• Acțiunile japoneze, reprezentate prin indicele Nikkei 225, au crescut marți cu 10,23%.
  • Declinele de luni pe piețele financiare au afectat și acțiunile din SUA, Marea Britanie și Europa.
  • Jesper Koll, director executiv al Monex Group Japan, a exprimat încredere în fundamentele economiei japoneze.

Acțiunile japoneze și-au revenit marți, după ce au scăzut luni, într-o prăbușire care a trimis unde de șoc pe piețele financiare globale, scrie BBC.

Indicele bursier Nikkei 225 a crescut cu 10,23%, sau 3.217 puncte, cea mai mare creștere zilnică măsurată în puncte, după ce a scăzut cu peste 12% în ziua precedentă.

Declinul de luni al pieței din Tokyo a avut loc după ce a doua creștere a ratei dobânzii de către Banca Japoniei din ultimii 17 ani a dus la creșterea yenului în raport cu dolarul, făcând acțiunile japoneze – și exporturile țării – mai scumpe pentru investitorii și cumpărătorii străini.

Recomandări

FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!
VALIDAT, GATA DE MANDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE

Acțiunile din SUA, Marea Britanie și Europa au scăzut și ele luni din cauza temerilor că economia americană se îndreaptă spre o încetinire.

Jesper Koll, director executiv al Monex Group Japan, a declarat că încă are încredere în acțiunile țării, în ciuda scăderilor mari de luni. „Fundamentele Japoniei sunt puternice, riscurile de recesiune sunt nule, iar liderii corporațiilor sunt hotărâți să crească randamentul capitalului”, a declarat el pentru BBC.

Acțiunile din Coreea de Sud au recuperat, de asemenea, ceva teren marți. Indicele bursier Kospi a crescut cu 3,5% după ce marți a scăzut cu 8,8% – cea mai slabă ședință de tranzacționare de la criza financiară globală din 2008.

Principalul indice bursier din Taiwan a crescut cu aproape 3,4%, după o scădere record de 8,4% luni. Vestea vine după ce prețurile acțiunilor au scăzut luni la nivel mondial.

La New York, indicele Nasdaq, bazat pe tehnologie, a deschis în scădere cu 6,3%, însă pierderile s-au atenuat pe parcursul zilei, indicele încheind ședința în scădere cu 3,4%. Indicele S&P 500 a scăzut cu 3%, iar indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,6% la finalul ședinței de tranzacționare de luni.

În Europa, indicele CAC-40 din Paris a redus pierderile anterioare, încheind în scădere cu 1,4%, în timp ce indicele DAX din Frankfurt și indicele FTSE 100 din Marea Britanie au pierdut aproximativ 2% fiecare.

Vineri, datele slabe privind locurile de muncă din SUA au stârnit îngrijorări cu privire la creșterea economică în cea mai mare economie a lumii. De asemenea, au alimentat speculațiile cu privire la când și cu cât va reduce Rezerva Federală ratele dobânzilor.

Există, de asemenea, temeri că acțiunile marilor companii tehnologice, în special cele care investesc masiv în Inteligența Artificială, au fost supraevaluate și se confruntă acum cu dificultăți.

Săptămâna trecută, producătorul de cipuri Intel a anunțat concedieri majore, precum și rezultate financiare dezamăgitoare.

Există, de asemenea, speculații că rivalul Nvidia, care a fost unul dintre principalii beneficiari ai creșterii cererii de tehnologie AI, își va amâna lansarea celui mai recent produs.

Citește și