• Casa Albă: Israelul desfășoară în prezent o activitate limitată în Liban.
  • Administrația israeliană a notificat SUA că această invazie la sol va exista.
  • IDF a declarat „zonă militară închisă” în mai multe comunități de-a lungul graniței Israel-Liban.
  • „Al treilea război a început oficial între Liban și Israel“, scrie presa din Israel.

UPDATE 2:24

Siria: rapoarte privind un atac israelian în zona Damascului, sistemele de apărare siriene au fost activate.

UPDATE 2:22

IDF: În urma sirenelor care au sunat în zona Meron din nordul Israelului, au fost identificate aproximativ 10 proiectile care traversau dinspre Liban. Unele dintre proiectile au fost interceptate, iar un număr de proiectile au căzut în zone deschise.

UPDATE 1:55

IDF: Trupele IDF au început raiduri limitate, localizate și țintite împotriva țintelor teroriste ale Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

În conformitate cu decizia eșalonului politic, în urmă cu câteva ore, FDI au început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise, împotriva țintelor și infrastructurii teroriste Hezbollah din sudul Libanului. Aceste ținte sunt situate în sate apropiate de graniță și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului.

UPDATE 1:16

Oficial al Apărării SUA a declarat pentru Sky News Arabia: „Am comunicat cu conducerea armatei libaneze și i-am informat despre necesitatea de a convinge guvernul libanez să accepte o încetare necondiționată a focului”

UPDATE 00:57

The New York Times, citând oficiali de la Pentagon: Biden va trimite câteva mii de soldați suplimentari în Orientul Mijlociu. The Wall Street Journal, citând oficiali americani și israelieni: Răspunsul iranian poate fi încă prevenit sau cel puțin amânat

UPDATE 00:55

Hezbollah: Am vizat o forță de soldați inamici israelieni la poarta așezării Shtola cu obuze de artilerie și am obținut o lovitură directă.

UPDATE 00:47

Potrivit libanezilor, cel puțin 13 clădiri au fost distruse până acum de atacurile IDF în Dahiya. Ministerul Britanic de Externe: Vom începe evacuarea cetățenilor din Liban

UPDATE 00:37

Al-Jazeera: 7 atacuri israeliene au fost efectuate asupra Dahiya din Beirut

UPDATE 00:35

Irak: Patru explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare americane din zona Bagdadului

Franța trimite o navă militară pe coasta Libanului „ca măsură de precauție” în cazul în care este forțată să-și evacueze cetățenii

UPDATE 00:30

Guvernul israelian a aprobat următoarea fază a operațiunilor IDF în Liban, spun surse Haaretz.

UPDATE 00:21

Canal 12: Cabinetul a aprobat în această seară următoarea fază a luptei din Liban

UPDATE 00:12

Ministerul de Externe din Qatar: Prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe au purtat un apel cu comandantul armatei libaneze, în timpul căruia au discutat despre cele mai recente evoluții și modalități de reducere a escaladării.

UPDATE 00:08

Hezbollah a spus că luptătorii din mișcarea libaneză au atacat soldații israelieni într-o zonă împădurită din zona de frontieră.

UPDATE 00:05

Avioanele forțelor aeriene israeliene au atacat mai multe ținte în suburbiile sudice ale Beirutului.

UPDATE 23:42

Presa israeliană scrie că miniștrii israelieni din Consiliul mic și-au exprimat nemulțumirea față de scurgerile de informații din surse americane despre operațiunea la sol.

UPDATE 23:40

Cabinetul politic și de securitate a aprobat următoarea etapă a operațiunii din Liban, raportează Maariv.

UPDATE 23:26

Cabinetul israelian a aprobat oficial o operațiune terestră „limitată” în Liban, raportează Sky News Arabia.

UPDATE 23:19

Transmisii în direct ale Al Jazeera arată atacuri aeriene israeliene în sudul Libanului.

UPDATE 23:02

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a transmis pe X:

„În ultimele ore au existat multe rapoarte și zvonuri despre activitatea IDF la granița cu Liban. Solicităm să nu transmitem rapoarte despre activitățile forțelor, din cauza securității forțelor noastre. Respectați doar rapoartele oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”.

Se înțelege că o operațiune a început, așa cum au anunțat Statele Unite, însă IDF oprește informările din cauza securității locațiilor forțelor israeliene.

UPDATE 22:42

Canalul 12 neagă informațiile despre începerea operațiunii terestre în Liban.

UPDATE 22:26

Potrivit unui raport inițial, tancuri israeliene au pătruns în Liban.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Israelul a lansat „operațiunea terestră limitată” în Liban.

„Israelul desfășoară acum operațiuni terestre limitate împotriva Hezbollah în interiorul Libanului”, a anunțat Departamentul de Stat al SUA pentru AFP.

Se remarcă faptul că armata israeliană a desfășurat aproximativ 5 brigăzi, dar nu se așteaptă ca toate să treacă granița cu Libanul, scrie NBC News.

Armata israeliană intenționează să avanseze cu 20 de kilometri la granița cu Liban în prima fază a operațiunii.

Trupele israeliene și-au preluat pozițiile de-a lungul întregii granițe cu Liban; soldații au fost văzuți deplasându-se cu echipament complet și ochelari de protecție de noapte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citând oficialii israelieni, operațiunea la sol se va concentra asupra infrastructurii Hezbollah din apropierea graniței.

„Aliații noștri vor interveni dacă bătălia se extinde”, a avertizat Mahmoud Kamati, oficial politic Hezbollah, pentru Al-Mayadeen.