• O erupție X9, cea mai mare din 2017, poate afecta comunicațiile, cu radiații ajungând pe Pământ în 8 minute.
  • Furtuni geomagnetice ar putea permite vizibilitatea aurorelor în latitudinile nordice și în centrul Angliei.
  • Se apropie maximul solar, ceea ce poate crește frecvența aurorelor boreale în următoarele luni.

O erupție solară uriașă, cea mai mare din 2017, a fost observată pe suprafața Soarelui. Erupțiile solare sunt formate din radiații electromagnetice care se deplasează de la Soare cu viteza luminii și pot ajunge pe Pământ în aproximativ opt minute. Ele pot perturba anumite comunicații radio și sateliți, dar este puțin probabil ca majoritatea dintre noi să vedem aceste efecte, scrie BBC.

Există, de asemenea, șansa ca latitudinile nordice să vadă aurora boreală în acest weekend, deoarece se preconizează că două furtuni geomagnetice vor lovi Pământul.
Erupțiile solare nu provoacă aurora nordică. Acestea sunt cauzate de un fenomen numit ejecții de masă coronală (CME) care erup dintr-o pată solară activă. Combinate cu erupții de lumină, ele pot crea furtuni solare care interacționează cu câmpul magnetic sau magnetosfera Pământului.

CME-urile aruncă plasmă și câmp magnetic și până la miliarde de tone de material care poate lovi Pământul. Pe măsură ce magnetosfera noastră respinge furtuna, ea creează aurora.

Recomandări

DRONE RUSEȘTI ÎN DELTĂ
ERUPȚIE SPECTACULOASĂ
POSIBILA RIPOSTĂ
PICKY EATER BABY
ÎNCĂ 3 PENTRU COTROCENI
PRIZONIERII MOR ÎN RUSIA

„Există potențialul ca o ejecție de masă coronală să ajungă pe Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, ceea ce ar putea duce la aurore vizibile pentru Scoția, Irlanda de Nord și părți din nordul Angliei”, a declarat Krista Hammond, directorul meteo al Met Office Space.

Un al doilea CME este probabil să lovească Pământul sâmbătă și duminică, asociat cu erupția solară care este evaluată X9. Aceasta înseamnă că „vizibilitatea aurorală îmbunătățită este posibilă mai la sud în centrul Angliei și la latitudini similare, deși norii și ploaia ar putea împiedica potențialul de vizionare pentru unii”, spune Krista Hammond.

În SUA, aurora ar putea fi văzută în statele nordice și din vestul mijlociu până în Oregon, potrivit Centrului de predicție a vremii spațiale al NOAA.
Erupția solară X9 emisă este cea mai mare clasificată de NASA. Cel mai mic este B, urmat de C, M și X. Scala se clasează de la 1 la 9, deci X9 este cel mai puternic în clasamentul Nasa.

Mai multe aurore probabile anul acesta

Soarele se apropie de ceva numit „maximum solar”, care este momentul în care este cel mai activ într-un ciclu de 11 ani. Pe măsură ce Soarele continuă în această fază activă, este mai probabil ca Pământul să fie lovit de furtuni geomagnetice puternice, ceea ce înseamnă că există șanse mai mari de a vedea Aurora Boreale în următoarele câteva luni.

Dar oamenii de știință știu doar dacă maximul solar a avut loc la șase luni după eveniment, deoarece folosesc șase luni de date care analizează intensitatea și frecvența petelor solare. Previziunile actuale sugerează că am putea atinge maximul solar la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025.

Care este prognoza meteo în Marea Britanie

Prezentatorul meteo BBC Simon King spune că vremea în Marea Britanie nu arată bine pentru cei care speră să vadă aurora în acest weekend.

„Ar fi doar extremul nord-est al Scoției care va avea o pauză ciudată în nor pentru o perioadă scurtă de timp”, spune el.

„Dacă activitatea se dovedește a fi puțin mai puternică, cel mai bun cer senin vineri seara va fi mai mult spre centrul și sudul Angliei. El spune că norii pot împiedica vizionarea sâmbătă seara, în ciuda serii care începe cu mult cer senin.

Citește și