• Comentariile lui Kim vin într-un moment de tensiune crescută, Coreea de Nord intensificându-și programul nuclear.
  • Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a prezentat o rachetă balistică avansată ca parte a eforturilor de descurajare a amenințărilor nord-coreene.
  • Orice tentativă din partea Coreei de Nord de a folosi arme nucleare va întâlni un răspuns din partea armatei sud-coreene și a aliaților săi.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a distruge Coreea de Sud dacă va fi atacat, a informat presa de stat, după ce Președintele Coreei de Sud a avertizat că, dacă Nordul va folosi arme nucleare, „se va confrunta cu sfârșitul regimului său”, scrie CNN.

Retorica aprinsă nu este nouă, dar vine într-un moment de tensiune în Peninsula Coreeană și la doar câteva săptămâni după ce presa de stat nord-coreeană a publicat imagini cu Kim vizitând o instalație de îmbogățire a uraniului, care produce materiale nucleare de calitate pentru arme.

În timpul vizitei miercuri la o bază militară din partea de vest a țării, Kim a spus că, dacă Sudul ar încălca suveranitatea Nordului, Phenianul „ar folosi fără ezitare toate forțele ofensive pe care le-a deținut, inclusiv armele nucleare”, transmite statul. Agenția Centrală de Știri din Coreea a raportat vineri.

Recomandări

KIEVUL DOBOARĂ UN AVION
STEPHEN KING ATACĂ
CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE

„Dacă apare o astfel de situație, existența permanentă a Seulului și a Republicii Coreea ar fi imposibilă”, a adăugat Kim, folosind numele propriu pentru Coreea de Sud.

Ostilitățile dintre cei doi lideri coreeni au început să fiarbă în acest an, deoarece Coreea de Nord pare să-și fi intensificat eforturile de producție nucleară și să-și întărească legăturile cu Rusia, adâncind îngrijorarea larg răspândită în Occident cu privire la direcția națiunii izolate.

Comentariile lui Kim par să vină ca răspuns direct la Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a prezentat marți cea mai puternică rachetă balistică din Seul și alte arme concepute pentru a descuraja amenințările nord-coreene în timpul unei parade pentru Ziua Forțelor Armate.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost separate una de cealaltă de la sfârșitul războiului din Coreea din 1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace, lăsând cele două părți încă în război.

În timp ce ambele guverne căutaseră de multă vreme obiectivul reunificării pașnice într-o zi, la începutul acestui an, Kim a anunțat că Nordul nu va mai urmări acest obiectiv, numind Sudul „inamicul principal” și demolând un monument care simbolizează unificarea.

Luna trecută, mass-media de stat nord-coreeană a publicat fotografii cu Kim, care se presupune că făcea tururi la o instalație nucleară, într-o privire rară a programului de arme atent supravegheat al națiunii. Coreea de Sud și-a construit, de asemenea, arsenalul pentru a răspunde unei potențiale amenințări din partea Nordului.

Marți, Yoon a dezvăluit racheta balistică Hyunmoo-5, care este capabilă să pătrundă în buncărele subterane nord-coreene.

„Dacă Coreea de Nord încearcă să folosească arme nucleare, se va confrunta cu răspunsul hotărât și copleșitor al armatei noastre și al alianței SK-US”, a spus Yoon, referindu-se la Statele Unite ca partener militar cheie al țării. „Regimul nord-coreean trebuie să se elibereze acum de amăgirea că armele nucleare îi vor proteja”.

Statele Unite au zburat cu un bombardier B-1B în timpul unei ceremonii de Ziua Forțelor Armate, marți, în Seongnam, lângă Seul, într-o aparentă demonstrație de solidaritate.

Miercuri, Kim l-a numit pe Yoon „marionetă” și a spus că este un „om anormal” pentru că s-a lăudat cu puterea sa militară în pragul unei națiuni în posesia de arme nucleare, a raportat KCNA.

Citește și