• Activiștii de la Greenpeace sunt împotriva proiectului Neptune Deep și au organizat un protest.
  • Exploatarea va începe în 2027 și va aduce la buget 20 miliarde de euro.
  • Bombele de carbon produc cel puțin un miliard de tone de CO2 înainte de epuizare.
  • Nicu Ștefănuță: „Ei vor să ne ia gazele și să le vândă cui vor mai departe.”

De Ziua Mării Negre, Greenpeace a protestat față de proiectul Neptune Deep, despre care activiștii spun că o să pună sub presiune întreg ecosistemul.

Marea Neagră va deveni un șantier pentru următorii ani, cu 10 sonde forate din perimetrul de extracție, cu 160 de kilometri de conductă până la țărm și zeci de nave care vor transporta materialele pentru infrastructură, transmit activiștii de mediu.

OMV Petrom şi Romgaz au anunţat în iunie că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale din permietrul Neptune Deep. Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. România ar urma să devină cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, iar veniturile statului ar fi de 20 de miliarde de euro.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Nicu Ștefănuță: Se pare că ei vor să ne ia gazele și să le vândă cui vor

„Suma de 4 miliarde de euro trebuia să vină în România, dar ne-am judecat cu RMGC la Washington, iar acum ne judecăm la Paris cu OMV, se pare ca ei vor să ne ia gazele și să le vândă cui vor mai departe.”, a spus, la emisiunea ȘTIU, de la Aleph News, Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent.

„Îmi vin în cap o serie de întrebări care pornesc de la <Cât de atractivă este oferta asta?> și se termină la <Noi cu ce râmânem de aici?>. Dincolo de aceste întrebări țin să menționez că gazul, nu este verde ci este cât se poate de poluant”, a adăugat Nicu Ștefănuță.

Încă se fac investiții masive în proiectele de hidrocarburi, inclusiv de către state și cele mai mari bănci mondiale, sub pretextul că omenirea nu își poate permite o criză de energie, dar Agenția Internațională de Energie a spus clar, nu este nevoie de exploatarea de noi zăcăminte.

Consumul de gaze a ajuns anul trecut la 32 de miliarde de tone

Scopul este să nu depășească ținta de încălzire globală de 1,5 grade față de era preindustrială, omenirea mai are credit pentru numai 250 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră. Anul trecut, consumul a fost de 32 de miliarde.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent, a continuat și a spus că: „Cei care se ocupă de zona producției de gaz ne avertizează ca mergem spre exploatarea de hidrogen și resurse regenerabile pentru combaterea crizei climatice, iar acum este inutil să ne axăm pe exportul de gaze.”

Citește și: