Penfolds – cum ai rostit cuvântul, cum mintea
cu ușoară invidie, îți zboară la recorduri chiar demne de invidiat:
– Este singura cramă din „țara cangurilor” care
are vinuri cotate cu 100 de puncte Robert Parker
– În 2013 a obținut titlul „New World Wine of
the Year” decernat de „Wine Enthusiast”
– Penfolds Grange este listat ca „First Growth”
de Liv-EX Bordeaux 1855 Classification
– Penfolds Grange 1955 este inclus în
clasamentul „Top 12 Wines of the Century” întocmit de Wine Enthusiast.

Istoria cramei începe în 1844 când soții
Christopher și Mary Penfold, doi emigranți englezi se stabilesc în
Adelaide și primesc cu sprijinul comunității locale 200 de hectare de teren. Gospodăria
ce deservea terenul a primit numele „The Grange”, nume ce va fi ulterior purtat
de eticheta fanion a cramei. Christopher, de profesie medic, era încrezător în
beneficiile pe care vinul le aduce în tratarea unor afecțiuni și a început să
producă mai întâi vinuri tonice și vinuri fortificate recomandate în tratarea
anemiilor. Succesul nu a întârziat să apară, iar Mary a fost cea care s-a
ocupat de cramă. Se pare că a fost o mișcare de bun augur căci, după moartea
soțului în 1870, noul „enolog” Mary, bazându-se exclusiv pe intuiția și gustul
ei, experimentează noi tehnici de vinificație pentru acele vremuri,
specializându-se în asamblaje de vinuri deja maturate.

Din 2011 crama aparține companiei Treasury Wine
Estate, nr. 1 în Australia din punct de vedere al veniturilor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Curioși?

Penfolds Grange 1999, 100% Shiraz, 96 de puncte RP
Culoare rubinie cu nuanțe granat, vinul ne
desfată cu arome intense de mure, coacăze negre, note de mentă, lemn dulce,
scorțișoară, lemn de santal, espresso și tutun. Pe măsură ce stă în pahar
vinul dezvoltă arome noi ce vin în valuri. Gustativ este echilibrat, cu o
aciditate bună, alcoolul foarte bine integrat, taninuri puternice și mătăsoase
ce dau vinului o textură aparte. Postgustul lung dominat de note de fructe
supra-coapte și tușe balsamice fac ca vinul să fie intens, complex și totodată
elegant. A atins vârful de maturitate dar cu siguranță va mai sta ani
buni pe acest palier.