• Mai multe voci din USR sunt numulțumite de rezultatul alegerilor parlamentare
  • Senatorul Florina Presadă cere demisia întregii conduceri a USR-PLUS
  • Alianța USR PLUS a obținut 15,4% din voturi

În USR mocnește un scandal intern după rezultatele modeste obținute de alianța USR-PLUS la alegerile parlamentare. Imediat după publicarea primelor sondaje de la urne mai mulți simpatizanți și susținători ai partidului i-au cerut lui Dan Barna, președintele USR, demisia.

Dan Barna, liderul USR, a vorbit pentru Aleph News despre rezultatele alegerilor parlamentare și a reacționat la cererile colegilor de a demisiona.

Dan Barna, lider USR: „Este un rezultat remarcabil aș putea spune, din acest punct de vedere, chiar dacă așteptările erau mai mari. Dar faptul că acum avem un grup parlamentar de 80 față de 40 cât aveam înainte, arată practic că mesajul pe care noi l-am dat și calea pe care am pornit în 2016 este corectă, este necesară. Mesajul pe care l-a dat electoratul este unul foarte clar: nu se poate face o majoritate astăzi în România, o majoritate reformatoare fără USR-PLUS, asta este vestea bună.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Faptul că sunt mai puține voturi decât la europarlamentare, una dintre explicații este aceea că la parlamentare se poate vota doar dacă ești pe teritoriul județului, la europarlamentare se putea vota de oriunde. Tocmai de aceea, comparația proximă este cu rezultatul de la locale, unde într-o lună de zile am reușit să creștem cu șase procente.”

Dan Barna a vorbit și despre negocierile pe care le poartă cu celelalte partide referitoare la posibilele coaliții.

Dan Barna, lider USR: „Deja avem rezultatele aproape finale, e clar că se poate face o majoritate stabilă în Parlament împreună cu PNL și UDMR și probabil o parte din reprezentanții minorităților. Despre partea de ministere, discuția pe care noi o vom avea începând cu aceste zile cu partenerii din viitoarea coaliție, ține în primul rând de programul de guvernare, de obiectivele pe care USR-PLUS le-a propus.”

Liderul USR a reacționat la solicitările celor care îi cer demisia.

Dan Barna, lider USR: „Proiectul USR-PLUS, așa cum mi l-am asumat eu în 2017 când am candidat pentru președinția USR la acel moment, avea ca obiectiv tocmai acest element clar – USR la guvernare. Suntem aici, rezultatul de duminică confirmă și ne îndreptățește atingerea acestui obiectiv.”

„Nu-mi pot prezenta demisia în acest moment în situația în care ne pregătim să ne așezăm la negocieri pentru viitoarea guvernare. E foarte important să rămânem stabili, e foarte important ca USR-PLUS să intre ca un partener puternic și serios în această guvernare.”

„În momentul de față pentru USR-PLUS prioritară este negocierea programului de guvernare și negocierea coaliției, astfel încât acest obiectiv pe care l-am atins împreună și le mulțumesc colegilor pentru efortul pe care l-au depus, să se materializeze într-o prezență în Guvern care să poată să garanteze atingerea obiectivelor noastre.”

Dan Barna a fost întrebat dacă va candida din nou la șefia partidului la următorul Congres.

Dan Barna, lider USR: „Era o miză și era un mesaj pe care eu l-am dat, acela de a transforma USR într-un partid care să conteze pe termen lung în politica din România. Consider că mi-am atins acest obiectiv și e un proiect care pentru mine trebuie să meargă mai departe. Decizia va fi evident a colegilor noștri.”

Președintele USR a vorbit și despre punctele de pe lista de guvernare.

Dan Barna, lider USR: „Țin de adoptarea abrogării pensiilor speciale ale parlamentarilor, ale primarilor, țin de stabilirea unui calendar după ce se rezolvă problema epidemiei pentru referendumul fără penali în funcții publice, partea de debirocratizare, partea acea de depolitizare.”