- Instituțiile statului au știut de acțiunile de promovare ale lui Georgescu din 2021
- Operațiunea a fost organizată și condusă de grupuri formate pe Telegram și Discord
- Finanțarea campaniei lui Georgescu a fost făcută prin conturi de donații
- În ultimele două săptămâni a fost făcută campanie pe TikTok și pentru Partidul Oamenilor Tineri
- Rapoartele prezentate CSAT nu aduc probe că Georgescu ar fi desfășurat activități ilegale
Președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele care au fost analizate în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
Advertisment
Sunt rapoartele de la Direcția Generală de Protecție Interna a Ministerului Afacerrilor Interne, de la SIE, de la SRI și de la STS.
Sunt dezvăluiri importante?
Instituțiile statului au știut de acțiunile de promovare ale lui Georgescu pe social-media din 2021. Campania lui Călin Georgescu a folosit hashtagurile „#echilibru și verticalitate”, „#prezidențiale 2024” si „#un lider potrivit pentru mine”, iar pentru diseminarea acestora au fost folosite 25.000 de conturi de TikTok.
Recomandări
Operațiunea a fost organizată și condusă de grupuri formate pe Telegram și Discord.
Traficul pe TikTok cu mesaje favorabile lui Georgescu a crescut in ultima săptămână de campanie, cu vârful pe 26 noiembrie, după alegeri.
Finanțarea acestor acțiuni de promovare a fost facută prin conturi de donații și nu prin conturile de advertising.
Unul dintre finanțatori a fost indentificat, este omul de afaceri Bogdan Peschir – 381.000 de dolari. Simultan cu promovarea mesajelor lui Georgescu a fost promovat și Partidul Oamenilor Tineri.
Sondajele pre-electorale și cele de calibrare nu au identificat trendul de creștere a intenției de vot pentru Georgescu, deși acesta ajunsese cu o săptămâna înainte la 10%, de la 1% la începerea campaniei TikTok.
Rețeaua TikTok este acuzată că nu a respectat prevederile BEC în ceea ce privește campania lui Georgescu.
E important să reținem că nu s-au comunicat acțiuni ilegale asupra vreunui participant la campania lui Georgescu. Nu s-au prezentat probe privind desfășurarea de către campania lui Georgescu sau a celor care l-au sprijinit a unor activitati ilegale în secțiile de vot, nu s-au prezentat probe privind actiuni ilegale ale campaniei lui Călin Georgescu care să aibă impact asupra intentiei de vot sau asupra celor care l-au votat.
Această desecretizaree ne spune ce știam: Călin Georgescu a folosit TikTok pentru a-și promova campania cu mijloace de marketing online consacrate, a fost sprijinit de actori statali neidentificați și asupra cărora documentele nu aduc vreo probă, și nu a fraudat votul.
Aceste documente catalogate drept explozive nu ne spun de ce 2 milioane de români l-au crezut pe Călin Georgescu. Nu ne spun dacă el s-a facut și se face vinovat de infracțiuni care să îl impiedice să participe la procesul electoral în continuare.
Parchetul General anunță că analizează documentele, pentru a identifica elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă. După ședința CSAT, Parchetul a primit doar textul Hotărârii, nu și documentele care au stat la baza ei.
În urma desecretizării CSAT, Marcel Ciolacu a anunțat că o susține pe Elena Lasconi.
„În competiţia electorală am fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu şi-a mărit artificial expunerea”, afirmă Marcel Ciolacu. „În faţa acestei realităţi, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”.
Citește și
- Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
- PSD, PNL, USR şi UDMR au prezentat o rezoluţie pentru formarea unei viitoare coaliţii de guvernare
- NATO trebuie să ofere Ucrainei „orice apărare aeriană pe care o putem oferi”, afirmă Mark Rutte