• Zelenski a sugerat ca teritoriile Ucrainei controlate de Kiev să fie protejate sub umbrela NATO.
  • El a spus că Ucraina ar accepta aderarea doar dacă întreaga țară ar fi inclusă.
  • Președintele a subliniat că fără garanții, încetarea focului ar fi periculoasă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat că teritoriile Ucrainei aflate sub controlul său ar trebui să fie incluse în NATO pentru a încerca să oprească „faza fierbinte” a războiului cu Rusia. Într-un interviu extins acordat Sky News, Zelenski a fost întrebat dacă ar accepta aderarea Ucrainei la NATO, dar doar pentru teritoriile pe care Kievul le controlează în prezent. Președintele ucrainean a răspuns că ar accepta, dar doar dacă NATO ar oferi mai întâi aderarea întregii Ucraine, în granițele sale recunoscute internațional, scrie BBC.

Zelenski a spus că, ulterior, Ucraina ar putea încerca să negocieze revenirea teritoriilor aflate sub controlul Rusiei „pe cale diplomatică”. Totuși, această propunere este una teoretică, deoarece, a subliniat Zelenski, nimeni nu a făcut o astfel de ofertă până acum.

De asemenea, președintele a spus că NATO ar trebui să ofere aderarea întregii Ucraine, incluzând regiunile aflate sub controlul Rusiei. „Nu poți invita doar o parte dintr-o țară. De ce? Pentru că ai recunoaște că Ucraina este doar acea parte de teritoriu, iar cealaltă este Rusia”, a explicat Zelenski.

Recomandări

RESTRICȚII ÎN CAPITALĂ
ZELENSKI PROPUNE UN ACORD
PROTESTE ÎN ISRAEL
CINE ȚINE CU TRUMP?
SE DAU CU RUȘII
FAST AND FURIOUS

Președintele ucrainean a mai subliniat că multe persoane propun încetarea focului, dar fără un mecanism care să împiedice Rusia să atace din nou, astfel de acorduri sunt prea periculoase. Doar aderarea Ucrainei la NATO ar putea oferi o astfel de garanție.

Zelenski a declarat că războiul ar putea lua sfârșit în anul următor, dacă aliații Ucrainei vor arăta suficientă hotărâre. Discuțiile despre un model asemănător celui german din perioada Războiului Rece – aderarea unui stat divizat la NATO – au fost purtate în cercuri occidentale de mai mult de un an, dar nu au existat propuneri formale.

În timpul campaniei, președintele SUA ales, Donald Trump, a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore”. Cei din jurul său, cum ar fi vicepreședintele ales JD Vance, au semnalat că acest lucru ar implica compromisuri pentru Ucraina, probabil cedarea unor teritorii din Donbas și Crimeea.

Președintele Zelenski a spus că Ucraina ar dori să încheie războiul prin „mijloace diplomatice” în 2025. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și a invadat pe scară largă Ucraina în 2022, ocupând teritorii în estul țării. Totuși, nu există niciun indiciu că președintele rus Vladimir Putin și-ar fi abandonat dorința de a subjugă complet Ucraina. În prezent, ideea ca Rusia să permită ca vreo parte a Ucrainei să adere la NATO este de neconceput.

Până acum, orice implicare a NATO este considerată un non-starter. În această săptămână, Moscova a lansat al doilea atac masiv asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în mai puțin de două săptămâni. Președintele rus Putin a justificat atacul ca un răspuns la „atacurile continue” cu rachete Atacms furnizate de SUA pe teritoriul rus. După două ierni grele, ucrainenii se pregătesc pentru o nouă iarnă dificilă.

Citește și