• Israel respinge propunerile de încetare a focului cu Hezbollah.
  • Avioanele israeliene bombardează Libanul, inclusiv suburbiile Beirutului.
  • Presiunea asupra Hezbollah stârnește îngrijorări privind extinderea conflictului.
  • Liderii mondiali solicită încetarea imediată a ostilităților în regiune.

Israel a respins propunerile pentru o încetare a focului cu Hezbollah, sfidând apelurile aliaților, inclusiv ale Statelor Unite, pentru o încetare a luptelor.

Războiul continuă între Israel și Hezbollah

Avioanele de război israeliene au bombardat Libanul, inclusiv o lovitură asupra suburbiilor sudice ale Beirutului care a zguduit capitala.

De partea sa de frontieră, armata israeliană a organizat un exercițiu de simulare a unei invazii terestre, conform Reuters.

Recomandări

BUGET DECI EXIST
SUNT DE PE ALTĂ PLANETĂ
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
NE ÎNTÂLNIM LA MIJLOC
JAPONIA VOTEAZĂ
KATE L-A SUNAT PE HARRY

Presiunea neîncetată asupra Hezbollah din Liban, susținută de Iran, inclusiv atacurile aeriene intense și asasinarea unora dintre comandanții săi de rang înalt, a stârnit îngrijorarea că un război mai amplu se va răspândi în regiune.

Nu va exista nicio încetare a focului în nord”, a declarat ministrul de externe Israel Katz pe X. ”Vom continua să luptăm împotriva organizației teroriste Hezbollah cu toată puterea noastră până la victorie și întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor.

Comentariile au spulberat speranțele pentru o soluționare rapidă, după ce prim-ministrul libanez Najib Mikati își exprimase speranța că o încetare a focului ar putea fi obținută în curând.

Întrebat despre respingerea de către Israel a unei propuneri de încetare a focului în Liban susținută de SUA, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru MSNBC: „Lumea vorbește clar pentru aproape toate țările cheie din Europa și din regiune cu privire la necesitatea încetării focului”.

Acesta a adăugat că se va întâlni cu oficiali israelieni la New York în cursul zilei de joi.

Liderii mondiali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea rapidă a conflictului, care se desfășoară în paralel cu războiul Israelului din Gaza.

Încetarea focului nu a fost respinsă oficial, însă Netanyahu a cerut continuarea luptei

Statele Unite, Franța și alți câțiva aliați au făcut apel la o încetare imediată a focului timp de 21 de zile la frontiera dintre Israel și Liban. De asemenea, aceștia și-au exprimat sprijinul pentru o încetare a focului în Gaza, în urma unor discuții intense la Organizația Națiunilor Unite.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se îndreaptă spre New York pentru a se adresa ONU, a declarat că nu a dat încă un răspuns la propunerea de armistițiu, dar a dat instrucțiuni armatei să continue lupta.

Susținătorii liniei dure din guvernul său au declarat că Israelul ar trebui să respingă orice armistițiu și să continue să lovească Hezbollah până când acesta se predă.

Peste 600 de persoane au fost ucise începând de luni în loviturile Israelului asupra Libanului, care urmează aproape un an de tiruri transfrontaliere cu Hezbollah în paralel cu războiul din Gaza.

Hezbollah a lansat sute de rachete asupra unor ținte din Israel, inclusiv, pentru prima dată, asupra centrului comercial Tel Aviv, deși sistemul de apărare aeriană al Israelului a asigurat că pagubele au fost limitate, scrie Reuters.

Citește și