• Instituțiile statului au știut de acțiunile de promovare ale lui Georgescu din 2021
  • Operațiunea a fost organizată și condusă de grupuri formate pe Telegram și Discord
  • Finanțarea campaniei lui Georgescu a fost făcută prin conturi de donații
  • În ultimele două săptămâni a fost făcută campanie pe TikTok și pentru Partidul Oamenilor Tineri
  • Rapoartele prezentate CSAT nu aduc probe că Georgescu ar fi desfășurat activități ilegale

Președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele care au fost analizate în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

Sunt rapoartele de la Direcția Generală de Protecție Interna a Ministerului Afacerrilor Interne, de la SIE, de la SRI și de la STS.

Sunt dezvăluiri importante?

Instituțiile statului au știut de acțiunile de promovare ale lui Georgescu pe social-media din 2021. Campania lui Călin Georgescu a folosit hashtagurile „#echilibru și verticalitate”, „#prezidențiale 2024” si „#un lider potrivit pentru mine”, iar pentru diseminarea acestora au fost folosite 25.000 de conturi de TikTok.

Recomandări

BRICS SE EXTINDE
PRIMUL DECES ÎN SUA DE H5N1
SECRETUL ÎN LEADERSHIP
ÎN SCĂDERE CONTINUĂ
NU TRAGE CONCLUZII DIN PRIMA
UNDE MERGI AZI? LA SĂNIUȘ

Operațiunea a fost organizată și condusă de grupuri formate pe Telegram și Discord.

Traficul pe TikTok cu mesaje favorabile lui Georgescu a crescut in ultima săptămână de campanie, cu vârful pe 26 noiembrie, după alegeri.

Finanțarea acestor acțiuni de promovare a fost facută prin conturi de donații și nu prin conturile de advertising.

Unul dintre finanțatori a fost indentificat, este omul de afaceri Bogdan Peschir – 381.000 de dolari. Simultan cu promovarea mesajelor lui Georgescu a fost promovat și Partidul Oamenilor Tineri.

Sondajele pre-electorale și cele de calibrare nu au identificat trendul de creștere a intenției de vot pentru Georgescu, deși acesta ajunsese cu o săptămâna înainte la 10%, de la 1% la începerea campaniei TikTok.

Rețeaua TikTok este acuzată că nu a respectat prevederile BEC în ceea ce privește campania lui Georgescu.

E important să reținem că nu s-au comunicat acțiuni ilegale asupra vreunui participant la campania lui Georgescu. Nu s-au prezentat probe privind desfășurarea de către campania lui Georgescu sau a celor care l-au sprijinit a unor activitati ilegale în secțiile de vot, nu s-au prezentat probe privind actiuni ilegale ale campaniei lui Călin Georgescu care să aibă impact asupra intentiei de vot sau asupra celor care l-au votat.

Această desecretizare ne spune ce știam: Călin Georgescu a folosit TikTok pentru a-și promova campania cu mijloace de marketing online consacrate, a fost sprijinit de actori statali neidentificați și asupra cărora documentele nu aduc vreo probă, și nu a fraudat votul.

Aceste documente catalogate drept explozive nu ne spun de ce 2 milioane de români l-au crezut pe Călin Georgescu. Nu ne spun dacă el s-a facut și se face vinovat de infracțiuni care să îl impiedice să participe la procesul electoral în continuare.

Parchetul General anunță că analizează documentele, pentru a identifica elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă. După ședința CSAT, Parchetul a primit doar textul Hotărârii, nu și documentele care au stat la baza ei.

În urma desecretizării CSAT, Marcel Ciolacu a anunțat că o susține pe Elena Lasconi.

„În competiţia electorală am fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu şi-a mărit artificial expunerea”, afirmă Marcel Ciolacu. „În faţa acestei realităţi, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”.

Citește și