• Apple nu a semnalat nicio intenție de a recurge la concedieri în masă.
  • Giganții din industrie Alphabet, Microsoft, Amazon și Meta Platoforms au anunțat planuri de a renunța la peste 50.000 de angajați în total.
  • Profitul Apple s-a erodat, de asemenea, în ultimul trimestru.

Apple a înregistrat joi prima scădere a veniturilor trimestriale din ultimii aproape patru ani, după ce restricțiile impuse de o pandemie asupra fabricilor sale din China au redus vânzările celui mai recent iPhone în perioada sărbătorilor.

Vânzările companiei, de 117 miliarde de dolari pentru perioada octombrie-decembrie, au reprezentat un declin de 5% față de aceeași perioadă a anului precedent, o scădere mai accentuată decât anticipau analiștii.

Aceasta marchează prima scădere de la an la an a veniturilor trimestriale ale Apple de la perioada ianuarie-martie din 2019, când vânzările au scăzut de asemenea cu 5%, pe fondul încetinirii cererii de iPhone și al consecințelor războiului comercial cu China, dus de președintele de atunci, Donald Trump.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Profitul Apple s-a erodat, de asemenea, în ultimul trimestru, chiar dacă compania din Cupertino, California, a rămas un pilon al prosperității. Profitul a totalizat 30 de miliarde de dolari, sau 1,88 dolari pe acțiune, în scădere cu 13 față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste rezultate au ratat și ținta de 1,94 dolari pe acțiune stabilită de analiștii chestionați de FactSet Research.

Investitorii au reacționat la această situație făcând să scadă inițial acțiunile Apple cu aproape 5% în ședința extinsă de joi. Dar remarcile conducerii făcute în timpul unei conferințe telefonice cu analiștii au ridicat speranța că performanța dezamăgitoare a Apple ar fi putut fi un simplu sughiț, reducând scăderea acțiunilor companiei la mai puțin de 1%.

Rarele eșecuri ale Apple au venit pe fondul unui optimism reînnoit al investitorilor în ceea ce privește perspectivele sectorului tehnologic pentru acest an, contribuind la stimularea unei creșteri de 17% a indicelui compozit Nasdaq, care este un indicator de referință al sectorului, până în prezent în acest an.

Dar acum Wall Street pare că va reevalua probabil lucrurile în lumina ultimelor rezultate ale Apple și a îngrijorărilor continue legate de o potențială recesiune în urma creșterii ratelor dobânzilor menite să reducă inflația, a declarat analistul Jesse Cohen de la Investing.com.

Apple nu a semnalat nicio intenție de a recurge la concedieri în masă – un contrast puternic cu colegii săi din domeniul tehnologiei. Giganții din industrie Alphabet, Microsoft, Amazon și Meta Platoforms au anunțat planuri de a renunța la peste 50.000 de angajați în total, pe măsură ce se adaptează la încetinirea veniturilor sau la scăderile provocate de scăderea dependenței oamenilor de domeniul digital pe măsură ce pandemia s-a atenuat.