Parlamentarele de anul acesta se vor juca până la ultimul vot. Dar, mai greu ca votul, va cântări prezența.

Cine votează

Chestionar Alegeri Parlamentare by Mediafax.ro on Scribd

Mediafax și Ziarul Financiar și-au întrebat publicul ce va face duminica asta. Și rezultatul arată că interesul pentru alegerile din 6 decembrie e mare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

11.273 de cititori au răspuns chestionarului on-line, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie. Peste 60% dintre ei spun că vor merge la vot. Iar 28% sunt ferm convinși că nu vor folosi ștampila de vot anul acesta.

Tinerii, cu studii superioare, cu venituri peste medie, își arată în cea mai mare proporție interesul pentru scrutin – 63% dintre respondenți.

Preferințe de vot

Un sfert dintre cei care au răspuns chestionarului on-line spun că vor alege PNL. 22% vor vota PSD și 15% alianța USR – Plus. PMP are 6% din preferințe, iar PRO România doar 4%.

Când vine vorba despre tineri cu studii superioare și venituri peste medie, topul e condus de Alianța USR – Plus – 25%. PNL adună 23% din preferințe, iar PSD 16%.

Numărul celor indeciși e mare. 15% dintre cei care au răspuns chestionarului susțin că încă nu au decis în ce căsuță vor pune ștampila.

Pe cine vrei premier

Chestionar Alegeri Parlamentare V2 by Mediafax.ro on Scribd

Cei mai mulți, peste un sfert, dintre cei care au răspuns chestionarului on-line spun că vor șef al viitorului Guvern un personaj care nu conduce acum niciunul dintre partidele politice aflate în prim-plan. Pe Ludovic Orban îl văd premier și în viitor tot un sfert dintre respondenți, iar pe locurile următoare ale preferințelor sunt Dacian Cioloș și Victor Ponta. De remarcat că Victor Ponta are, potrivit acestui chestionar, un scor cel puțin dublu față de partidul pe care-l conduce. Topul se menține și atunci când vorbim, exclusiv, despre respondenții tineri, cu studii superioare și venituri peste medie.

Ce face Bucureștiul la Parlamentare

Prezența la vot ar urma să fie ridicată în rândul cititorilor Mediafax și Ziarul Financiar, în București. 62% dintre cei aproape 5.000 de respondenți din capitală spun că vor merge pe 6 decembrie să voteze.

Preferințele diferă în funcție de vârstă, educație și venit.

În capitală, arată chestionarul, 24% dintre cititorii Mediafax și ZF vor vota PSD, 23% PNL și 17% Alianța USR-Plus.

Când vine vorba despre cei tineri, cu studii superioare și venituri peste medie, intenția de vor e diferită. 30% merg pe mâna Alianței USR -Plus, 21% preferă PNL și 16% PSD.

Cititorii Mediafax și ZF din București spun ce spune și restul țării: premier ar trebui să fie un personaj care nu e acum în prim plan, conducând un partid politic – 27% dintre cei care au răspuns chestionarului.