• Acțiunea susține că peste 12.000 de actuali și foști angajați ai Apple s-ar putea califica ca parte a procesului dacă acesta va fi certificat.
  • Procesul susține că discrepanțele încep în procesul de angajare.
  • Apple susține că a realizat echitatea salarială din 2017.

Apple plătește sistematic” mai puțin femeile în comparație cu omologii lor de sex masculin, susține un potențial proces colectiv intentat de o pereche de angajați. Acțiunea, depusă joi la tribunalul statal din San Francisco, susține că practicile de angajare și sistemul de evaluare a performanțelor ale gigantului tehnologic duc la faptul că femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă, scrie The Independent.

Acțiunea susține că peste 12.000 de actuali și foști angajați ai Apple s-ar putea califica ca parte a procesului dacă acesta va fi certificat.

Una dintre reclamante, Justina Jong, a declarat că a fost motivată să se alăture procesului atunci când a găsit formularul fiscal W2 al unui coleg de sex masculin lăsat pe o imprimantă și a văzut că acesta era plătit substanțial mai mult pentru o muncă similară.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

Am observat că el era plătit cu aproape 10.000 de dolari mai mult decât mine, chiar dacă am efectuat o muncă substanțial similară. Această dezvăluire m-a făcut să mă simt groaznic”, a declarat Jong într-un comunicat.

Procesul susține că discrepanțele încep în procesul de angajare. Înainte de 2018, compania ar fi întrebat potențialii angajați despre salariile lor anterioare pentru a stabili nivelurile de plată. În urma unei legi de stat care interzice această practică, Apple a început apoi să le ceară candidaților să împărtășească așteptările salariale ca punct de referință.

Potrivit procesului, ambele sisteme generează salarii mai mici pentru femei. Dacă plătești femeile mai puțin, nu te poți apăra spunând că au fost dispuse să accepte mai puțini bani”, a declarat James Finberg, unul dintre avocații reclamanților, pentru The Wall Street Journal.

Apple susține că a realizat echitatea salarială din 2017. Procesul susține, de asemenea, că sistemul de evaluare a performanțelor companiei este părtinitor și acordă bărbaților scoruri umflate în ceea ce privește parametrii subiectivi, cum ar fi munca în echipă și leadership-ul.

Citește și