• Kim Jong Un amenință cu folosirea armelor nucleare împotriva Coreei de Sud.
  • Președintele sud-coreean Yoon a declarat că utilizarea armelor nucleare de către Nord ar duce la sfârșitul regimului.
  • Kim Jong Un a criticat retorica lui Yoon, numind-o „o mare ironie” și suspectându-l că ar fi „un om anormal”.
  • Programul nuclear nord-coreean este urmărit de zeci de ani și se crede că țara are material fisionabil suficient pentru zeci de arme nucleare.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa nu va ezita să folosească toate forțele ofensive disponibile, inclusiv armele nucleare, dacă Coreea de Sud va încerca să folosească forța pentru a-i încălca suveranitatea, a relatat vineri agenția de presă de stat KCNA, conform NBC News.

Kim l-a criticat marți pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru că a amenințat că va pune capăt regimului nord-coreean la un eveniment de ziua armatei.

Liderul nord-coreean a afirmat că acest lucru a arătat care parte distruge securitatea și pacea regională.

Recomandări

CÂȚI BANI STRÂNGE TRUMP?
HALEP E OPTIMISTĂ
„NU E O CATASTROFĂ!”
JOHNSON CONTRA BIBI
CRESC ODATĂ CU PICIORUL
KHAMENEI AMENINȚĂ ISRAELUL

Declarațiile lui Kim Jong Un

Kim a declarat că Yoon „s-a lăudat cu contraacțiunea copleșitoare a forțelor sale militare la ușa statului posesor de arme nucleare și a fost o mare ironie care a provocat suspiciunea că este un om anormal”, a raportat KCNA.

El a afirmat că „dacă” inamicul, cuprins de prostie și nesăbuință extremă, încearcă să folosească forțe armate care încalcă suveranitatea RPDC … RPDC va folosi fără ezitare toate forțele ofensive pe care le deține, inclusiv arme nucleare”, a adăugat KCNA.

Coreea de Nord urmărește de zeci de ani un program de arme nucleare și se crede că are suficient material fisionabil pentru a construi zeci de astfel de arme.

Aceasta a efectuat șase teste subterane de detonare nucleară.

Parada militară din Coreea de Sud

Marți, Coreea de Sud a marcat ziua anuală a forțelor armate printr-o paradă militară în care a prezentat o rachetă balistică capabilă să transporte un focos masiv. Parada a inclus, de asemenea, un zbor al unui bombardier american.

Într-un discurs, Yoon a avertizat Pyongyang împotriva utilizării armelor nucleare, afirmând că acest lucru ar fi întâmpinat cu „un răspuns hotărât și copleșitor din partea armatei noastre și a alianței SUA”.

Acea zi va consemna sfârșitul regimului nord-coreean”, a spus Yoon.

Kim a declarat că „retorica amenințătoare, acțiunile, trucurile și încercările dușmanilor nu au pus în pericol puternica forță militară a RPDC și nu ne vor lua armele nucleare pentru totdeauna”, a raportat KCNA.

Citește și