea Generală a ONU de la New York pe 27 septembrie.
  • Oficial Hezbollah, pentru Wall Street Journal: „Numărul răniților crește atât de repede încât nu poate fi numărat”.
  • Haaretz: De teamă de un război cu Hezbollah, Netanyahu a amânat demiterea lui Gallant.

Statele Unite spun că nu știu cine a cauzat exploziile de pager în Liban și „nu au fost implicate sau informate în prealabil”, scrie Haaretz.

Mii de persoane au fost rănite marți în întregul Liban, când pagerele electronice folosite de gruparea militantă Hezbollah au explodat simultan în jurul orei 15:30, potrivit declarațiilor grupării și oficialilor libanezi. „Un atac fără precedent care ar fi putut fi efectuat de Israel și care ar fi implicat posibil sabotarea dispozitivelor înainte de a fi livrate”, spun experții, citați de Washington Post.

„Fiecare persoană care a primit un pager nou să îl arunce”, spunea un mesaj vocal care a circulat printre membrii Hezbollah, potrivit unuia dintre membri, care l-a împărtășit cu The Washington Post.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Cel puțin 2.800 de persoane au fost rănite în întreaga țară, majoritatea cu răni la față, mâini sau stomac, a declarat ministrul Sănătății, Firas Abiad. Cel puțin nouă persoane au fost raportate decedate.

Oficialii din domeniul Sănătății au raportat scene haotice în spitale, în timp ce ambulanțele soseau în număr mare, iar facilitățile erau copleșite. Au fost raportate victime în capitala Beirut și în orașe din sudul Libanului, aproape de granița cu Israelul; în orașul de coastă Tyr și în partea de nord a țării.

Reacții și măsuri de urgență

Ministerul Sănătății Publice a anunțat că spitalele au fost puse în „alertă maximă” și a solicitat „tuturor cetățenilor care dețin dispozitive de comunicare wireless să stea departe de acestea”.

Lucrătorii din domeniul sănătății au fost îndrumați să meargă la muncă pentru a oferi „tratament de urgență”, a declarat ministerul într-o altă declarație, făcând apel pentru donații de sânge.

Sistemul de management al securității ONU a sfătuit personalul din Liban să își oprească dispozitivele VHF și să îndepărteze toate bateriile până la noi ordine, întrerupând temporar rețeaua radio a agenției.

Hezbollah a afirmat că un număr nespecificat de pagere deținute de „angajați în diverse unități și instituții Hezbollah” au explodat în jurul orei 15:30. Cauza era necunoscută, a declarat gruparea, adăugând că o fată și cei doi frați ai ei se numărau printre cei uciși.

Gruparea desfășoară o investigație „amplă” pentru a determina motivul exploziilor, se arăta în declarație, avertizând împotriva răspândirii de „informații false și înșelătoare” care ar putea servi Israelului.

Într-o declarație ulterioară, Hezbollah a afirmat că „după examinarea tuturor faptelor, datelor și informațiilor disponibile despre atacul odios care a avut loc în această după-amiază, considerăm inamicul israelian pe deplin responsabil pentru această agresiune criminală care a vizat și civili și a dus la martiriul unui număr de persoane”.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah au crescut după atacurile reciproce de-a lungul graniței libanezo-israeliene. Zeci de mii de persoane au fost strămutate în ambele țări.

Oficialii israelieni au declarat săptămâna aceasta că armata este pregătită să ia măsuri împotriva Hezbollah, semnalând că eforturile diplomatice de prevenire a unui război total și-au epuizat cursul.

Forțele de Apărare Israeliene au refuzat să comenteze marți dacă sunt responsabile pentru exploziile pagerelor.

Citește și