• Uniunea Europeană pune la bătaie 750 miliarde de euro pentru daunele economice suferite de ţările membre.
  • România va primi 33 miliarde de euro, dar pe bază de proiecte.
  • Economiştii spun că ar trebui folosiţi în educaţie, sănătate, infrastructură şi în producţia pe plan local.

Uniunea Europeană ne oferă un ajutor neașteptat, 33 de miliarde de euro pentru proiecte, asta dacă le avem, spune economistul Mircea Coşea.

 MIRCEA COŞEA, ECONOMIST:

„Problema este că aceşti bani vin pe proiecte. Fiind pe proiecte se ridică problema veşnică a României. Avem proiecte eligibile, sau nu? România are resurse imense din punct de vedere agroalimentar, dar nu le procesăm în interior. Exportăm grâu şi importăm făină, exportăm porumb şi importăm carne de porc .”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pe lângă infrastructură şi resurse energetice, cele 33 de miliarde de euro, dintre care 21 sunt nerambursabili, ar putea ajuta şi alte sectoare care şchiopătează.

MIRCEA COŞEA, ECONOMIST:

„Spitale, bine dotate pe teritoriu şi lucru la care ţin cel mai mult, pentru că începe să fie evident: educaţia. Ar fi foarte corect ca România să aibă un grup de oameni pricepuţi, din diferite partide, din universităţi, academie, mediul privat, care să înceapă să lucreze cât mai repede la un program de orientare a folosirii acestor bani.”

O problemă ar fi că banii vin destul de târziu, începând cu 2028. Cel mai mult ajutor pentru daunele economice provocate de coronavirus îl vor primi Italia şi Spania, în jurul sumei de 150 miliarde de euro fiecare.