• Atacul din 7/10/23 și războiul împotriva Hamas și Hezbollah se numără printre problemele centrale ale prezidențialelor americane.
  • Conform New York Times, sprijinul pentru Harris s-a erodat printre arabo-americani și musulmani, sau a dispărut într-un stat cheie: Michigan.
  • Trump intenționează să profite de tensiunile din Orientul Mijlociu pentru a recupera electoratul evreiesc, care o favorizează pe Kamala Harris.
  • Ultimul sondaj de opinie, publicat ieri de NYT, arata o diferență de 3 procente în favoarea Kamalei Harris.

Donald Trump și Kamala Harris, aflați încă umăr la umăr în campania pentru alegerile prezidențiale, încearcă să recupereze pe toate fronturile. Unul dintre acestea este chiar un front fierbinte – Orientul Mijlociu, care ar putea să joace un rol major în aceste alegeri.

De la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, războiul din Orientul Mijlociu a cântărit continuu asupra campaniei electorale americane, dar ar putea influența și rezultatul alegerilor. Administrația Biden, din care face parte Harris ca vicepreședinte, a avut un sprijin sincer și constant pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, înstrăinându-și o parte din aripa stângă a partidului și pe musulmanii americani.
Kamala Harris face o adevărată echilibristică. În esență, ea merge pe urmele lui Biden, apără energic „dreptul Israelului de a se apăra”, dar ea a fost mai insistentă decât președintele cu privire la cererea de încetare a focului în Gaza și a promis că nu va „tăcea” în fața suferinței palestinienilor.

Pe partea republicană, Donald Trump descrie constant o planetă aflată în pragul celui de-al treilea război mondial, atribuind această situație apocaliptică tandemului Joe Biden-Kamala Harris. El încearca să profite de tensiunile din Orientul Mijlociu pentru a compensa întârzierea sa în cadrul electoratului evreiesc american. Trump a mai susținut că Israelul ar înceta să mai existe în mai puțin de doi ani dacă Kamala Harris ar fi aleasă.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
SEX PE TIKTOK
SPA LA ÎNĂLȚIME

Cum reacționează electoratul la aceste tentative ?

Imamul șiit Hassan Qazwini, fondatorul Institutului Islamic al Americii, a declarat pentru New York Times că nu cunoaște pe nimeni care să voteze pentru Kamala Harris. El a indicat că intenționează să voteze pentru un terț în acest an, după ce l-a susținut pe Joe Biden în 2020.

Ochii sunt atintiți în special asupra Michigan, un stat care poate schimba rezultatul alegerilor prezidențiale și unde trăiește o populație mare de alegători arabi și musulmani. Acum patru ani, Joe Biden a câștigat Michigan cu sprijinul multora dintre ei.

După cum relatează New York Times, sprijinul pentru candidatul democrat nu numai că s-a erodat printre arabo-americani și musulmani, dar a dispărut aproape în unele cartiere din acest stat cheie. Sereene Hijazi, care face parte din importanta populație libanezo-americană din Michigan, spune pentru cotidianul american că nu se poate decide să o susțină pe Kamala Harris. „Mulți arabo-americani se simt vinovați pentru că, de exemplu, suntem aici, în siguranță, dar taxele noastre îi ucid pe cei dragi ”, a declarat ea, precizând că înclină spre ecologistul Jill Stein.

Ultimul sondaj de opinie, publicat ieri de NYT, arată o diferență de 3 procente în favoarea Kamalei Harris, dar în sistemul de vot american cele 3 procente ar putea fi nesemnificative…

Citește și