• Majoritatea observatorilor spun că Macron, președintele Franței, care are legături istorice cu Libanul, are șanse de succes în prima sa sarcină.
  • Franța speră că acest lucru va reflecta un interes reînviat pentru Liban.

Emmanuel Macron a deschis la Paris o conferință de sprijinire a Libanului, cu dublul obiectiv de a strânge fonduri în valoare de aproximativ 300 de milioane de lire sterline pentru a face față crizei umanitare crescânde cauzate de bombardamentele israeliene și de a găsi o modalitate de a umple vidul de securitate creat de slăbiciunea cronică a statului libanez, scrie The Guardian.

Majoritatea observatorilor spun că Macron, președintele Franței, care are legături istorice cu Libanul, are șanse de succes în prima sa sarcină, în parte datorită donațiilor care se așteaptă să vină din partea statelor din Golf cu majoritate sunnită. Franța speră că acest lucru va reflecta un interes reînviat pentru Liban, pe care aceste state l-au neglijat în mare măsură, lăsând spațiu liber pentru expansiunea grupului șiit Hezbollah în ultimii ani.

Însă cel de-al doilea obiectiv, acela de a ajunge la o încetare a focului, rămâne aproape imposibil, deoarece SUA par să fi decis să sprijine ofensiva Israelului, atât timp cât Washingtonul consideră că aceasta se limitează la provocarea de daune ireversibile Hezbollahului, susținut de Iran. Propunerile de consolidare a forțelor armate libaneze și a mandatului forțelor ONU de menținere a păcii Unifil sunt, de asemenea, susceptibile de a fi abordate.

Recomandări

PROBLEME LA OSCAR
HOLLAND ANUNȚĂ SPIDERMAN
COMMONWEALTH VS UK
AVEM REZULTATELE PE 25 NOV
CARE-I TRENDUL?
CE RĂMÂNE DIN EDUCAȚIE?

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, este unul dintre numeroșii diplomați de rang înalt care vor lipsi de la reuniunea de la Paris, reflectând o fisură între Paris și SUA cu privire la modul de abordare a Israelului și a crizei din Liban. Blinken, aflat în prezent în Qatar, intenționează să aibă vineri o întâlnire cu liderii arabi la Londra.

Regatul Unit este reprezentat de ministrul pentru Orientul Mijlociu, Hamish Falconer, deoarece ministrul de externe, David Lammy, se află la summitul Commonwealth-ului din Samoa.

Hezbollah, cu majoritatea liderilor săi de rang înalt uciși de Israel, a declarat că nu va vorbi despre strategia sa politică sau militară până când Israelul nu va pune în aplicare o încetare a focului. Israelul a declarat că va continua să slăbească Hezbollah atât în Beirut, cât și la sud de râul Litani.

Franța nu a estimat suma pe care speră să o strângă, dar ONU a declarat că are nevoie de peste 400 de milioane de dolari. Înaintea conferinței, Germania a anunțat un ajutor umanitar suplimentar în valoare de 62 de milioane de dolari.

Citește și