• Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost unul dintre primii care a văzut un impuls direct la averea sa filantropică, grație A.I..
  • Pentru Zuckerberg o combinație între ,,anul eficienței” și transformarea inteligenței artificiale în prioritatea companiei a dus la o creștere de aproape 40 de miliarde de dolari.
  • Bineînțeles, omul de la cârma Nvidia, o companie îndrăgită de pe Wall Street pentru inteligența artificială, și-a văzut, de asemenea, averea în creștere.

În ciuda durerilor de cap pe care inteligența artificială le provoacă fondatorilor de tehnologie din lume, aceștia au multe de mulțumit tehnologiei. Mai exact, 150 de miliarde de dolari, scrie Fortune.

Aceasta este cifra pe care se estimează că boom-ul inteligenței artificiale – provocat de CHatGPT al OpenAI și filtrat apoi prin anunțurile de la Google, Microsoft, Meta, Amazon și alții – a adăugat-o în buzunarele super-bogaților la nivel mondial.

Modelele de limbaj, precum ChatGPT, au fost cuvântul de ordine pe piața bursieră în acest an – noi fonduri de capital de risc au fost lansate în încercarea de a susține următorul perturbator, în timp ce Big Tech existente au avut parte de câștiguri importante după ce au sărit la rampă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost unul dintre primii care a văzut un impuls direct la averea sa filantropică, grație A.I..

Fondatorul Fundației Bill și Melinda Gates și-a văzut averea crescând cu 2 miliarde de dolari în urma unui anunț de profit al Microsoft pe tema inteligenței artificiale din aprilie, care a dus la creșterea fulminantă a prețului acțiunilor companiei.

În zilele care au urmat raportului de profit, Gates, care deține aproximativ 103 milioane de acțiuni ale companiei, și-a văzut averea crescând cu aproximativ 40 de milioane de dolari pentru fiecare dintre cele 50 de ori când a fost rostită expresia ,,inteligență artificială” în cadrul apelului.

Potrivit Bloomberg’s Billionaire’s Index, averea lui Gates a crescut cu 24 de miliarde de dolari până acum în acest an.

Câștig meta

Pentru Mark Zuckerberg – cel mai mare acționar individual al Meta – o combinație între ,,anul eficienței” și transformarea inteligenței artificiale în prioritatea companiei a dus la o creștere de aproape 40 de miliarde de dolari.

Acțiunile Meta s-au bucurat de o revenire în acest an – până acum 125% în 2023 – pe măsură ce Zuckerberg s-a îndepărtat de visul său Metaverse, revenind la realitate cu o mulțime de reduceri de personal.

Zuckerberg – care, după cum se știe, primește doar 1 dolar pe an ca salariu – a început, de asemenea, să tachineze aventurile companiei în domeniul inteligenței artificiale în acest an, făcând aluzie la implementarea acesteia la sfârșitul lunii ianuarie, înainte de a face un anunț important despre un nou grup de proiect axat pe inteligența artificială la sfârșitul lunii februarie.

Înainte de anunțul din ianuarie, averea lui Zuckerberg era de 55,1 miliarde de dolari, iar de la anunțul privind inteligența artificială din februarie, averea sa a crescut de la 63 de miliarde de dolari la 102 miliarde de dolari.

Bogații devin tot mai bogați

Larry Ellison, directorul tehnic al Oracle, l-a devansat pe Bill Gates în Indexul miliardarilor, grație anunțurilor făcute de această companie privind accelerarea implementării inteligenței artificiale.

Cofondatorul și fostul director general al companiei deține o participație de 35% din afacerea de 338 de miliarde de dolari – al cărei preț al acțiunilor a crescut cu aproape 50% de la începutul anului până în prezent.

La fel ca Zuckerberg, creșterea averii lui Ellison a venit în urma unui anunț important făcut de Oracle cu privire la inteligența artificială – în cadrul unei teleconferințe privind rezultatele din martie, în care s-au discutat pe larg planurile companiei cu privire la această tehnologie.

Apelul a avut loc pe 9 martie – când averea lui Ellison valora aproximativ 99,7 miliarde de dolari – și în decurs de o săptămână averea sa netă a început să crească în mod constant. În prezent, aceasta se situează la 138 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg’s Billionaire’s Index.

Bineînțeles, omul de la cârma Nvidia, o companie îndrăgită de pe Wall Street pentru inteligența artificială, și-a văzut, de asemenea, averea în creștere.

Jensen Huang, unul dintre cei trei co-fondatori ai creatorului de cipuri, software și sisteme și actualul președinte și director executiv, a văzut cum prețul acțiunilor companiei a crescut cu 198% până acum în acest an.

Afacerea – specializată în produse și servicii de inteligență artificială – s-a consolidat constant în centrul revoluției inteligenței artificiale, iar Huang ar deține 1,3 milioane de acțiuni ale acesteia.

Ca urmare, averea lui Huang aproape că s-a triplat din ianuarie, de la 13,8 miliarde de dolari la 38,3 miliarde de dolari, conform indicelui – contribuind la calculul Market Insider potrivit căruia lista bogaților a câștigat 150 de miliarde de dolari în acest an datorită A.I.

Citește și

Un miliardar britanic și un explorator francez, printre cei cinci aflați la bordul submersibilului dispărut în apropierea epavei Titanicului

VIDEO. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene răspunde zvonurilor despre moartea sa: „În Ucraina se creează un detașament special de comandanți nemuritori”

Adele recunoaște că suferă de o afecțiune a pielii care necesită un tratament dur: „Este un pic crud, nu știam că există”