- Ziua Internațională a Voluntariatului 2024 pune accent pe solidaritate și sustenabilitate.
- Tema din 2024 este „Voluntari diverși, comunități mai puternice”.
- Voluntarii creează o cultură a serviciului și reduce decalajul generalțional.
Astăzi celebrezi Ziua Internațională a Voluntariatului Tema „Voluntari diverși, comunități mai puternice” te invită să te alături unui efort global de construire a unui viitor mai bun.
Advertisment
Indiferent de vârsta ta sau abilitățile tale, ai un rol unic în rezolvarea provocărilor lumii. Voluntariatul nu înseamnă doar să dai, ci să te și transformi pe tine însuți. Fiecare acțiune contează, fiecare gest mic schimbă ceva.
Care este rolul voluntarilor în comunitate?
„În primul rând, cum îi spune și numele acestei zile internaționale, sunt voluntari pentru dezvoltarea economică și socială. Cred că este foarte important să înțelegem că voluntarii sunt pentru această dezvoltare. Acțiunile lor sunt importante, dar mai important decât atât este ceea ce reușesc ei să facă în societate ca și oameni.
Recomandări
Ca și voluntar te poți forma în foarte multe feluri, poți să ai un aport considerabil la tot ce înseamnă mediul înconjurător, la tot ce înseamnă partea de comunități dezavantajate, la tot ce înseamnă partea de dezvoltare. Și cred că este foarte important că acest concept de voluntariat să fie mai tare promovat la noi în țară.
Cu siguranță îmbinarea acestor activități de voluntariat vine foarte complementar pentru tot ce înseamnă partea academică, pentru mediul universitar, cât și pentru învățământul superior. Cred că se îmbină foarte bine și sunt esențiale și special pentru partea de implicare ca și cetățean activ în societate”, a declarat Sergiu Covaci, președinte ANOSR, pentru Aleph News.
Cum se pot implica cetățenii?
„Sunt foarte multe oferte de voluntariat și trendul este în creștere, dar aș spune că indiferent care sunt hobby-urile pe care le practică o persoană în momentul de față, e aproape imposibil să nu găsești un loc în care să se demareze această acțiune sub o formă voluntară.
Cred că tot ceea ce trebuie să facem este să punem un pic mai în prim plan activitățile de voluntariat pentru că au un impact significativ. Dacă ar fi să luăm marile orașe ale României, cu siguranță putem observa o tendință foarte mare de implicare în organizații studențești.
În marea majoritate a orașelor care poate nu au centre universitare, există fundații de tineret sau centre de tineret care deservesc activităților de voluntariat. Mai rămâne doar să ne dorim și noi să facem acest lucru și să ne informăm cum putem să o facem”, a declarat Sergiu Covaci, președinte ANOSR, pentru Aleph News.
Citește și
- Care este proprietatea zilei? Cum arată bijuteria imobiliară în stil Art Nouveau din Miami
- Ucraina se pregătește pentru o „pace durabilă”. Care sunt opțiunile oferite de Administrația Trump
- Demisia lui Barnier deschide ușa unei noi crize politice în Franța. Cum ne va afecta căderea guvernului de la Paris
Partenerii noștri