• Criticii cer educație digitală și reglementări mai bune, invocând dificultăți în verificarea vârstei.
  • Părinții sprijină măsura, sperând să reducă presiunea online asupra copiilor.
  • Experții avertizează că interdicția ar putea împinge copiii spre platforme nesigure și greu de reglementat.

Australia propune interzicerea accesului copiilor sub 16 ani la rețelele de socializare, pentru a-i proteja de efectele negative asupra sănătății mentale și a siguranței. Această inițiativă vine pe fondul unor cazuri de cyberbullying, precum cel al unui băiat de 12 ani, James (nume schimbat), care a primit amenințări violente pe Snapchat, inclusiv mesaje și videoclipuri de la adolescenți mai mari. După ce a raportat incidentul, James și-a șters contul. „Mi-a fost cu adevărat frică, să fiu sincer,” a declarat el pentru BBC.

Prim-ministrul Anthony Albanese a prezentat proiectul de lege ca fiind „de prim rang mondial”, argumentând că părinții ar trebui să poată avea liniștea că copiii lor sunt în siguranță. „Aceasta este o problemă globală și vrem ca tinerii australieni să aibă parte de o copilărie normală,” a spus el.

Conform proiectului, copiii sub 16 ani nu vor avea voie să folosească platforme precum TikTok, Instagram sau Facebook, fără excepții. Companiile care nu respectă regulile ar putea primi amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni. Totuși, site-urile de mesagerie, jocurile online și platformele fără cont, precum YouTube, nu vor fi afectate, ceea ce a stârnit întrebări despre eficiența legii.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Julie Inman Grant, Comisarul pentru Siguranță Online din Australia, va coordona implementarea legii, dar a avertizat că „schimbările tehnologice vor depăși mereu politica” și că legătura dintre social media și sănătatea mentală „nu este încă demonstrată clar”. Ea a subliniat că unele grupuri vulnerabile, cum ar fi adolescenții LGBTQ+, se simt mai în largul lor online decât în viața reală.

Alți experți, precum cercetătoarea Joanne Orlando, susțin că educația digitală ar trebui să fie prioritară. „Nu interzicem înotul în ocean, dar creăm medii protejate și îi învățăm pe copii să înoate,” a explicat ea.

De asemenea, există preocupări legate de tehnologia de verificare a vârstei necesară pentru aplicarea legii. „Nu există, în acest moment, o tehnologie care să funcționeze perfect pentru acest scop,” a declarat Orlando.

Reacția părinților

Mulți părinți susțin însă interdicția, considerând-o o soluție necesară.

„De ce să pierdem timpul învățând copiii să navigheze prin aceste sisteme complicate, când companiile tech vor doar să-i mențină conectați? Mai bine le-am permite să fie copii și să învețe să socializeze în lumea reală,” spune Emma, mama lui James.

Pentru copii precum James, viața fără rețele sociale s-a dovedit mai sănătoasă.

„Petrec mai mult timp afară cu prietenii și sper ca această lege să-i ajute pe alți copii să facă același lucru,” a spus el.

Citește și