• Asteroidul va orbita Pământul de la 29 septembrie până la 25 noiembrie.
  • Conform studiului, asteroidul are lungimea aproximativă a unui autobuz.
  • Asteroidul aparține centurii de asteroizi Arjuna, care se rotește în jurul Soarelui.

Atracția gravitațională a Pământului va face ca un asteroid să orbiteze în jurul planetei timp de aproximativ două luni, scrie The Guardian.

Conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, un asteroid cu lungimea aproximativă a unui autobuz va fi capturat de atracția gravitațională a Pământului și va orbita în jurul planetei noastre timp de aproximativ două luni, devenind o „mini-lună”.

Acesta va petrece timp cu Pământul de la 29 septembrie până la 25 noiembrie, înainte de a se întoarce la casa sa, o centură de asteroizi care se rotește în jurul Soarelui.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense de Madrid și principalul autor al studiului, a declarat pentru Space.com că „Obiectul care ne va face o vizită face parte din centura de asteroizi Arjuna, o centură secundară de asteroizi formată din roci spațiale care urmează orbite foarte asemănătoare cu cea a Pământului”.

El a explicat că unii dintre asteroizii din centura Arjuna se pot apropia destul de mult de Pământ, la o distanță de aproximativ 4,5 m km.

Dacă se deplasează destul de încet – la viteze de aproximativ 3.540 km/h – atunci, traiectoriile lor sunt afectate mai puternic de gravitația Pământului decât în mod normal.

„În aceste condiții … obiectul poate deveni o lună temporară a Pământului”, a spus el, adăugând că acest lucru se va întâmpla cu asteroidul în cauză începând de săptămâna viitoare și va dura aproximativ două luni.

Aceasta nu este prima mini-lună pe care o are Pământul. Cercetătorii au scris în lucrarea lor că două mini-luni au avut loc în 1981 și în 2022.

Citește și