• Papa Francisc a fost criticat de UCLouvain pentru opiniile sale conservatoare despre rolul femeii.
  • Universitatea a exprimat „neînțelegerea și dezaprobarea” față de răspunsurile sale, considerându-le reductive.
  • Criticile au crescut în contextul abuzurilor din Biserică și al hirotonirii femeilor.

Papa Francisc a fost criticat aspru de UCLouvain, o universitate catolică din Belgia, pentru pozițiile sale cu privire la rolul femeii în societate, într-un comunicat de presă emis imediat după discursul său de sâmbătă. Profesorii și studenții au exprimat „neînțelegerea și dezaprobarea” față de opinia pontifului, care a fost caracterizată drept „deterministă și reductivă”. Aceasta reprezintă un limbaj neobișnuit pentru o universitate catolică, adresat unui papă, scrie The Guardian.

Vizita lui Francisc a coincis cu celebrarea a 600 de ani de existență a universității, unde a susținut un discurs axat în principal pe acțiuni globale necesare pentru a combate schimbările climatice. Cu toate acestea, pontiful a fost abordat de studenți și profesori, care au ridicat întrebări despre învățătura Bisericii Catolice referitoare la femei. Într-o scrisoare citită cu voce tare, aceștia au subliniat rolul istoric al Bisericii în consolidarea supunerii feminine și au cerut clarificări asupra nedreptății diviziunii muncii și a sărăciei disproporționate care afectează femeile.

Răspunsul papei a fost că Biserica este, într-un sens simbolic, o „femeie”, aducând în discuție cuvântul italian „chiesa”, care este la genul feminin. El a subliniat că „o femeie din Poporul lui Dumnezeu este o fiică, o soră, o mamă”, fără a detalia însă posibile reforme sau schimbări de politici. Această abordare a stârnit nemulțumiri, studenții exprimându-și dezamăgirea față de reducerea rolului femeii la cel de mamă sau soție, ceea ce ei consideră că le limitează emanciparea.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Criticile nu s-au oprit aici. Jean-Pascal van Ypersele, un climatolog de la UCLouvain, a declarat că răspunsul papei a fost lipsit de sens în contextul întrebărilor despre respectul Bisericii față de femei. Aceasta nu este prima dată când Papa Francisc se confruntă cu astfel de critici; vizita sa în Belgia a fost, de asemenea, marcată de discuții legate de abuzurile sexuale din partea clerului catolic. Papa a recunoscut „suferința și rănile atroce” cauzate de aceste abuzuri, angajându-se să răspundă nevoilor victimelor.

Pe lângă aceste subiecte, Papa Francisc a fost, de asemenea, întrebat despre legislația referitoare la avort și despre poziția Bisericii față de hirotonirea femeilor ca preoți, un subiect controversat care continuă să fie dezbătut în cadrul Bisericii. UCLouvain, cu cei 38.000 de studenți, rămâne un actor important în acest dialog, având un rol semnificativ în influențarea opiniilor asupra rolului femeii în societate și în cadrul Bisericii.

Citește și