• Barcelona este cel mai recent oraș global care a interzis închirierile pe termen scurt, inclusiv Airbnb.
  • Oficialii orașului consideră că restricționarea chiriilor turistice ajută la menținerea locuințelor la prețuri accesibile pentru rezidenții locali.
  • Lisabona, Florența și Amsterdam au impus interdicții Airbnb despre care experții au spus că ar putea funcționa.

Barcelona este cel mai recent oraș din lume care interzice închirierile pe termen scurt, inclusiv Airbnb.

În iulie, mii de spanioli au ieșit pe străzile din Barcelona pentru a protesta împotriva turismului excesiv. Protestatarii au stropit cu apă din pistoale de jucărie vizitatorii care stăteau la cafenelele de pe trotuar, potrivit Bussines Insider.   

Demonstrația a fost punctul culminant al anilor de creștere a numărului de vizitatori și de creștere a costurilor locuințelor și a altor costuri de trai în metropola de la malul mării. Primarul Barcelonei a declarat că scumpirea chiriilor și a prețurilor locuințelor reprezintă „cea mai mare problemă” a orașului.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Dar orașul spaniol nu este singur. Orașele din întreaga lume au implementat o serie de reglementări privind închirierile pe termen scurt pentru a reduce presiunea asupra pieței imobiliare și a încetini gentrificarea, printre alte obiective.

Orașe importante precum New York, Tokyo și Vancouver au nevoie de gazde pentru închiriere pe termen scurt pentru a locui în casele pe care le închiriază. Londra și Paris limitează numărul de nopți pe care o gazdă își poate închiria casa pe an.

La începutul anului 2023, Portugalia a suspendat toate licențele noi pentru închirieri pe termen scurt, ca parte a unui efort mai amplu de atenuare a presiunii asupra pieței imobiliare din partea turiștilor și a vizitatorilor străini pe termen lung.

Citește și