Amazon investește peste 500 de milioane de dolari în energia nucleară

Amazon Web Services, filiala Amazon în cloud computing, are o nevoie masivă și în creștere de energie curată, pe măsură ce își extinde serviciile în domeniul inteligenței artificiale generative, conform NBC News.

AWS a anunțat recent un acord cu Dominion Energy pentru explorarea dezvoltării unui reactor nuclear modular mic (SMR) în Virginia.

Creșterea cererii de energie în era AI

Odată cu expansiunea rapidă a serviciilor de inteligență artificială generativă, AWS se confruntă cu o nevoie tot mai mare de energie curată și fiabilă.

Centrele de date, care stau la baza acestor tehnologii avansate, consumă cantități uriașe de electricitate. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, consumul global de electricitate pentru centre de date, AI și criptomonede ar putea să se dubleze între 2022 și 2026.

Soluția nucleară pentru energia curată

Reactoarele nucleare modulare mici (SMR) reprezintă o tehnologie de ultimă generație în domeniul energiei nucleare. Acestea oferă mai multe avantaje față de reactoarele tradiționale.

Acordul cu Dominion Energy face parte dintr-o strategie mai largă a Amazon de a-și atinge obiectivul de emisii nete zero până în 2040.

Matthew Garman, CEO-ul AWS, a subliniat importanța energiei nucleare în această strategie: „Energia nucleară este o sursă sigură de energie fără emisii de carbon care poate ajuta la alimentarea operațiunilor noastre și la satisfacerea cererii în creștere a clienților noștri, ajutându-ne în același timp să progresăm în direcția angajamentului nostru Climate Pledge de a avea emisii nete zero în toate operațiunile noastre până în 2040.”

Vedem nevoia de gigawați de energie în următorii ani și nu vor fi suficiente proiecte eoliene și solare pentru a putea satisface nevoile, astfel încât energia nucleară este o mare oportunitate”, a declarat Matthew Garman.

De asemenea, tehnologia avansează cu adevărat până la un punct cu SMR-urile în care va exista o nouă tehnologie care va fi sigură și care va fi ușor de fabricat într-o formă mult mai mică.”

Exit mobile version