• Acțiunile britanice au scăzut miercuri dimineață, în urma declinurilor înregistrate pe piețele asiatice și americane, în special pe fondul scăderii acțiunilor Nvidia cu aproape 10%.
  • Datele au arătat că activitatea de producție din SUA rămâne slabă, iar investitorii se concentrează acum pe cifrele privind locurile de muncă din SUA.
  • Gigantul american de cipuri Nvidia a fost afectat în mod deosebit, înregistrând o scădere de aproape 10%.

Acțiunile britanice au scăzut miercuri dimineață, ca urmare a scăderilor înregistrate pe piețele asiatice și americane, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la cea mai mare economie a lumii, scrie BBC.

Datele au arătat că activitatea de producție din SUA rămâne slabă, investitorii concentrându-se acum pe cifrele privind locurile de muncă din SUA, care urmează să fie publicate vineri.

Gigantul american de cipuri Nvidia a fost afectat în mod deosebit, înregistrând o scădere de aproape 10%, pe măsură ce optimismul cu privire la dezvoltarea Inteligenței Artificiale s-a diminuat. În ciuda scăderii puternice, acțiunile Nvidia valorează încă dublu față de valoarea lor de acum un an.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Indicele FTSE 100, care cuprinde cele mai mari companii de la Bursa din Londra, a scăzut cu 0,76% în primele ședințe de tranzacționare, iar principalii indici europeni au scăzut și ei. Observatorii pieței încearcă acum să ghicească modul în care Rezerva Federală, banca centrală a SUA, va răspunde atunci când se va reuni pentru a decide politica ratei dobânzii săptămâna viitoare.

Marți, la New York, indicele S&P 500 a închis în scădere cu peste 2%, în timp ce indicele Nasdaq, cu o pondere ridicată a tehnologiei, a scăzut cu peste 3%. Nvidia, listată pe Nasdaq, a scăzut cu 9,5%, ștergând 279 miliarde de dolari din evaluarea sa bursieră.

Cu toate acestea, pe termen lung, acțiunile Nvidia valorează de nouă ori mai mult decât prețul lor din noiembrie 2022, când lansarea ChatGPT a declanșat actualul val de interes pentru Inteligența Artificială, provocând o creștere a cererii pentru cipurile Nvidia.

Marți, acțiunile altor giganți americani din domeniul tehnologiei – printre care Alphabet, Apple și Microsoft – au înregistrat, de asemenea, scăderi.

Miercuri dimineață, indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 4,4%, Kospi din Coreea de Sud s-a tranzacționat cu 3% mai jos, iar Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,3%.

Marile companii asiatice de tehnologie, printre care TSMC, Samsung Electronics, SK Hynix și Tokyo Electron, au înregistrat scăderi semnificative.

Piețele asiatice au înregistrat performanțe mai slabe în ultimul an, indicii Shanghai și Hong Kong înregistrând scăderi în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, indicele Nikkei din Japonia a crescut cu 12% pe parcursul anului.

Pe lângă decizia de săptămâna viitoare privind rata dobânzii în SUA, investitorii vor aștepta raportul de vineri privind piața forței de muncă din SUA, pentru a oferi indicii suplimentare privind direcția pe care o ia economia americană.

Swetha Ramachandran, manager de fonduri pentru Artemis Investment Management din Londra, a declarat că scăderile de marți ale acțiunilor americane au fost un semn că investitorii încep să se îndoiască că Rezerva Federală va face o reducere importantă a ratelor dobânzii.

„Căderea Nvidia a fost o chestiune de „așteptări care au ajuns din urmă realitatea” pentru gigantul A.I., a declarat ea pentru BBC.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze.

Citește și