• Deputatul ucrainean Artem Dmytruk, refugiat la Londra, se confruntă cu o cerere de extrădare din partea guvernului Zelenski.
  • Dmytruk a părăsit Ucraina din cauza opoziției sale față de o lege controversată care vizează închiderea Bisericii Ortodoxe Ucraineană.
  • Încercările guvernului Zelenski de a închide Biserica Ortodoxă Ucraineană au generat îngrijorări în rândul Ministerului Afacerilor Externe.

Un deputat ucrainean refugiat la Londra urmează să apară în instanță pentru a combate o cerere de extrădare din partea guvernului Zelenski, conform The Independent.

Artem Dmytruk, un fost membru al partidului lui Volodymyr Zelenski, a declarat că a fost forțat să părăsească Ucraina din cauza opoziției sale față de o lege controversată care încearcă să închidă Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Cererea de extrădare se bazează pe acuzații de „huliganism” în urma unui incident în care a fost implicat în 2020, când a încercat să intre cu forța într-o reuniune politică. Deputatul a fugit în Marea Britanie, luând un taxi până la frontiera moldovenească, intrând în țară prin păduri și apoi zburând în Italia înainte de a ajunge la Londra, unde are familia.

Recomandări

CUM DEVII LIDER?
CE ANIMAL PREFERI?
AJUTĂ ANA CONSUMATORII?
REMOTE SAU LA BIROU?
CHIMIA ELEV-PROFESOR
CE FACEM CU DEZINFORMAREA?

Dar Dmytruk, care este diacon în Biserica Ortodoxă Ucraineană, va susține marți la Curtea de Magistrați din Westminster că este victima opresiunii politice din partea guvernului Zelenski din cauza sprijinului său pentru UOC. Încercările lui Zelenski de a închide biserica au stârnit îngrijorări în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (FCDO) și al Bisericii Angliei cu privire la libertatea religioasă.

Guvernul ucrainean a susținut că UOC spionează pentru Rusia și are legături cu un aliat al lui Vladimir Putin.

Dmytruk a declarat că guvernul britanic i-a asigurat securitatea de când se află în țară, după ce a fugit în august.

Citește și