• Salariul mediu net a ajuns la aproape 5.300 de lei pe lună în octombrie 2024, în creştere cu 12,3% faţă de luna octombrie a anului 2023.
  • În octombrie 2023, salariul mediu net a înregistrat un avans de 17,1% faţă de aceeaşi lună din 2022.
  • Creşterea susţinută a salariului mediu net a fost influenţată de factori economici, politici şi sociali, factori precum aderarea la Uniunea Europeană sau ajustările salariului minim.

Salariul mediu net a ajuns la aproape 5.300 de lei pe lună în octombrie 2024, în creştere cu 12,3% faţă de luna octombrie a anului 2023, arată cele mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dacă ne uităm pe statisticile INS cu privire la evoluţia salariului mediu net în România în perioada 2000-2024, vedem că ele reflectă transformările economice majore din ultimele două decenii. Salariul mediu net a crescut de peste 22 de ori în această perioadă, de la 236 lei în octombrie 2000 până la 5.268 lei în octombrie 2024.

Deşi salariul mediu net a crescut semnificativ, iar standardele de viaţă s-au îm­bu­nătăţit considerabil faţă de anii anteriori, acest progres economic nu s-a tradus într-o încredere sporită în guvernanţi, scrie Ziarul Financiar.

Recomandări

SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS
ATENȚIONARE DE VISCOL LA MUNTE
CE SE ALEGE DE SIRIA
ISRAELUL ÎȘI ÎNCHIDE AMBASADA
CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
SALARIUL MEDIU CREȘTE

Rezultatele alegerilor din acest an reflectă o tendinţă clară de vot antisistem, generată de nemulţumirile faţă de clasa politică tradiţională. În ciuda unor indicatori economici pozitivi, precum creşterea salariilor şi scăderea şomajului, românii au rămas dezamăgiţi de lipsa de transparenţă, corupţia şi ineficienţa reformelor promise, transmite sursa citată.

Această discrepanţă arată că, pentru mulţi cetăţeni, un salariu mai mare nu compensează frustrările acumulate legate de infrastructură, educaţie, sănătate şi justiţie. Mai mult, creşterea costului vieţii, în ciuda avansului salarial, a alimentat sentimentul de nesiguranţă economică.

Creşterea susţinută a salariului mediu net a fost influenţată de factori economici, politici şi sociali, factori precum aderarea la Uniunea Europeană, ajustările salariului minim, creşterea cererii de forţă de muncă şi reformele fiscale, spun reprezentanţii companiilor de resurse umane.

Cele mai mari rate de creştere anuală au fost înregistrate în primii ani ai perioadei analizate, când salariile erau semnificativ mai mici. Spre exemplu, în 2001 salariul mediu net a crescut cu 36%. Ulterior, criza economică mondială din 2008-2010 a încetinit ritmul avansului, culminând cu o scădere în 2010 (-2,5%). Începând cu 2016, salariile au crescut accelerat, susţinute de măsuri precum majorările salariului minim şi deficitul de forţă de muncă calificată.

În ultimii ani, creşterile salariale au fost semnificative, mai ales în contextul inflaţiei ridicate. În octombrie 2023, salariul mediu net a înregistrat un avans de 17,1% faţă de aceeaşi lună din 2022, una dintre cele mai mari creşteri din ultimele două decenii, urmată de o creştere de 12,3% în octombrie 2024 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Citește și