• Instagram schimbă piața de artă pentru artiștii noi.
  • Artiștii vând direct colecționarilor pe Instagram.
  • Evitarea galeriilor aduce mai multe profituri artiștilor.

Popularitatea pe social media le permite artiștilor să-și vândă lucrările direct colecționarilor. Instagram este rețeaua socială care are cel mai mare impact asupra pieței de artă. Artiști americani precum Julia Powell și Maggi McDonald folosesc platforma pentru a vinde lucrări, fără ajutorul unui galerist.

Cum folosesc artiștii Instagram pentru a-și promova și vinde lucrările?

Julia Powell, cu peste 200.000 de urmăritori, dedică minute bune pe zi pentru a posta și interacționa cu alți utilizatori, menținând vizibilitatea lucrărilor sale. Prin această platformă, Powell vinde lucrări între 500 și 11.000 de dolari, primind aproximativ două cereri de vânzare pe zi, majoritatea venind prin DM-uri.

Instagram oferă artiștilor o platformă democratizată cu peste 2 miliarde de utilizatori activi lunar, permițându-le să preia rolurile de artist și dealer.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Prin mesaje directe (DM), artiștii primesc cereri de vânzare, se conectează cu alți artiști și utilizatori de profil, și explorează noi tendințe prin hashtaguri și pagina „Explore”.

Aceasta funcționează și ca o galerie virtuală, unde artiștii își pot expune lucrările unui public global, fără costurile mari de întreținere a unui spațiu fizic.

Ce probleme apar la vânzarea directă pe Instagram pentru artiști?

Artiști precum Ashley Longshore și Dan Lam insistă pe diversificărea prezenței pe alte platforme sociale și menținerea unor spații fizice de expunere. Deși vânzările directe sunt mai profitabile, acestea vin cu riscuri, cum ar fi cererile frauduloase. Julia Powell a întâmpinat astfel de probleme de două ori pe lună, dar le-a putut detecta ușor datorită adreselor IP străine și e-mailurilor prost scrise.

Poate Instagram să ajute artiștii să obțină recunoaștere în lumea artei tradiționale?

Instagram poate facilita intrarea artiștilor în instituții de artă tradiționale și colecții permanente. Alexa Meade, cu 315.000 de urmăritori, a folosit Instagram pentru a-și prezenta tehnica de pictură unică și a expus în galerii prestigioase, cum ar fi Saatchi Gallery și Smithsonian National Portrait Gallery. Signe Pierce, cu 67.000 de urmăritori, a expus în timpul Art Basel Miami Beach și la Palais de Tokyo din Paris.

Citește și