• Pandemia a schimbat modul în care acordam bacșisul.
  • Bacșișul în zona delivery e de 1-2%, față de restaurante unde e 7-8%.
  • Clienții plătesc mai mult cu cardul și acordă mai puțin bacșis cash.
  • În România, bacșișul lăsat în aplicațiile online nu este reglementat.

Pandemia ne-a tăiat pofta de lăsat bacșis, mai ales când vine vorba despre livratori. Dacă în restaurant era un must să lași ceva la chelner, la delivery părerile sunt împărțite. Cei mai mulți plătesc cu cardul, așa ca nu mai lasă bacșiș cash.

Sunt unii care lasă bacșiș direct în aplicație, însă acesta nu este încă reglementat la noi. Bacșișul în restaurante a urcat anul acesta la 8,5% din comandă, cu 1,5% mai mare față de anul trecut, în timp ce la delivery, este mult mai mic doar 1-2%.

„Nu las pentru că nu am posibilitatea, De obicei nu prea umblu cu cash. Că e mai simplu să comanzi mâncare decât să stai în bucătărie, să faci piața”, a spus Valentin, un client.

Recomandări

LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?
CINE GUVERNEAZĂ ROMÂNIA?
TRUMP AVERTIZEAZĂ HAMAS
DESCHIZI MAȘINA CU CEASUL

Cela, clientă: „Nu la bacșiș, pentru că plătesc transportul. La toate se plătește transportul. De obicei plătesc cu cardul”.

Bacșișul în sistemul de plată online nu este reglementat

Mariana, clientă: „Şi prin card şi cash, depinde. Comand mai mult decât înainte de începerea pandemiei”.

Chiar și asa, livratorii sunt multumiți. Chiar dacă bacșișul e mic, volumul de comenzi e mare, iar la final de lună reușesc să încaseze sume între 4.000 și 6.000 de lei.

„Depinde de zile. Sâmbăta merge cel mai bine”, a spus Costică, livrator. Aplicațiile de food delivery au opțiunea de lăsat bacșiș în aplicație, însă acesta nu este încă reglementat.

„Foarte puțini dintre clienții care comandă online lasă bacșiș. Bacșișul în sistemul de plată online nu este reglementat. Vom solicita Guvernului României, imediat ce el va fi instalat, ca acest bacșiș să fie reglementat”, a declarat Dragoș Petrescu (foto), CEO City Grill.