• Imunoterapia nu funcționează eficient împotriva metastazelor cerebrale din cauza barierei hemato-encefalice.
  • Astrocitele devin pro-tumorale și produc TIMP1, care dezactivează celulele imune în prezența metastazelor.
  • TIMP1 poate fi folosit ca biomarker pentru metastaze, iar un tratament combinat cu inhibitori ai TIMP1 este în studiu clinic.

Cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO) propun un nou tratament pentru metastazele cerebrale care răspund slab, sau deloc, la imunoterapie și oferă un biomarker pentru a prezice în ce cazuri ar trebui utilizat, scrie News-Medical.

Corpurile noastre au un mecanism prin care distruge orice o atacă, fie că este vorba de viruși, bacterii sau celule canceroase: sistemul imunitar. Cancerul crește atunci când celulele tumorale păcălesc acest sistem să nu le atace. Imunoterapia împotriva cancerului folosește medicamente pentru a preveni blocarea celulelor canceroase a sistemului imunitar, dar imunoterapia nu funcționează întotdeauna.

Pentru metastazele cerebrale-;atunci când o tumoare care a început într-un alt organ se răspândește la creier-;a fost încercată recent imunoterapia, cu rezultate mixte.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
BOTTEGA VENETA LANSEAZĂ PARFUMURI
UK ACORDĂ SUVERANITATE

„Metastazele creierului reprezintă o problemă clinică serioasă”, explică Manuel Valiente, șeful Grupului de Metastaze ale creierului CNIO și director al studiului ale cărui rezultate sunt acum publicate. „Pacienții cu metastaze cerebrale avansate, adică cei care pot percepe deja simptomele metastazelor, nu răspund bine la imunoterapie. Dar chiar și pacienții care răspund bine la imunoterapie recidivă din ce în ce mai mult, adesea din cauza noilor metastaze la nivelul creierului”.

Cu alte cuvinte, imunoterapia combinată cu anticorpi de blocare nu pare a fi modalitatea optimă de a lupta împotriva metastazelor cerebrale. Un posibil motiv este prezența barierei hemato-encefalice, un fel de membrană permeabilă care filtrează sângele care intră în creier pentru a-l proteja de toxine. Dar această barieră vasculară împiedică și intrarea anticorpilor utilizați în imunoterapie. Fără anticorpi, imunoterapia nu funcționează.

Astrocite care se aliază cu cancerul

Grupul CNIO propune acum o ipoteză foarte inovatoare pentru combaterea acestei probleme. Ei îl prezintă în revista Cancer Discovery, publicată de Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului. Am descoperit că anumite celule cerebrale numite astrocite acționează ca imunomodulatoare, adică interacționează cu sistemul imunitar din creier, iar în cazurile de metastază cerebrală folosesc greșit această funcție deoarece sunt influențate de tumoră” , a expplucat Neibla Priego, primul autor al lucrării.

Pervertite în acest fel de cancer, astrocitele se aliează cu celulele tumorale atunci când apar metastaze cerebrale. Interacțiunea astrocitelor cu sistemul imunitar, care ar trebui să fie un proces normal de imunomodulare, devine un mecanism care alimentează cancerul, deoarece astrocitele interferează cu activitatea celulelor de apărare și le împiedică să omoare celulele tumorale.

Un biomarker al metastazelor în care imunoterapia nu va funcționa

Grupul CNIO a identificat o moleculă cheie în proces, numită TIMP1. „Astrocitele pro-tumorale produc TIMP1, iar această proteină este implicată în dezactivarea celulelor defensive care ar trebui să omoare celulele canceroase”, spune Priego.

După ce a demonstrat că această moleculă, TIMP1, acționează asupra celulelor sistemului imunitar și le face mai puțin eficiente, echipa CNIO propune să o folosească ca biomarker pentru a detecta metastazele cerebrale afectate de acest mecanism imunosupresiv. „TIMP1 este un biomarker bun, deoarece este secretat în cantități semnificativ mai mari în lichidul cefalorahidian al pacienților cu metastaze cerebrale”, spune Priego.

Medicament care vizează astrocitele pro-tumorale în studii

Studiul merge mai departe. Grupul lui Manuel Valiente propune o alternativă terapeutică care vizează astrocitele: combinația de imunoterapie cu inhibitori care împiedică producerea moleculei TIMP1.

„Există un medicament numit silibinină, care a fost deja utilizat pe bază de compasiune, care inhibă producerea moleculei TIMP1”, spune Valiente.

„Un studiu clinic este deja în desfășurare pentru a-și testa eficacitatea terapeutică în metastazele cerebrale. Sperăm să avem rezultatele în 2025”.

Scopul este de a combina inhibiția TIMP1 cu imunoterapia tradițională, „care ar crește potența strategiei terapeutice și ar facilita încorporarea acesteia în protocoalele clinice”, spune Valiente.

Progrese în cunoștințele de bază

Cercetătorul evidențiază și cealaltă valoare a lucrării: de a dezvălui rolul astrocitelor în boală, „demascându-le eterogenitatea și țintind doar acele subtipuri de astrocite cu o funcție alterată și negativă pentru pacient”.

„Până acum, astrocitele nu au fost considerate imunomodulatoare, nici în studiile generale, nici în relație cu tumorile cerebrale. Cercetările noastre nu sunt doar inovatoare din punct de vedere clinic, ci și foarte utile pentru avansarea cunoștințelor științifice”, spune Valiente.

Această activitate a primit finanțare de la mai multe instituții naționale, cum ar fi Asociația Spaniolă Împotriva Cancerului (AECC), Ministerul Spaniol pentru Economie, Comerț și Întreprinderi (MINECO), Institutul de Sănătate Carlos III, Fundația „la Caixa”, Fundația Ramón Areces. sau Fundația La Marató de TV3. De asemenea, a fost finanțat de entități internaționale precum Consiliul European de Cercetare (ERC), Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor Next Generation sau Organizația Europeană de Biologie Moleculară (EMBO).

Citește și