• Rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie sporesc șansele pentru liberali la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
  • Matematicianul Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei cu 47.8%, scrie presa străină.
  • Nicușor Dan a fost susținut de două partide de dreapta, PNL și alianța USR-PLUS.

Liberalii au condus votul la alegerile locale 2020 din România, inclusiv în capitală, relatează Reuters.

Rezultatele exit poll-ului le întăresc șansele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, scrie publicația Reuters.

Votul este un test de popularitate pentru cabinetul minoritar al lui Ludovic Orban, care luptă cu pandemia de coronavirus încă din prima zi de mandat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Aceasta este o victorie istorică pentru partidul nostru. Cel mai spectaculos rezultat în 30 de ani de post-comunism. Le mulțumesc românilor care s-au prezentat la vot și au apărat democrația chiar și în pandemie, a declarat Ludovic Orban după primele rezultate.

Opoziția reprezentată de PSD a pierdut puterea anul trecut, în 2019, iar în 2020 au primit jumătate din voturile acordate de votanți în 2016. Opoziția a pierdut și susținerea alegătorilor, aceștia protestând și acuzându-i de politizare a justiției.

Este prima oară când îi învingem pe Social Democrați. Și este o înfrângere decisivă. Înfrângerea Social Democraților creează premisele pentru un Guvern condus de liberali pentru următorii patru ani, a adăugat Ludovic Orban.

Orban a oferit și cifre, citând date încă neactualizate, spunând că liberalii au câștigat 1.500 de primării din România, din aproximativ 50% din localități.

Nicușor Dan, Primarul Capitalei, în urma rezultatelor exit poll-ului

Matematicianul Nicușor Dan, susținut de PNL și alianța USR-PLUS, a câștigat Primăria Capitalei cu 47%, fiind urmat de Gabriela Firea cu 39%.

Până la alegerile de duminică, PSD era prezent în 55% din primăriile din România, în timp ce PNL era prezent în doar 33% din localități.

Alegerile i-au mobilizat pe tineri, aceștia fiind sătui de corupția din România, o țară cu 20 de milioane de locuitori, care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007.

Alegerile locale sunt foarte importante pentru România, una dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene. Oficialii locali controlează o bună parte din veniturile bugetare și au acces la fondurile UE de dezvoltare.

Nicușor Dan, candidat independent susținut de două partide de dreapta

Alegerile locale din România erau programate inițial pentru luna iunie, însă pandemia de coronavirus a dat planurile peste cap, astfel că 27 septembrie a fost ziua alegerilor locale, relatează Politico.

Sau ziua „noului București”, așa cum a declarat Nicușor Dan ieri, în primul discurs după închiderea urnelor de vot.

Nicușor Dan a fost susținut de PNL și de alianța USR-PLUS, câștigând Primăria Capitalei cu 47.8%.